Uprisen 2023: Juryen begrunnelse

Storjuryen: Hallvard og Natalie fra storjuryen leser opp juryens begrunnelse. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Heiloen av Marte Mittet vant i dag Uprisen 2023. Her kan du lese juryens begrunnelse.

Siden februar har vi lest og diskutert fem gode bøker. Alle oppleves som relevante for oss ungdommer på ulike måter. Etter heftige diskusjoner i storjuryen, der vi forsvarte klassenes favoritter, ble vi langt på overtid enige om en vinner.
 
Vinnerboka er spennende, har et godt språk og mange gode skildringer. Vi ble veldig engasjert av å lese boka. Den vekket mange følelser i oss. Boka har mange forskjellige perspektiver og karakterenes personligheter kommer klart fram.

Karakterene har utfordringer, går gjennom mange endringer og vi får mye medfølelse for dem. Det er både indre og ytre spenning, og var rørende å lese for mange av oss. Vi blir godt kjent med karakterene og tror på kjærlighetshistorien vi leser om. 

Vi likte at boka var basert på noe ekte. Den var lærerik, uten at du er bevisst på at du lærer noe. Den tar opp flere dilemmaer som fikk oss til å stoppe opp og tenke gjennom det vi hadde lest.

Vinnerboka tar for seg et stort tema, men forfatteren klarer å gjøre det nært, og fletter på en fin måte fakta inn i historien. Dette er et tema som er viktig at vi leser om, snakker om og lærer om.

Forfatteren har gjort mye research og det gjør boka troverdig. Vinnerboka viser hvordan krig kan forene folk – til tross for at krig splitter.

Vinner av Uprisen 2023 er Heiloen av Marte Mittet!

Les pressemelding her