Uprisen feirer 15 år!

Historisk: I 2007 vant Ingelin Røssland (t.h.) den aller første kåringa av Uprisen for romanen Handgranateple. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Torsdag 27. mai klokken 1000 deles Uprisen – årets ungdomsbok ut for 15. gang under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

I 2007 ble Ingelin Røssland historiens første Upris-vinner for romanen Handgranateple. Siden da har Uprisen engasjert titusenvis av ungdommer, og vokst seg til å bli en svært viktig pris for norske skjønnlitterære ungdomsbøker. De første årene bestod nominasjonsjuryen av voksne og juryklassene av klasser fra Innlandet (daværende Oppland og Hedmark). I 2011 endret prisen karakter og ungdom fra hele landet ble involvert i alle ledd fra anmeldelser av norske ungdomsbøker på uprisen.no, via juryklasser, nominasjonsjury, storjury, og til selve utdelinga på Litteraturfestivalen på Lillehammer. I januar i år nominerte ungdomsjuryen følgende bøker til Uprisen 2021:

Arvingen (Halve kongeriket 1) av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, Aschehoug 2020
Alene gjennom av Michael Stilson, Cappelen Damm 2020
Utbryterne av Nina Borge, Gyldendal 2020
Aleksander den store
av Peter F. Strassegger, Samlaget 2020
Hør her´a! av Gulraiz Sharif, Cappelen Damm 2020

Nå har syv juryklasser fra ulike regioner lest og vurdert de fem nominerte bøkene. Torsdag 27. mai får vi vite hvilken bok som er ungdommenes favoritt. Da deles Uprisen ut i Maihaugsalen på Lillehammer som en del av Pegasus, Norsk Litteraturfestivals satsing på barn og unge. Programleder er Heidi Marie Vestrheim. På grunn av koronapandemien er det begrenset med plasser tilgjengelig, men utdelingen strømmes for alle interesserte via Litteraturfestivalens YouTube-side. I løpet av festivaluka blir det også bursdagsfest, panelsamtale og en !leseløype som markerer at Uprisen nå er like gammel som deltakerne.

– Femtenårsgaven er at Uprisen skal utvides med fire juryklasser neste år, slik at alle fylker blir representert hvert eneste år framover. Vi gleder oss til at enda flere ungdommer kan delta, lese og si sin mening om norsk ungdomslitteratur, sier prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Petra Helgesen.

Juryklassene er:
Stokksund skule (Møre og Romsdal)
Ruseløkka skole (Oslo)
Straumen skole (Nordland)
Kjellervolla skole (Viken)
Kruseløkka ungdomsskole (Viken)
Vinstra ungdomsskole (Innlandet)
Elverum ungdomsskole (Innlandet)

Se Facebookevent her

Kontakt:
Petra Helgesen
Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les
Tlf.: 977 82 805
Epost: petra@foreningenles.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, NM i slampoesi, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2018 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

Les mer her

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

Les mer her