Thomas Enger for andre gang!

Vant igjen: Thomas Enger vant Uprisen 2018. Dette er andre gangen Enger vinner prisen. Her er han på scenen sammen med storjuryen under dagens utdeling. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Foreningen !les delte i dag ut Uprisen – årets ungdomsbok på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Prisen ble tildelt Thomas Enger for boka, Killerinstinkt (Kagge forlag).

Enger vant også Uprisen i 2014 for ungdomsbokdebuten, Den onde arven (Gyldendal), og har dermed fått prisen for begge sine to ungdomsbøker. Det var en glad forfatter som torsdag formiddag mottok Uprisen foran en stappfull Festsal i Kulturhuset Banken.

– Å bli nominert til Uprisen er et kjempestort klapp på skuldra for en forfatter. Det er utrolig stort å vinne prisen, og jeg er veldig glad og takknemlig. Jeg vil takke alle dere som har lest boka, likt den og stemt på den. Og storjuryen, hjertelig takk! sa vinneren fra scenen.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

Vinnerboken er en bok som treffer ungdom midt i hjerterota. Temaet fenger målgruppen. Det er en veldig lett bok å leve seg inn i, og den er vanskelig å legge fra seg. Språket er ungdommelig og realistisk, og gode beskrivelser bidrar til spenningen. Boken treffer både gutter og jenter.

Les hele juryens begrunnelse her

Kulturminister Trine Skei Grande talte til juryklassene, Trygve Ramnefjell leste høyt fra de nominerte bøkene og Marie og June underholdt med to musikalske innslag. Utdelingen ble ledet av Heidi Marie Vestrheim.

– Kvalitet er kvalitet uavhengig om du skriv for voksne eller unge, og det er fint at ungdom selv får bestemme hva som er kvalitet, slik de får gjennom Uprisen, sa blant annet kulturminister Trine Skei Grande da hun talte under utdelingen av Uprisen. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

De nominerte var:
Lydighetsprøven av Bjørn Ingvaldsen (Gyldendal)
Baksiden av Endre Lund Eriksen (Aschehoug)
Kan vi bare late som av Camilla Helene Sandmo (Vigmostad & Bjørke)
Killerinstinkt av Thomas Enger (Kagge)
Hevner av Ingelin Røssland (Mangschou)

Juryklassene var:
Raufoss ungdomsskole (Oppland)
Tynset ungdomsskole (Hedmark)
Lyngdal ungdomskole (Vest-Agder)
Ørland ungdomsskole (Sør-Trøndelag)
Eid ungdomsskule (Sogn og Fjordane)
Rygge ungdomsskole (Østfold)
Bjørnevatn skole (Finnmark)

Kontakt:
Bjarte Bakken
Prosjektleder for Uprisen i Foreningen !les
Epost: bjarte@foreningenles.no
Tlf.: 975 69 190

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som ble stiftet i 1997. Foreningen !les jobber for å fremme lesing I alle samfunnslag og er blant Norges fremste formidlere av litteratur til barn, ungdom og voksne. Foreningen står bak prosjekter som bl.a. tXt-aksjonen, Ungdommens kritikerpris, Uprisen, Bokslukerprisen og Tid for ti. I 2017 mottok Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. Foreningen ble også nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018. Les mer på www.foreningenles.no

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken. Les mer på www.Uprisen.no

Applaus: Her har Thomas Enger akkurat fått vite at hans bok, Killerinstinkt, er kåret til årets ungdomsbok. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les