Trives på Tynset

Onsdag 2. mai besøkte jeg juryklassen på Tynset ungdomsskole. Klassen representerer Hedmark i Uprisen-juryen. Nå nærmer det seg storjurymøte og utdeling på Lillehammer. I tillegg har klassen fått det ærefulle oppdraget å lede ungdomsbokbadet hvor de nominerte forfatterne blir intervjuet. Jeg fikk en prat med Simen og Lone.

Lone Hellem Lunaas og Simen Bekkevoll på Tynset ungdomsskole

Lone: På Tynset så kjenner alle hverandre. Vi hilser på hverandre, og alle er velkommen.

Slagordet til Tynset er da også «Kjem’n te Tynset så trivs’n». Tynset ligger ganske langt nord i Hedmark og har ca. 3000 innbyggere. Og verdens største spark.

Bjarte: Hva gjør dere på fritiden?

Lone: De fleste driver med ski eller fotball. Jeg spiller fotball.

Verdens største spark

Simen: Jeg er med i en mekkegruppe. Vi bygger nå om en bil til en bilcross-bil. Vi er ni stykker i gruppa. Og vi holder til på motorsenteret her på Tynset. Jeg liker praktiske ting og jobber en del på gården til onkelen min.

Simen bor selv på en gård noen kilometer utenfor Tynset sentrum. De driver ikke landbruk der nå, men har nå et verksted der.

Lone bor i det gamle sentrumet til Tynset, på den andre siden av elva.

Tynset har en ganske stor videregående skole med mange linjer. Simen planlegger å ta snekker eller mekke-linja. Mens Lone satser på helse og oppvekst-linjen.

Uprisen
Bjarte: Hvordan har det vært å være juryklasse for Uprisen?

Simen: Det har vært et bra avbrekk fra vanlig skole. Mer egenstyrt arbeid. Vi har hatt en tidsfrist for å skrive anmeldelser. Men vi kunne lese i eget tempo.

Lone: Det har vært ganske lærerikt. Vi har blitt flinkere til å lese og mer kritiske til det vi leser. Vi har hatt besøk av kritikerfadderen (Karen Frøsland Nystøyl red.anm.) og fått et annet blikk på det å lese.

Plakat i klasserommet på Tynset

Bjarte: Hvilke bøker har dere likt best?

Simen: Jeg likte best Killerinstinkt og Baksiden. Killerinstinkt var spennende for man kunne ikke se hvordan det ville gå. Baksiden var en realistisk bok om liv på baksiden av månen. Spennende tema og actionfylt.

Lone: Jeg har ikke lest Killerinstinkt ennå. Men til nå har jeg likt Lydighetsprøven best. Det er et bra tema og realistisk. Sånt kan skje i virkeligheten. Det er ikke så mange 12-åringer som oppfører seg som Alvis. Og det er ikke så mange bøker med lignende temaer. Det er viktig at en bok er realistisk. Må være det for at den skal være spennende.

Simen: Spenning og troverdighet er de viktigste kriteriene for en god bok. Også må man ville lese videre.

Bjarte: Gleder dere dere til Lillehammer-turen?

Lone: Ja, det blir spennende å se hvem som vinner til slutt!

 

Tekst og foto: Bjarte Bakken/Foreningen !les