Uprisen 2023: Nominasjonsjuryen anbefaler!

Anbefalt: Nominasjonsjuryen i Uprisen løfter frem fem bøker i tillegg til de nominerte bøkene til prisen. Her er juryen i gang med diskusjonene under jurymøtet fredag 20. januar 2023. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Forrige fredag offentliggjorde nominasjonsjuryen de fem nominerte bøkene til Uprisen – årets ungdomsbok 2023. I tillegg til de fem nominerte, anbefaler juryen følgende fem bøker.


Audiens. Halve kongeriket 4
Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen
Aschehoug 2022

 

 

 

– Jeg syntes det er best når personene blir introdusert litt etter litt. Det var en mulighet for å gjøre det når de satt på et fly i starten av boken. Her kunne det vært brukt noe mer tid, slik at ting ble lettere å forstå. Denne boken er en kjærlighetsbok, og jeg som vanligvis ikke liker sånne bøker, likte fortsatt denne. Jeg vil at denne boken skal nomineres til Uprisen. En av grunnene er at tempoet i historien er noe jeg sjeldent ser. Det var med på å gjøre denne boka god! Jeg anbefaler den til andre som liker bøker med rolige historier. Jeg gir boka terningkast fem. (Edvard, Fevik skole, på uprisen.no)

– Forfatterne gjør et bevisst grep på å skildre miljøet og karakterene på en måte som gjorde at jeg levde meg inn i handlingen. Jeg synes boka tar opp relevante temaer som baserer seg på mye om ungdom. Kjærlighetssorg, urealistiske idealer, vennskap, usikkerhet og uvitenhet. Jeg liker bøker med sterke budskap som gjør at jeg sitter igjen med en del nye perspektiver, følelser og tanker. Denne boka traff meg derfor midt i blinken og gjorde at jeg funderte over flere ting. (Kira, Apalløkka skole, på uprisen.no)


Kjendiscrush. Kjendiskjæreste 1
Kirsti Kristoffersen
Cappelen Damm 2022

 

 

 

– Denne boka var veldig spennande å lese. I starten gjekk det fint å legge ifrå seg boka, men etter kvart vart det nærmast dumt, og eg hadde ikkje lyst å legge den frå meg. Boka var lettlest. Der var ikkje so mange uforståelege ord og handlinga var grei å henge med på. Det var enkelt å bli kjend med karakterane i boka fordi der var få karakterar. Noko eg derimot mislikte var at hovudkarakteren Karoline ofte var negativ. Forfattaren har vore flink til å skildre både karakterane og miljøet rundt, og dette gjorde at eg klarte å sjå for meg personane og plassane rundt dei. (Leah, Stokksund skule, på uprisen.no)

– Eg synes at denne boka var veldig bra og eg anbefaler den til folk som er 12-15 år gammel. Den er full av drama og eg gjer den terningkast 5/6. Eg opplevede boka som eg var Karoline berre at eg ikkje liker gutter da selvfølgelig. Det er ein dramabok, så visst du elsker drama, les denne boka. Det er ein serie men eg trur denne boka er den første. Den starter litt treigt, men blir bra fort. Boka slutter uventet, men eg kan ikkje røpe resten, du får lese den sjølv. Boka var vanskelig å legge i frå seg, also du kan bare ikkje stoppe. (Fabian, Austevoll ungdomsskule, på uprisen.no)


Dette er Ellens bok
Andrea Bræin Hovig
Vigmostad og Bjørke 2022

 

 

 

– Gjennom hele boken blir viktige temaer tatt opp, overtenkning, dårlig selvbilde, familieproblemer og venner er eksempler på dette. Hendelsene i boken er kanskje for mange scenarioer du aldri vil oppleve selv, men følelsene og tankene Ellen får kan man lett kjenne seg igjen i. Dette er noe som går igjen gjennom hele boka. Det var mye som skjedde i boken, mange hendelser. Noen var uventet mens andre skjønte man at skulle komme. Historien ble aldri kjedelig, det skjedde alltid noe som gjorde det vanskelig å legge fra seg boken. Gjennom historien var det flere spenningstopper som var med på å gjøre historien spennende. (Ida, Tjøme ungdomsskole, på uprisen.no)

– Jeg digga denne boka og tror det er den beste jeg har lest på lenge! Denne hadde en god start og det ble allerede spennende bare noen sider inn i boka. Den tar for seg mange viktige temaer som de fleste opplever og som er lett å kjenne seg igjen i, spesielt i tenårene. Temaer som det å ikke føle på tilhørighet, ikke ha troa på seg selv og ikke vite helt hvem man selv er. Boka hadde gode beskrivelser av både personer, steder og handlinger. Jeg syns den var veldig spennende fordi handlingen ofte ble det motsatte av hva jeg forestilte meg, men samtidig trist. (Aurora, Hvaler barne- og ungdomsskole, på uprisen.no)


Blüchers hemmelighet
Alexander Løken
Cappelen Damm 2022

 

 

 

– Jeg synes det var litt vanskelig og holde styr på alt som skjedde i boka, det ble liksom litt hulter til bulter. Men etter hvert begynte jeg å forstå ting mer og mer. Da skjønte jeg hvorfor alle de mystiske tingene begynte å skje, og brikkene falt på plass. Alt i alt synes jeg det var en bra bok, med et fint plott og jeg synes det var litt mer spennende siden det handlet litt om andre verdenskrig og Blücher. Jeg anbefaler boken til de som liker litt skumle grøssere, og som liker å måtte tenke litt over hva som skjer underveis. Dette er ikke en bok for barn, men passer for ungdom. Jeg likte slutten, og Oslofjorden ble et bedre sted. (Markus, Grov skole, på uprisen.no)

– Eg likte starten av boka svært godt. Som lesar blir eg fengsla av dei intense og godt beskrivde, overnaturlege hendingane. Vi blir ein del av boka. Boka har eit bra tempo, kor det skjer nye ting heile vegen, som bidrar til å gi ei god leseoppleving, for min del. Hovudpersonen, Kit, er verdt å bli kjend med, ho passar godt inn i boka. Vi får bli godt kjend med ho, ettersom forfattaren gir oss gode innblikk i tankane og følelsane til Kit. Alt heng saman på ein god måte. (Oda, Åkra ungdomsskole, på uprisen.no)


Fumbler
Nina Borge
Gyldendal 2022

 

 

 

– Jeg anbefaler denne boka for hvem som helst fra 11 år og opp. Grunnen til at jeg anbefaler den for hvem som helst er fordi at selv om man ikke liker gaming eller fotball så er det fortsatt en gøy bok å lese. Jeg synes det er en bra historie, og ganske realistisk også. Det er sikkert noen som kan kjenne seg litt igjen i historien, fordi det er mange unge som har problemer med penger og sikkert vil lyve om det som Emil. Boka starter litt treigt, men når man kommer litt lenger inn i historien, begynner man å leve seg mer inn i boka. Det var litt banning med i boken, men jeg synes det egentlig passet bra inn fordi da virket det likt som tenåringer prater. Det blir og mer ekte og mindre som en kjedelig bok. Ellers var språket veldig lett å lese og det var ingen vanskelige ord. (Saskia, Bardufoss ungdomsskole, på uprisen.no)

– Boken begynner med at Sondre spiller FIFA. Ganske tidlig møter vi Emil og Sondre og at vi får kjapt kjennskap til Emil sine problemer og hvordan det utvikler seg. Emil sine valg kan noen ganger irritere meg. Han kunne ha fiksa ting på en annen måte i stedet for å gjøre det han gjorde. På den måten lykkes forfatteren i å provosere meg, og jeg blir engasjert. Boken bygger seg opp etter hvert som du leser. Det var ganske bra skrevet hvordan karakterene sine følelser var, men på slutten av boken sluttet ting altfor brått. Jeg tror at dersom noen hendelser hadde løst seg og slutten hadde drøyd litt ut, kunne det vært bedre. Boka kan vise kva som skjer vist du lyger og kva følelser du får etterpå. (Alexander, Danielsen ungdomsskule, på uprisen.no)

Les om de nominerte til Uprisen her