Zweet

Marit Kaldhol Samlaget 2015 19 anmeldelser

Alarmen går, og ungdomsskulen blir evakuert på grunn av ein livsfarleg gasslekkasje. 10. klassingane Lill Miriam, Susan og Ruben opplever den dramatiske situasjon på kvar sin måte. Lill Miriam tenkjer heilt annleis enn dei andre. Ho som er så oppteken Vis hele forlagsteksten

Les utdrag på txt.no

Hvordan skrive en anmeldelse

Ole-Kristian Jøranli Rudberg

Ole-Kristian Jøranli Rudberg

Skrevet av 26. november 2015 av Ole-Kristian Jøranli Rudberg på Dokka ungdomsskole

"Zweet" av Marit Kaldhol

Terningkast 4

Dette er en skjønnlitterær tekst som også kan være faktatekst! Jeg synes det var mye fakta i boken, samtidig føltes det ut som en skjønnlitterær tekst. Vi møter Lill Miriam, Susan og Ruben som tar oss med inn i boken. Skolen blir fort evakuert på grunn av en gasslekkasje i en fabrikk like ved skolen. Alle kommer seg ut til bussene unntatt Lill Miriam som blir sporløst forsvunnet.

Boken starter i media res, noe som får deg til å lese videre. Boken går litt tregt fremover over mange sider, noe som trekker terningkastet ned. Det er også mange vanskelige ord, men heldigvis så er det ordforklaringer etter hvert avsnitt, så man forstår mer av teksten. Vi er først sammen med Lill Miriam, så blir vi med Susan og til slutt Ruben. Det gjør boken bedre, fordi da får du høre forskjellige tanker om hvordan situasjonen er.

Denne boken nådde ikke helt opp til å bli nominert til uprisen, men jeg likte den.


Kjersti

Kjersti

Skrevet av 20. november 2015 av Kjersti på Hvittingfoss skole

Boka handler om en jente som heter Lill Miriam som er over middels interessert i bier, en annen jente som heter Susan som har vært skikkelig bitch og en gutt som heter Ruben og kommer fra Cuba. Det er en gasslekasje på skolen de går på. Men en av elevene er meldt savnet.
I boka får vi høre de tre synspunktene til ungdommene.

På omslaget av boka står det at det skal være en ungdomsroman, men første del vil jeg heller beskrive som en liten faktabok om honningbier. I første del er det Lill Miriam det handler om. Det står mer om biene enn om handlingen. Det var setninger på ca. fem ord som gjorde at det var veldig slitsomt og lese. Den virker spennende de første tre sidene, men så er det som det er en helt annen person som begynner å skrive, en som er ekstremt opptatt av bier. Og når hun har fortalt en god del om biene kommer det en side om handlingen og så tilbake til biene igjen. Boka ble for treg, det var ingen spenningstopper, bare en og annen lyd hun hørte og ellers bare bier. Og de kapitlene hvor hun hadde byttet ut s med z, ble det bare vanskelig å forstå.
Når andre del kommer ble det bedre. Det var en jente som hadde vært skikkelig slem mot Lill Miriam som forteller sin del. Der var det hele setninger, men ingen kapitler som igjen gjorde at det var slitsomt å lese. Det var også litt vanskelig å forstå hva personen tenkte på og når handlingen skjedde.
Også kom jeg inn i tredje del. Da var det Ruben fra Cuba som begynte å fortelle. Den tredje delen var bedre enn den første. Og jeg ble utrolig skuffet når de slitsomme setningen kom tilbake igjen. Men også der blir det for mye annet enn selve gasslekkasjen.

Denne boka består for det meste av bier, tidligere hendelser og alt annet enn selve gasslekkasjen. Dessuten hadde det vært bedre å bli kjent med personene før langt ute i boka.
Slutten likte jeg heller ikke. Man vil jo vite hvordan det går med personen, men det får vi ikke vite. Den var heller ikke vanskelig å legge i fra seg. Tittelen på boka kan jo virke interessant og kul, men tittelen som er ZWEET får vi bare høre på slutten som er det siste ordet leseren får lese før boka er slutt.
Denne boka bør ikke nomineres til uprisen fordi den er for treg, ingen spenningstopper og for lite om selve handlingen. Terningkast 2.


