Zweet

Marit Kaldhol Samlaget 2015 19 anmeldelser

Alarmen går, og ungdomsskulen blir evakuert på grunn av ein livsfarleg gasslekkasje. 10. klassingane Lill Miriam, Susan og Ruben opplever den dramatiske situasjon på kvar sin måte. Lill Miriam tenkjer heilt annleis enn dei andre. Ho som er så oppteken Vis hele forlagsteksten

Les utdrag på txt.no

Hvordan skrive en anmeldelse

Renate Haugan

Renate Haugan

Skrevet av 14. desember 2015 av Renate Haugan på Sandfallet ungdomsskole

ZWEET

Forfatter: Marit Kaldhol

Denne boka er en ungdomsroman. Alarmen går og ungdomsskolen blir evakuert på grunn av en livsfarlig gasslekkasje. Tiendeklassingene Lill Miriam, Susan og Ruben opplever den dramatiske situasjonen på hver sin måte. Lill Miriam tenker helt annerledes enn de andre.

Boka er veldig treig og er veldig vanskelig å lese. Man forstår nesten ingenting av hva som skjer, og det er mange vanskelige ord. Selv om det står forklaring på ordene er de vanskelige å forstå. Alt er liksom helt forvirrende.

Det er lite spenning, og det er vanskelig å forstå handlingen. Jeg liker best fantasy og drama, så det kan være derfor jeg ikke likte boka så godt.

Terningkast 2


adu

adu

Skrevet av 14. desember 2015 av adu på Osterøy ungdomsskule

Zweet av Marit Kaldhol

Denne boken er en ungdoms roman, og handler om Lill Miriam, Susan, og Ruben som går i 10.klasse. De ble evakuert på grunn av gasslekkasjen. I begynnelsen av boka begynte det rett inn. Boka var ikke så vanskelig og legge fra seg. Boken handlet ikke så veldig mye om gasslekkasjen den mer om bier. Jeg villet gi den terning kast 2 fordi det var mange forskjellige kapitler og den hadde mange ord med z istedenfor s. Den har passe setninger jeg syntes ikke at denne skal nomineres. Jeg syntes denne boken passer for de som liker insekter.


Fabian

Fabian

Skrevet av 13. desember 2015 av Fabian på Orstad skule

Boka Zweet skal handle om en gasslekkasje, og vi får se hendelsen igjennom tre personer sitt synspunkt. Boka er delt inn i deler med flere underkapitler, der hver del er en forskjellig person som blir fulgt.
Nesten halvparten av boken følger vi Lill Miriam og jeg synes at det rett og slett er kjedelig å lese om henne. I et titalls sider får vi høre om bier og andre insekter, og nesten ingenting om selve gasslekkasjen. Videre i kapittelet har forfatteren skrevet flere sider der hun bruker Z istedet for S. Dette er sikkert for å få frem en effekt eller følelse, men jeg syns ikke at den nådde frem til meg.
Etter å ha lest deg hallveis igjennom boken, kommer du til Susann og Ruben sitt kapittel, boken blir da litt lettere å lese, selv om dette også mangler beskrivelse av selve gasslekkasjen.
Jeg syns at boken er lett leselig, men kanskje ikke en av de mest spennenes jeg har lest. Fremsiden og beskrivelsen bak på boken, gir er inntrykk av at du skal lese om noe kaotisk og spennenes, men jeg følte at boken manglet dette.


Nora

Nora

Skrevet av 2. desember 2015 av Nora på Hvittingfoss skole

Zweet Av Marit Kaldhol

Terningkast: 2

I boka møter vi Lill Miriam, Susan og Ruben som går i 10.klasse. Skolen deres blir evakuert på grunn av en gasslekkasje og vi får lese boken fra de tre synspunktene. Denne boken skal være en ungdomsroman, men de første 20-30 sidene vil jeg si er mer som en faktabok om bier. I noen av kapitlene stod det z istedenfor s og det ble derfor litt vanskeligere og lese.
Boka handler litt for mye om ting som har skjedd, og bier. Den handlet litt for lite om selve gasslekkasjen som boken egentlig skal handle om. Jeg gir denne boken terningkast 2 fordi den var veldig forvirrende, den bytter tema ganske ofte.
Boken er lettlest og har passe setninger. For meg ble booke lite fengende og jeg slet med og konsentrere meg om innholdet, Jeg anbefaler boka for de som er litt interessert i insekter og rolig spenning


