Uprisen: Dystopi og politikk

Her er de nominerte til Uprisen – årets ungdomsbok.

1957 av Jon Ewo, Cappelen Damm
Soledad av Tor Arve Røssland, Aschehoug
De som ikke finnes av Simon Stranger, Cappelen Damm
I morgen er alt mørkt av Sigbjørn Mostue, Cappelen Damm
Blodspor i Klondike av Johan B. Mjønes, Aschehoug

Nominasjonsjuryen har bestått av Julie Karlsen, Henrik Stenberg, Kinga Bugajska og Ingmund Andvik. Juryen har lest og vurdert anmeldelsene og på bakgrunn av dem diskutert seg frem til de fem nominerte bøkene.

Nominasjonsjuryen: (f.v.) Julie Karlsen, Kinga Bugajska, Henrik Stenberg og Ingmund Andvik. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Nominasjonsjuryen: (f.v.) Julie Karlsen, Kinga Bugajska, Henrik Stenberg og Ingmund Andvik. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

– Det har vært utfordrende, men morsomt. Alle de nominerte er gode kandidater til å vinne Uprisen, sier nominasjonsjuryen.

750 ungdommer har skrevet til sammen 1200 anmeldelser av fjorårets norske ungdomsbøker. Fem bøker klare for finalerunden, og nå skal syv juryklasser fra ulike fylker lese de nominerte bøkene. Vinneren kåres under Litteraturfestivalen på Lillehammer i slutten mai.

På Uprisen.no har ungdomsskoleelever anmeldt samtlige norske ungdomsbøker som ble utgitt i 2014. Blant de mest engasjerte anmelderne finner vi Eira Solstad ved Dokka ungdomsskole, som nylig ble kåret til «Årets anmelder». Når Solstad oppsummerer bokåret 2014 trekker hun fram alle fantasy- og spenningsbøkene, samtidig som den unge anmelderen kommer med et ønske:

– Jeg skulle ønske det hadde vært flere gode fortellinger som handler om noe alvorlig, sier hun.

Daglig leder i Foreningen !les, Wanda Voldner, er tydelig på at Uprisen tar ungdoms meninger om litteratur på alvor.

– Den gir oss interessant innsikt i hva slags litteratur ungdom foretrekker og hvorfor de gjør det. Samtidig ser vi at det å få lov til å møte litteraturen med et kritisk blikk, bidrar til leselyst og interesse for litteratur hos ungdommene som deltar i prosjektet, sier hun.

Juryklassene er:
Nord-Trøndelag: Vuku Oppvekstsenter
Oppland: Biri ungdomsskole
Akershus: Kråkstad skole
Møre og Romsdal: Stokksund skule
Troms: Andørja Montessoriskole
Hedmark: Løten ungdomsskole
Sør-Trøndelag: Selbu ungdomsskole

Uprisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Foreningen !les er en ideell organisasjon og blant Norges fremste formidlere av nyere norsk og oversatt litteratur, spesielt til barn og ungdom.

Les mer om prisen på www.Uprisen.no
Les mer om Foreningen !les på www.foreningenles.no

Kontakt:
Wanda Voldner
Daglig leder i Foreningen !les
Tlf.: 997 26 531
Epost: wanda@foreningenles.no

Bjarte Bakken
Prosjektleder for Uprisen i Foreningen !les
Tlf.: 975 69 190
Epost: Bjarte@foreningenles.no