Miriam Andvik

Miriam Andvik

Skrevet av 5. november 2015 av Miriam Andvik på Sandnes skule

Bokmelding
«Zweet» av Marit Kaldhol
Boka handlar om Lill Miriam som er annleis enn dei andre. Ho har ei stor interesse for bier og det irriterer klassekameraten Susan. Susan hatar at Lill Miriam stikk seg ut frå alle andre, kvifor kan ikkje ho vere som oss andre? Det er berre Ruben som forstår Lill Miriam og er den einaste vennen hennar. Brått går alarmen og skulen må bli evakuert av ein livsfarleg gasslekkasje. Plutseleg finn dei andre ut at det manglar ein elev, Lill Miriam, som nesten ingen har lagt merke til, har forsvunne.
Boka er delt i tre delar som har ulike synspunkt på korleis ungdommane taklar situasjonen og er skriven på nynorsk. I byrjinga synest eg at boka var skriven litt for vanskeleg, ein kunne fort miste fokus, og fekk ikkje med alt innhaldet. Sia boka var skriven så vanskeleg, var det ei eiga side etter kvart kapittel med ordforklaringar. Eg følte det var meir ei vaksenbok enn ungdomsbok fordi måten forfattaren skildrar tankane til ungdommane på, ikkje er slik ungdommar eigentleg tenkjer. Boka burde vore skriven til dei som kan lese orda og forstå innhaldet, som passar betre til vaksne. På baksida av boka les du om ein gasslekkasje, men i boka les du meir om bier. Det kan i grunn bli litt mykje fakta om bier, og eg føler forfattaren brukar for lang tid å skildre hovudkarakterane i historia. Det kan kjennast ut som om forfattaren fortel om saker som lesaren eigentleg ikkje treng å vite noko om. Men det kjem tydeleg fram kvifor ein er som ein er med kvarandre, dei som sjel ut dei svake har det kanskje ikkje så bra elles. Dette er noko ein vil lære mykje frå. Illustrasjonen på framsida var flott, og forklarer boka. Eg vel gi denne boka terningkast 2.
Nokre tips vidare til forfattaren er at boka burde vore skriven i ei anna rekkefølgje. Det hadde vore litt meir spennande om lesaren hadde blitt kjend med hovudkarakterane før gasslekkasjen skjedde, og variert mellom synspunkta til hovudkarakterane i boka, då hadde kanskje boka vert meir samansett. Boka er eigentleg god, men fungerer etter mi meining ikkje godt for målgruppa.
Sandnes skule
http://www.Uprisen.no