Iver Flagstad Kvarberg

Iver Flagstad Kvarberg

Skrevet av 2. desember 2015 av Iver Flagstad Kvarberg på Dokka ungdomsskole

Merkelig ungdomsroman
Boka «Zweet» er en ungdomsroman som er skrevet av Marit Kaldhol. Boka er delt inn i fire hovedkapitler og hele 68 underkapitler. Disse fire hovedkapitlene er delt inn i forhold til hvilken person som forteller. Underkapitlene er kun noen ord som beskriver hva personen snakker om i noen av de forekommende sidene. F.eks: «alarm», «maur», «ein teori», eller «frisk luft».
Boka handler om de tre ungdommene Lill Miriam, Susan og Ruben. De opplever at alarmen på skolen deres går på grunn av en gasslekkasje ikke så langt fra skolen. Alle blir evakuert, bortsett fra Lill Miriam. Hun gjemmer seg på skolens loft og blir ikke oppdaget. Det er også hun som er forteller i det første av de fire kapitlene i boka. Senere i boka er det vennene Susan og Ruben som forteller. Da får vi se en helt annen side av historien noe som teller positivt i forhold til vurderingen av boka.
Denne boka er skrevet på nynorsk med mange vanskelige ord. Dette gjør at boka noen ganger er litt vanskelig å forstå. Heldigvis er det ordforklaringer på slutten av alle kapitlene, men dette gjør at fortellingen flyter dårlig hvis du alltid må sjekke lista på et vanskelig ord. De mange underkapitlene synes jeg bare gjør boka enda mer rotete.
Noe som gjør denne boka litt spennende er når 1.person endres. Vi får beskrevet hendelsene i boka fra en annen vinkel. Ellers synes jeg det kjedelige og litt vanskelige språket preger boka veldig.
Jeg ville gitt denne boka terningkast 3.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Agnethe

Agnethe

Skrevet av 5. november 2015 av Agnethe på Kjøllefjord skole

Den var anstendig
Forfatter: Marit Kaldhol
Boka er innenfor sjangeren i dette tilfellet ungdomsroman. Og den ble utgitt av samlaget i 2015. Marit Kaldhol har skrevet noveller og barnebøker i tillegg. Men ingen i serier, dvs. at det gjelder også denne romanen.
Tittelen på boka er ZWEET.
Innledningsvis handler boka om tre hovedpersoner som opplever samme drama, men på tre forskjellige måter. De forteller hver sin del av boka. Første del handler nesten bare om historie om insekter og bier. Mens de to andre virker mer vanlig. Alle tre bindes sammen på en uventet måte. De kjenner ikke hverandre egentlig, men alle har truffet hverandre en gang. Førsteinntrykket var spenning og drama, og det liker jeg. Men jeg valgte boka også fordi den var på nynorsk.
Boka starter fengende helt i begynnelsen. Den starter rett inn i handlingen. Slik med in medias res: alarmen hyler. Han rister i kroppen min. Spenningen varer ikke lenge. Så blir det mye av det samme. Lenger inn i boka blir det mer spennende, og det varer en stund. Slik fortsetter det gjennom hele boka. Handlingen blir forutsigbar.
Boka var ikke vanskelig å legge fra seg, men det kunne ta litt tid før jeg gjorde det likevel. Det var ytre og indre spenning. Det var lett å leve seg inn i handlingen, men det kunne være vanskelig også. Noen steder kunne jeg kjenne meg igjen. Det var handlingen som gjorde at jeg levde meg inn. Og miljøskildringene som gjorde at jeg ikke gjorde det.
Jeg synes begynnelsen, midten og slutten passet som passe i lag, men noen ganger ikke. Språket passet til handlingen.
Boka var lettere å lese enn forventet, men litt vanskelig var det fordi den er på nynorsk. I begynnelsen var det korte setninger, mens etter hvert ble de lengere. Det var ganske dødt og kjedelig i begynnelsen, fordi det var mye snakk om insekter og bier. Heldigvis var det ikke så mye banning! Språket er mer skildrende med språklige bilder, metaforer osv. Istedenfor dialektord og replikker. Språkbruken passer perfekt inn med temaet, budskapet eller betydningen i boka.
Boka er en type som får meg til å se på vanlige hendelser med øynene. Litt fantasi er det jo også da. Det er noe typisk som kan skje eller har skjedd i virkeligheten. Boka er klisjefylt på en fantasifull måte.

Boka er troverdig. Det vil si at det som skjer både kunne ha skjedd eller kanskje har skjedd i virkeligheten. Men også fordi det ikke er fantasifigurer eller dyr som snakker i boka. Det er en «normal» bok.
Jeg synes boka var litt forvirrende i begynnelsen, plutselig byttet det hovedperson. Men etter en stund ble det mer spennende og lett å henge med. Slutten var litt nøytral og stillestående, men det forventet jeg. Men selve boka var bra, foruten om at det var litt mye fakta og prat om innsekter.
Jeg anbefaler denne boka for de som er interessert i insekter, men også for de som liker rolig spenning og drama, litt kjærlighet også.
Terningkast: 3

Til toppen