Zweet

Marit Kaldhol Samlaget 2015 19 anmeldelser

Alarmen går, og ungdomsskulen blir evakuert på grunn av ein livsfarleg gasslekkasje. 10. klassingane Lill Miriam, Susan og Ruben opplever den dramatiske situasjon på kvar sin måte. Lill Miriam tenkjer heilt annleis enn dei andre. Ho som er så oppteken Vis hele forlagsteksten

Les utdrag på txt.no

Hvordan skrive en anmeldelse

Ronja Svendsen

Ronja Svendsen

Skrevet av 2. november 2015 av Ronja Svendsen på Otta Ungdomsskole

Zweet- Marit Kaldhol

Førsteinntrykket mitt av boka Zweet ga meg høye forventninger til innholdet, med tanke på forside og oppsummeringen bak på boka. Denne boka oppfylte ingen av mine forventninger, da handlingen ikke hadde en tydelig «rød tråd».
Boka hadde tre fortellende personer: Lill Miriam, Susan og Ruben. Boka begynner med Lill Miriams synsvinkel da alarmen på skolen går på grunn av en gasslekkasje som visst nok skal være livsfarlig. Denne gasslekkasjen skal for meg være den «røde tråden» gjennom hele boka, men ble så godt som begravd under den forvirrende handlinga. Jeg skjønner hvor forfatteren ville hen med Susans og Rubens synsvinkler, men dette lykkes hun ikke med. Jeg forventet at alle personene fortalte sin tolkning av gasslekkasje-hendelsen, men hendelser som hadde skjedd tidligere ble også tatt med, til min store forvirring.
Etter å ha lest 15 sider i boka, var jeg allerede lei av å lese den. Etter flere forsøk på å komme meg inn i handlinga, var det noe med det varierende og tunge språket som trakk meg ut av den gang på gang. Boka hadde en dårlig tittel som gjenspeilte det siste ordet leseren fikk vite i boka før den sluttet. Boka hadde ingen sammenheng og en ikke- eksisterende handling. Denne boka burde ikke blitt nominert til u-prisen.
Terningkast: 2


Benedicte Vistvik

Benedicte Vistvik

Skrevet av 27. oktober 2015 av Benedicte Vistvik på Slåtthaug Ungdomsskole

Zweet
Forfatter: Marit Kaldhol

Denne boken handler om en jente som er opptatt av at honningen forsvinner.
Jeg syns ikke at denne boken var noe for meg. Den ble veldig kjedelig, fordi jeg skjønte ikke helt det med alle de z-ene. Det syntes jeg bare ble forvirrende.
Selve setningene gav ikke meg noe innblikk i hva som skjedde. Mange steder så begynner setningene med samme ord. Det kan bli ganske tørt å lese.
Etter at jeg hadde lest boken i 15 minutter, så forstod jeg at den ikke fenget meg. Men jeg leste den alikevel.


Malene Skjåk

Malene Skjåk

Skrevet av 20. oktober 2015 av Malene Skjåk på Otta Ungdomsskole

1 Hendelse, 3 Fortellere.

Boken er en ungdomsroman, som beskriver skolehverdagen til Lill-Miriam, klassens mobbe-offer. Da alarmen går på skolen, følger ikke Lill-Miriam strømmen til bussene. I steden går hun til sitt hemmelige skjul, som ingen vet hvor er. I første del forteller hun om seg selv og interessen hennes, nemlig insekter, og spesielt bier. I andre del får man høre mobberen Susan. Hun er irritert på Lill fordi hun er ikke som alle andre, hvorfor kan hun ikke gjøre som alle ber henne om? tenker Susan. I tredje del får man høre om Ruben som er kommet fra Cuba til Norge. Han og Lill blir gode venner, og deler litt av de samme interessene. Når Lill ikke er med på bussen bort fra skolen, blir han bekymret og begynner å tenke på henne.

Jeg synes at boken begynner litt kjedelig, jeg tror ikke at alle er så interessert i bier og hvordan de formerer seg. Etterhvert skjønte jeg litt mer av selve begynnelsen , når jeg fikk høre mer om Lill som person. Og når Susan beskriver alle de fæle tingene klassekameratene gjør mot henne, kan jeg se mer hvem Lill er, og hva som påvirker hun til å være den hun er. Jeg synes at spenningskurven er høyest i den andre delen av boka, der man får en bedre beskrivelse av selve dramaet rundt det at alarmen går. Boken slutter litt uventet, og jeg håper det kommer en oppfølger til boken. Slutten viser ihvertfall mot det. Noen ord som beskriver boken er gripende og overraskende. Forfatteren nøster opp i den røde tråden gjennom hele boken, og man ser sammenhengen.

Jeg har ikke lest en lignende bok før, og det var en ny og spennende opplevelse. Jeg håper virkelig det kommer det kommer en oppfølger til Zweet. Historien er veldig sannsynlig, og dette kunne godt ha skjedd i virkeligheten, men jeg håper virkelig at lærere ikke er som læreren i denne boken.

Boken er skrevet på nynorsk, men selv har jeg nynorsk som hovedmål, og kan merke at det er litt bokmålsord i fortellingen. Et eksempel er øynene.

Jeg gir boken terningkast 5, fordi den var ganske bra, og fordi det var spenning i boka.


Trine Beate

Trine Beate

Skrevet av 15. oktober 2015 av Trine Beate på Sagatun skule

Zweet

Denne boka handlar om ei jente som blir alt for oppslukt av at honningen forsvinn. Då blir vennene bekymra. Eg likte ikkje denne boka. Den blei rett og slett for kjedeleg. Det vart vanskelig å komme seg gjennom den fordi det ikkje var spennande. Alt med denne boka irriterte meg eigentleg, fordi eg ikkje synest den var spennande og interessant nok.
Eg har aldri lese, sett eller hørt noko liknande før. Så dette var noko heilt nytt for meg, som eg ikkje likte. Meininga vart borte.
Eg likte heller ikkje språket sidan det var ein periode i boka dei hadde bytta ut s med z, det kan gjere deg forvirra slik at det blir vanskelig å lese.
Eg har aldri lese, sett eller hørt noko liknande før. Så dette var noko heilt nytt for meg, som eg ikkje likte. Meininga vart borte.
Eg trudde faktisk at denne boka skulle vere spennande, fordi bildet utanpå var så fristande, med den raude, svarte og den gulaktige fargen. Men det var den altså ikkje. Forfattaren klarer ikkje å halde boka spennande. Boka bør ikkje nominerast.


Sebastian

Sebastian

Skrevet av 7. oktober 2015 av Sebastian på Hvittingfoss skole

Treg
"Plutzeleg høyre eg dunkelydar. Eg rører ikkje ein finger, ikkje eit augelokk. Nokon tar i handtake. Trykker ned."

Boken har få spenningstopper og er ganske uforutsigbar fordi den skifter tema veldig ofte. Slutten var akkurat som resten av boken. Boken er umulig å leve seg inn i fordi den er veldig forvirrende og treg.
Boken er ganske lett å lese med passe lange setninger. Den blir ganske kjedelig på grunn av at det blir litt for mye bier og litt for lite gass lekkasje.

Boken handler om en skole som blir evakuert på grunn av en gasslekkasje. Tre av elevene forteller historien fra hvordan de opplevde det. En av elevene tror det er en terroraksjon så hun gjemmer seg på loftet. Hun prater mye om bier. Boken prater alt for mye om alt annet en det boken egentlig handler om. Jeg anbefaler ikke denne boken. Jeg gir terningkast: 1

Vis flere anmeldelser

Til toppen