Uprisen presenterer: Årets nominasjonsjury!

Råmund Vang fra Vågå ungdomsskule

41 ungdomsbøker har i høst blitt anmeldt på uprisen.no. Til sammen er 1450 anmeldelser publisert. Aldri før har så mange anmeldelser blitt publisert på uprisen.no! Fem bøker skal videre til finalen. 22. januar møtes nominasjonsjuryens fem superhelter i Oslo for å velge ut de fem. Vi har intervjuet de jurymedlemmene som nå leser alle årets anmeldelser og forbereder seg til jurymøte.

Hvorfor søkte du om å bli jurymedlem?

Stella: Jeg har alltid hatt lyst til å melde meg på så jeg følger med på Uprisen hvert år. Jeg leser en del anmeldelser på fritiden, så jeg tenkte at å være i nominasjonjuryen hadde vært en morsom jobb jeg hadde likt.

Mari: Jeg hadde lyst til å utfordre meg selv. Også elsker jeg å diskutere bøker med andre som er interessert i bøker. og selvfølgelig møte andre som også elsker bøker fra helt andre plasser i Norge.

Leah: Jeg har skrevet flere anmeldelser på Uprisen i høst og opplegget har vært spennende, så det var ikke mye som skulle til for at jeg søkte om å bli med. Jeg søkte i utgangspunktet fordi jeg synes skjønnlitteratur er spennende, og det er jo selvfølgelig stas å kunne være med å velge ut årets beste ungdomsbok.

 

Stella Kolstad fra Skøyenåsen ungdomsskole

Når vi spør juryen hva en god bok er, sier alle at en god bok MÅ man bare lese videre i. Ida Susann sier at ei god bok som griper leseren tidlig.

Råmund: Det må være spenning heile tiden. Og det må vere så god spenning at man ikkje slutter før boka er ferdig.

Stella: En god bok for meg har godt språk og gode skildringer. I tillegg liker jeg når hver karakter har sine egne forhistorier man lærer mer om jo lenger man leser.

Mari: Jeg vil gjerne føle skikkelig med hovedpersonen, altså at jeg tenker at dette kunne faktisk skjedd meg, men uavhengig om det er realistisk bok eller science-fiction.

Leah: Jeg synes det er spennende med alt fra krim og spenning til en relaterende og aktuell ungdomsbok. Den må ikke være altfor lang, men heller ha et godt lesestoff.

Alle i juryen leser bøker, det vet vi, men hvilke andre fritidsinteresser har de?

Ida Susann: På fritida spelar eg gitar, les bøker, hører på musikk og er med i 4H.

Råmund: Eg er på teater og ser på netflix. Men oftast blir eg dratt med i Vågå med vennene mine.

Leah Homme Haddeland fra Hisøy skole

Stella: Spiller basket, er med venner, tar bilder og tegner.

Mari: På fritiden er jeg med i en teatergruppe som heter Kulturhjerte som jeg bare elsker. Ellers spiller jeg spill og ser på serier.

Leah: Det går mest i håndball og skole, men når jeg har mulighet og fri er det utrolig koselig å finne på noe med familie og venner.

Det er kanskje ikke så overraskende, men Stella, Mari og Ida Susann nevner Harry Potter når vi spør om favorittbok og favorittforfatter. De trekker også fram andre serier.

Mari: Min favorittforfatter er Erin Hunter, hun skrev serien Kattekrigerne.

Ida Susann: Eg likar blant anna Cassandra Clare med boka Skyggejegeren og  Rick Riordan med Percy Jackson.

Råmund har andre favoritter: Astrid Lindgren er min favorittforfattar, og favorittboka mi må vera Ei pingles dagbok.

Både Stella og Leah nevner Dette er ikke oss av debutanten Neda Alaei.

Ida Sussann Tronstad fra Sunnylven skule

Hva slags musikk hører du på?

Stella: Jeg hører på mye forskjellig, men akkurat nå liker jeg særlig godt artistene Sigrid, Troye Sivan, Conan Gray, Maggie Rogers og selvfølgelig mange fler.

Mari: Jeg hører på Pop og rock fra 60, 70 og 80-tallet. De artistene jeg liker best er Ariana Grande, Queen og The Beatles men jeg hører på veldig mye annet også, jeg lager en ny hovedspilleliste annenhver måned

Ida Susann: Eg hører mest på EDM og Pop-musikk, men og litt Rock no og då.

Råmund: Eg høyrer på pop-musikk.

Leah: Jeg hører på mye forskjellig musikk, men det går mye i topp 50, og nå julesanger i desember.

Har du en tv-serie eller film du vil anbefale?

Stella: Jeg vil absolutt anbefale A series of unfortunate events, Anne with an E og Stranger Things. Når jeg er med venner ser vi ofte på Harry Potter.

Mari Rønningen fra Smestad ungdomsskole

Mari: Jeg ser ikke så mye på populære Netflix-serier som Riverdale, Stranger Things osv., men jeg kan virkelig anbefale Descendants som er en triologi laget av Disney. Mange tenker at de er veldig barnslige, men de er veldig bra filmer som handler om mot, det å føle at man ikke passer inn og å følge hjertet sitt.

Ida Susann: Ein film eg vil anbefale er Ringenes Herre.

Råmund: Eg anbefaler The Blaclist og SOA (Sons of Anarchy).

Leah: Jeg er veldig glad i tv-seriene «riverdale», «pretty little liars» og «the society».

 

Skrevet av Bjarte Bakken/Foreningen !les