Uprisen: Nominasjonsjuryen er i gang

Forberedt: Nominasjonsjuryen med (f.v.) Emilie Kauserud Bræck (Verket skole), Elise Holt (Ski ungdomsskole), Jannicke Valstad Stenberg (Surnadal ungdomsskole), Emma Valør Noreng (Grov skole) og Steffen Takvam Dale (Husnes ungdomsskole) er i gang med diskusjonene. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les

Akkurat nå sitter nominasjonsjuryen og diskuterer hvilke fem bøker som skal nomineres til Uprisen – årets ungdomsbok. Vi tok en rask prat med ungdommene.

– Nå er vi i gang med diskusjonene om hvilke bøker som skal bli nominert til Uprisen. I tillegg skal vi legge fram fem bøker som vi anbefaler ungdom å lese. Det er utfordrende, men vi blir nok enige til slutt, sier nominasjonsjuryen.

Juryen består av Emilie Kauserud Bræck (Verket skole), Elise Holt (Ski ungdomsskole), Steffen Takvam Dale (Husnes ungdomsskole), Emma Valør Noreng (Grov skole) og Jannicke Valstad Stenberg (Surnadal ungdomsskole). De har siden midten av desember i fjor lest anmeldelsene av norske, skjønnlitterære ungdomsbøker utgitt i 2018, som elever i ungdomsskolen har skrevet og publisert på uprisen.no. Det gir grunnlag for dagens diskusjoner.

– Vi ser etter bøker som har blitt godt likt og som skiller seg ut som annerledes enn mange av de andre bøkene.

Som jurymedlemmer setter de pris på å møte andre ungdommer med stor leseinteresse.

– Og så er det morsomt å få være med på å nominere bøker til Uprisen, legger de til.

Nominasjonsjuryen mener Uprisen har stor betydning for unge lesere, men også for forfattere.

– Uprisen er en pris som er godt gjennomtenkt og utført. At ungdom bestemmer er viktig. Hadde det vært voksne som bestemte, ville det kanskje blitt en falsk anbefaling. Bøkene er jo laget til oss og da er det viktig at ungdom liker bøkene.

De er enige om at prisarbeidet har økt leselysten blant elevene.

– Den har fått opp lesinga i klasserommet og gjort at mange som ikke leser så mye til vanlig har måttet lese. Da har de oppdaget at det ikke er så ille som de kanskje trodde. Samtidig anbefaler Uprisen bøker til ungdom. Vi har lyst til å lese flere av bøkene nå etter at vi har lest anmeldelsene, sier juryen.

– For forfatterne betyr det nok mye å få boka nominert eller at den faktisk vinner, påpeker de.

Men hvilke bøker engasjerer dem selv når de skal lese?

– For det meste kan jeg lese alt, sier Emilie.

– Jeg liker bøker som er virkelig gode og som får meg til å tro at det er ekte, selv om det er et oppdiktet univers, sier Elise.

– Bøker som får deg til å være akkurat der, legger Emilie til.

– Jeg liker for det meste fantasy-bøker og bøker med action i. Jeg unngår helst sånne romantikk-bøker, sier Jannicke.

– Jeg foretrekker bøker som er realistiske. Jeg er ikke like glad i fantasy og science fiction, sier Emma.

– Jeg er glad i krim, jeg, sier Steffen.

Jurymedlemmene forteller at de i tillegg til uprisen.no får mange gode boktips via biblioteket.

– Jeg går ofte på biblioteket og ser i hyllene. Så leser jeg litt bakpå bøkene og ser om det er noe spennende, sier Emilie.

– Jeg er mye på Ski bibliotek og sjekker månedens ungdomsbok. Høres den spennende ut, tar jeg den. Hvis ikke finner jeg en serie som jeg driver og leser, sier Elise.

– Hvis jeg ikke har noe å gjøre i friminuttene, så går jeg inn på skolebibliotek og ser om jeg finner noe, sier Jannicke.

– Jeg bruker bibliotekbussen når den kommer til oss, og så finner hun som jobber der fram bøker til meg som jeg kan lese, sier Emma.

– Jeg ser etter hva som er anbefalt på skolebiblioteket, sier Steffen.