Agnethe

Agnethe

Skrevet av 5. november 2015 av Agnethe på Kjøllefjord skole

Den var anstendig
Forfatter: Marit Kaldhol
Boka er innenfor sjangeren i dette tilfellet ungdomsroman. Og den ble utgitt av samlaget i 2015. Marit Kaldhol har skrevet noveller og barnebøker i tillegg. Men ingen i serier, dvs. at det gjelder også denne romanen.
Tittelen på boka er ZWEET.
Innledningsvis handler boka om tre hovedpersoner som opplever samme drama, men på tre forskjellige måter. De forteller hver sin del av boka. Første del handler nesten bare om historie om insekter og bier. Mens de to andre virker mer vanlig. Alle tre bindes sammen på en uventet måte. De kjenner ikke hverandre egentlig, men alle har truffet hverandre en gang. Førsteinntrykket var spenning og drama, og det liker jeg. Men jeg valgte boka også fordi den var på nynorsk.
Boka starter fengende helt i begynnelsen. Den starter rett inn i handlingen. Slik med in medias res: alarmen hyler. Han rister i kroppen min. Spenningen varer ikke lenge. Så blir det mye av det samme. Lenger inn i boka blir det mer spennende, og det varer en stund. Slik fortsetter det gjennom hele boka. Handlingen blir forutsigbar.
Boka var ikke vanskelig å legge fra seg, men det kunne ta litt tid før jeg gjorde det likevel. Det var ytre og indre spenning. Det var lett å leve seg inn i handlingen, men det kunne være vanskelig også. Noen steder kunne jeg kjenne meg igjen. Det var handlingen som gjorde at jeg levde meg inn. Og miljøskildringene som gjorde at jeg ikke gjorde det.
Jeg synes begynnelsen, midten og slutten passet som passe i lag, men noen ganger ikke. Språket passet til handlingen.
Boka var lettere å lese enn forventet, men litt vanskelig var det fordi den er på nynorsk. I begynnelsen var det korte setninger, mens etter hvert ble de lengere. Det var ganske dødt og kjedelig i begynnelsen, fordi det var mye snakk om insekter og bier. Heldigvis var det ikke så mye banning! Språket er mer skildrende med språklige bilder, metaforer osv. Istedenfor dialektord og replikker. Språkbruken passer perfekt inn med temaet, budskapet eller betydningen i boka.
Boka er en type som får meg til å se på vanlige hendelser med øynene. Litt fantasi er det jo også da. Det er noe typisk som kan skje eller har skjedd i virkeligheten. Boka er klisjefylt på en fantasifull måte.

Boka er troverdig. Det vil si at det som skjer både kunne ha skjedd eller kanskje har skjedd i virkeligheten. Men også fordi det ikke er fantasifigurer eller dyr som snakker i boka. Det er en «normal» bok.
Jeg synes boka var litt forvirrende i begynnelsen, plutselig byttet det hovedperson. Men etter en stund ble det mer spennende og lett å henge med. Slutten var litt nøytral og stillestående, men det forventet jeg. Men selve boka var bra, foruten om at det var litt mye fakta og prat om innsekter.
Jeg anbefaler denne boka for de som er interessert i insekter, men også for de som liker rolig spenning og drama, litt kjærlighet også.
Terningkast: 3


Tim

Tim

Skrevet av 3. november 2015 av Tim på Slåtthaug Ungdomsskole

Bokanmeldelse Tim 10D

ZWEET
Marit Kaldhol

Skoleområdet har en livsfarlig gasslekkasje, hva gjør du? Søker tilflukt? Det gjør i hvert fall Lill Miriam, hun gjemmer seg på loftet på skolen mens alle andre blir evakuert.

Dette er en bok som ikke gir deg så mange kick. Det skjer ikke så veldig mye spenning, men det er lett å få medfølelse for hovedpersonene i boken. Du får lese om mobbing og andre forferdelige hendelser, men boken handler om så mye mer enn det.

Zweet handler om tre ungdommer som går i tiende klasse. Du får lese om hvordan de på ulik vis opplever det når et oppstår en gasslekkasje i nærheten av skolen og alle må evakueres. Lill-Miriam er ikke helt som alle andre. Hun har ikke særlig med venner og er veldig interessert i bier. Susan er en av de som plager Lill-Miriam, men det er ikke hun som er sjef i gjengen. Hun heter Andrine. De to bærer på en stor hemmelighet som tærer på Susan. Et år tidligere holdt Lill-Miriam på å drukne. Andrine og Susan hjalp henne opp, men lot henne bare ligge hjelpeløs på stranden.

Jeg syntes ikke helt denne boken passet til meg da jeg opplevde boken som litt kjedelig. Det var for lite action i forhold til hva jeg forventet før jeg begynte på boken. Handlingen hopper mye fram og tilbake i kapitlene som gjør at det blir litt forvirrende og vanskelig å følge med i historien.

Jeg gir denne boken terningkast: 3

Vis flere anmeldelser

Til toppen