UprisenUKA: Vil ha meir Killerinstinkt

Leselyst: Killerinstinkt av Thomas Enger ble kåra til årets ungdomsbok av elevar i Uprisen. Boka engasjerer også elevar i tXt-aksjonen Opprør! Foto av Enger: Tom Hansen.

Thomas Enger fekk Uprisen 2018 for krimromanen, Killerinstinkt. Eit utdrag frå boka er også med i tXt-aksjonen Opprør!, og boka skapar heilt klart leselyst blant elevar på ungdomsskulen.

«Boken var så spennende at vi ikke kunne legge oss før vi hadde lest den ferdig. Vi reagerte nesten fysisk på boka. Under lesingen satt vi anspent, men da vi fikk vite hvordan det gikk, ble vi lettet og godfølelsen kom. For noen ble det også et tomrom – men så kom tankene.»

Det sa blant anna ungdomsjuryen då dei i mai i år kåra Killerinstinkt til vinnar av Uprisen – årets ungdomsbok.

Men også i tXt-aksjonen engasjerer boka. I antologien Opprør! er første kapittel i Killerinstinkt med og det er liten tvil om at utdraget motiverer elevane til å ville lese meir av boka. Her er eit utval av tilbakemeldingar frå ungdom som har lese tXt-antologien:

«Jeg mener at boken «Killerinstinkt» er en veldig gripende bok som var veldig lett og leve seg inn i. Selv om den ikke alltid virket like realistisk, så trur jeg kanskje dette er et bra utdrag. Den gir deg et ønske om å lese hele boken. Dette følte jeg fordi man ble liksom sugd inn i handlingen noe som jeg liker veldig godt. Jeg liker ikke og lese men jeg likte faktisk og lese dette utdraget. På slutten så ble jeg liksom så trist inni meg fordi hun var død, men det betyr jo bare av Thomas Enger skriver på en måte som gjør at du føler at du er der og opplever det som skjer. Jeg føler at det kanskje er lettere og «relatere» for unge en for voksne fordi det handler om unge mennesker. Jeg tenker at unge har en annen synsvinkel å se situasjoner på en voksne.»

«Jeg syns det var veldig spennende å lese teksten, fordi det var så bra bygd opp. Måten historien hopper mellom rettsalen og selve hendelsen gjør hele historien mye bedre. Det var en spennende måte å avslutte kapittelet med en cliffhanger, og jeg fikk veldig lyst til å lese mere.»

«Jeg syntes utdraget var veldig spennende å lese, fordi det bygde seg opp mot mordene. Jeg syntes også skildringene var flotte, og selve hele hendelsen i boken var bra gjennomtenkt.»

«Det var spennende og fikk deg til å leve deg inne i hendelsene, men jeg ble dypt deprimert når dere avsluttet det på en så brå cliffhanger.»

«Boken inneholder veldig mye spennende, og jeg likte det når han skulle fortelle hva som skjedde, med å hoppe tilbake til det tidsperspektivet. Det jeg likte veldig godt med slutten av kapittel 1 var at den sluttet så brått, og at du liksom ville lese mer.»

«Utdraget var helt greit. Det ble ikke spennende før helt i slutten, noe som en ganske utålmodig person som meg synes blir litt kjedelig. Selve teksten var skrevet godt med gode skildringer, men en liten smule for lettlest. Den var skrevet sånn at ungdommer skal kunne kjenne seg igjen i boken, noe forfatteren lyktes med.»

«Boka inneholder mye spenning hele tiden du får ikke noe tid til å kjede deg. Det var veldig gode beskrivelser og skildringer. Jeg får lyst til å lese mer.»

«Jeg synes utdraget var utrolig spennende og jeg fikk lyst til å lese mer. Jeg likte måten forfatteren hadde brukt skildringer. Slutten på utdraget var bra fordi jeg følte jeg måtte få svar på ting, og jeg ville lese mer.»

