Uprisen 2021: Juryens begrunnelse

Storjuryen er samlet for å diskutere seg fram til en vinnerbok i Uprisen 2021. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Her er juryens begrunnelse for valg av vinnerbok i Uprisen – årets ungdomsbok 2021

Vi juryklassene i Uprisen har siden februar lest og diskutert de fem nominerte bøkene. Det var mange vinnerkandidater, men etter en hard og intens kamp klarte vi å bli enige om en vinnerbok.

Årets vinnerbok i Uprisen tar opp temaer og følelser som traff oss som lesere. Det var mye vi kunne relatere til, og det var vanskelig å forutse hva som skulle skje. Boka handler om problemer som ungdom kan kjenne seg igjen i. Vi likte at hovedpersonen ikke var helt perfekt. At det ikke var en Saint, men en som opplever utfordringer, lyver og gjør masse ting som ikke er bra, men som likevel kan være en god person. Vi fikk mye sympati for hovedpersonen.

Boka tar også opp det å ikke høre hjemme et sted. Det er spenning gjennom hele boka og historien holder på leserne. VI kommer fort inn i handlinga og boka var vanskelig å legge i fra seg. Vi opplever at vi blir mer og mer kjent med karakterene etter hvert som vi leser. De er godt beskrevet og noen av oss ble til og med forelsket.

Årets vinnerbok tar også opp det å være alene. Det å måtte forlate livet ditt og flytte fra venner og finne deg til rette på et annet sted. Boka bruker et språk og referanser som gjør at den like godt kunne vært skrevet av en ungdom. Til tross for at boka skildrer et miljø som var fremmed for de fleste av oss, var den realistisk og troverdig. Boka var morsom, men også noen ganger klein.

Det er lett å følge handlingen i boka uten at ting avsløres. Vi lurer hele tiden på hva som kommer til å skje og hvordan det skal gå med bokas hovedkarakter. Hun har en hemmelighet som ingen andre skal vite … Og da er det ikke lenger noen hemmelighet hvem som er vinneren av Uprisen – årets ungdomsbok 2021:

Arvingen av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug