Zeeshan har skrevet månedens anmeldelse i desember!

Zeeshan fra Bråtejordet ungdomsskole er kåret til månedens kritiker for anmeldelsen av Høyt press av Jan Tore Noreng

Fra september til desember kårer vi månedens anmeldelse på uprisen.no. Månedens kritiker i desember er Zeeshan Sarwar i 9B på Bråtejordet ungdomsskole i Lillestrøm. På fritiden spiller han fotball for Strømmen fotballklubb. Zeeshan får en bokpremie for anmeldelsen sin av Høyt press av Jan Tore Noreng.

Zeeshan har skrevet en grundig og interessant anmeldelse. Han begrunner vurderingene sine og formulerer seg godt. Han gir romanen terningkast 6 og mener det er en veldig god bok med gode karakterer og et godt budskap.

Han mener at det spesielt er det at han kan relatere seg til fortellingen som gjør at han liker boka så godt. «Noe jeg syntes er veldig bra med teksten er at jeg kan relatere til den. Det er veldig sjeldent jeg finner en tekst som jeg kan relatere til, men jeg kan relatere til denne fordi jeg selv spiller fotball og er veldig fan av det…»

Hele anmeldelsen av Høyt Press kan du lese her. 

Hvordan føles det å være månedens kritiker?
Det føles veldig bra, det er noe helt nytt og ikke noe jeg forventet. Jeg fikk beskjed av læreren min på melding etter at jeg hadde kommet hjem, og ble veldig glad. Det ble foreldrene mine også, da jeg fortalte dem det.

Hva synes du om å være med å bestemme hvilken ungdomsbok som er best?
Det er veldig kult, og det er bra at vi får bestemme noe. Vi må jo få bestemme hva som er gode bøker for oss. Om de voksne hadde fått bestemme over ungdomslitteraturen, tror jeg alle ungdomsbøker til slutt hadde blitt voksenbøker. Men fordi vi får bestemme får vi de bøkene vi vil ha.

Har du et tips til andre som skal skrive anmeldelser?
Ja, jeg har noen. Først og fremst må man forsøke å få frem sin egen mening i anmeldelsen, og prøve forklare hva det er som gjør at man liker den, eller ikke. I tillegg må man unngå å røpe for mye av handlingen.

«Forfatteren lykkes med å skrive en god avslutning som jeg syntes har et veldig godt budskap. Budskapet som jeg tolker det er at alle kan gjøre feil, men de viktigste er å rette opp i feilene sine og lære fra dem.»

Hvilken av de Uprisaktuelle bøkene du har lest liker du best?
Personlig liker jeg Høyt press best, det var derfor jeg ga den en 6’er i anmeldelsen min. Men det er også andre gode bøker med, for eksempel Blüchers hemmelighet.

Hva slags bøker pleier du å lese?
Jeg pleier ikke å lese så mye på fritiden, men jeg har begynt å lese litt mer nå, etter at vi ble med i Uprisen. En bok jeg har lest og som jeg likte veldig godt er Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar. Jeg synes karakterene var gode og jeg kan relatere meg til dem, blant annet fordi de er fra Pakistan, sånn som jeg. De er to karakterene er like, men samtidig veldig forskjellige personer.

 Hvilken av bøkene er din favoritt til å vinne Uprisen?
Hvis jeg selv kunne bestemt ville jeg gitt Uprisen til Høyt press, men jeg tror Blüchers hemmelighet eller Lik meg kommer til å vinne, fordi flere kan reletare til dem. Høyt press sikter mer mot én gruppe, som er oss som er interessert i fotball.