«Vi mener at utdraget «Killerinnstinkt» var veldig spennende. Det var også trist, med tanke på bakgrunnen for historien. Vi opplevde utdraget som dramatisk, særlig den delen hvor Even kommer til skolen. Forfatteren er flink til å skrive gode skildringer av personer og miljø. Terningkast: 5 (pga «cliffhanger»)»

«Jeg synes denne boka var spennende fordi den handlet om litt forelskelse og drap. Den bygger seg opp med spenning gjennom hele. Jeg fikk lyst til å lese hele boka etter at jeg leste utraget.»

«Boken ser veldig spennende ut, så langt har den klart å fenge meg skikkelig. Liker måten forfatteren skriver på. Denne boken får meg til å ville lese ferdig.»

«ELSKER DENNE BOKEN! Eller i vertfall starten på den. Fanget meg med en gang. Denne forfatteren kommer til himmelen for å si det sånn.»

Kastar lesarane inn i essensen av boka

Kva meiner forfattaren sjølv kan vere årsaka til boka appellerer til leselysta hos ungdom?

– Eg trur først og fremst ho appellerer fordi ho er ei veldig spennande bok. Det er ei krimhistorie med spenning frå første til siste side, med mange overraskingar undervegs, og når du trur du har skjønt korleis det heile heng saman, blir du kanskje overraska til slutt likevel. Og så er det ei historie som på mange måtar angår ungdommen sjølv. Ho handlar om ungdommar, og eg trur alle som har sete i eit klasserom, kan førestille seg korleis det må vere å miste nokon av klassekameratane sine. Når dei er blitt drepne i tillegg, hevar det spenningsnivået betrakteleg, seier Thomas Enger.

Utdraget i tXt Opprør! er frå starten av boka, noko som ser ut til å skape motivasjon til å lese meir. Enger meiner opninga kastar leserane inn i essensen av historia.

– Even, hovudpersonen i boka, skal inn i ein rettssal for å forklare seg til heile Noreg, og sjølv om du ikkje skjønar med det same kva som har skjedd, skjønar du at det må vere snakk om noko forferdeleg. Det pirrar nysgjerrigheita, trur eg, og lysta til å lese vidare.

Killerinstinkt er ei krimbok. Det var også ein sjanger Enger sjølv likte å lese då han var ungdom.

– Det gjekk mykje i krim då også, faktisk. Særleg frå eg var cirka 14–15 år. Frå tidleg lesedyktig alder gjekk det mykje i Hardy-gutane og den type bøker, men etter kvart blei det litt meir vaksenkrim. Eg las også mykje engelsk krim, både fordi eg syntest det var spennande, men også fordi eg såg på det som ein fin måte å lære meg meir engelsk på, fortel forfattaren.

Den regjerande Upris-vinnaren er allereie godt i gang med ei ny ungdomsbok. Ein dystopi og starten på en serie.

– Den handlar om ei 17 år gammal jente som blir driven på flukt frå bygda ho har budd i heile livet, til ein stor by på kysten av landet, som på folkemunne berre går under namnet Enkebyen. Det er ein by folk i ei årrekkje har reist til for å døy, frivillig, for å gi familiane sine – dei etterlatne – ei moglegheit til eit betre liv, røper Enger og held fram:

– Det er for mange menneske på jorda, og det er ikkje nok mat og vatn igjen til å fø alle. Dei som bestemmer i landet, gir pengar til folk som ofrar seg, og dei gir også dei etterlatne ein stad å bu. I denne verda er det ikkje sjølvsagt. Og midt oppi dette hamner altså Stella, bokas hovudperson, som ikkje berre må venne seg til den nye, strengt kontrollerte kvardagen i ein stor, skremmande by, men som snart også oppdagar at jenter og kvinner forsvinn, og seinare blir funne drepne med ein stor J på seg. Nokon synest det går for sakte å få ned folketalet på jorda. Og dei har sett seg ut sine neste offer. Enkebyen er den første boka i det som kanskje blir ein heilt ny serie. Den kjem tidleg neste år, avsluttar han.