XR UK

Heidi Sævareid Flamme 2021 9 anmeldelser

XR UK er en ungdomsroman om politisk aktivisme, vennskap og utenforskap

Hvordan skrive en anmeldelse

Thamarai Ananthas

Ungdom og politisk aktivisme

Skrevet av 17. desember 2021 av Thamarai Ananthas på Rommen skole

Tittelen til boken er «XR UK». Ungdomsromanen ble utgitt i 2021, av forlaget flamme. «XR UK» handler om politisk aktivisme, vennskap, og utenforskap. Boken er skrevet av Heidi Sævareid, 37år. Hun var født den 30. januar 1984 i Arsenal, var oppvokst i Lillesand og Kristiansand, og er i dag bosatt i Bristol. Heidi er en norsk forfatter, oversetter, og litteraturkritiker. Hun debuterte som forfatter med ungdomsromanen «Spranget» i 2013, som ble tildelt Kulturdepartementets debutantpris. Ungdomsromanen hennes «Slipp hold» (2015), ble tildelt Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris.

Boken «XR UK» handler om 15 år gamle Line. For ett år siden flyttet Line og moren fra Norge til England, Bristol, for jobben til moren som redaktør i BBC nature. I fritiden er moren med i en aktivistisk bevegelse, ved navn «Extinction Rebellion». «XR» er et internasjonalt nettverk for miljø og klima. De praktiserer radikale aksjoner og krever umiddelbare tiltak mot global oppvarming. Sommeren 2019 planlegger «XR» en demonstrasjon, hvor de skal å stenge ned sentrum. For Line er oppførselen til moren forunderlig, hun bekymrer seg over at moren skal bli arrestert for brudd på loven.
Line har fått seg nye venner ved navn Lexi og Polly. Vennskapet blir vanskelig å håndtere når en av dem blir sjalu. I tillegg, dukker det opp et hjerteskjærende problem for Lexi. Broren hennes, Aaron, har ikke oppholdstillatelse, og skal bli sendt ut av landet. Gjennom boken får Line flere problemer ved sosiale sammenkomster. Hvordan håndterer Line situasjonene, som kommer med å være ungdom?

Språket i boken var enkelt å lese og forstå. På den andre siden, føler jeg at forfatteren overdrev litt med utrykkene, og slangspråket, og har brukt mye stereotypisk «tenåring/ungdom» språk.
Temaet og budskapet i boken er ikke veldig original, altså er slike bøker en trend for tiden. Den får ikke leseren til å se på vanlige hendelser med nye øyne, og gjentar mye av det som er i søkelyset innenfor den politiske klimadebatten. Forfatteren har tatt for seg et viktig tema, men det blir ofte overeksponert.

Jeg forventet ikke mye av romanen i begynnelsen, og i starten nådde boken forventningene mine. Den hadde en ganske gripende start, som får leseren engasjert, men etter hvert ble boken treg og hverdagslig. Jeg kunne relatere til hverdagen og karakterene, men det ble fort meget ordinært. Altså den ytre og indre spenningen var den samme, spenningskurvene og høydepunktene var ikke gjenkjennelige, og det var nærmest ingen vendepunkter. Handlingen i boken var forutsigbar, og avgjørelsene til hovedpersonen var utilfredsstillende, og ikke relaterbar, og jeg følte derfor ikke sympati for karakterene. Boken fenget ikke interessen min, og var derfor vanskelig, og tok unødvendig tid å lese ferdig.

Alt i alt gir jeg boken terningkast 2/6.


Thomas

XR UK

Skrevet av 15. desember 2021 av Thomas på Stokksund skule

Anmeldelse av XR UK

Denne boka er skrevet av Heidi Sævareid.

Det er et år siden hun flyttet til Bristol. Storbritannia sammen med moren sin som jobber som redaktør i BBC Nature. og er aktivt medlem av Extinction Rebellion Xr. Aktivistgruppens metoder for global kamp for klimaendringer er ikke voldelig. forstyrrende sivil ulydighet medlemmene legger seg ned. lenker sammen og nekter å bevege seg. for å demonstrere at de er villige til å dø for klimakrisen. Når XR Bristol planlegger å stenge sentrum og blokkere en bank.

Så bekymrer Line seg for at moren hennes vil bli arrestert for brudd på loven. Line henger med Polly og Lexi. et vennskap som ikke er lett å håndtere når Polly blir sjalu. og når Lexi foretrekker det ene fremfor det andre. terningkast 3

Den ble utgitt i 2021 og har 184 sider


thomas

XR UK Bok Anmeldelse

Skrevet av 14. desember 2021 av thomas på Stokksund skule

Boka heiter XR UK den var kjedelig å lese


En av de viktigste karakterene er Lexi fordi hun var den nest første i boka til å røpe navnet sitt Hun er med oss gjennom hele boka En hendelse i boka er det at det kom en ny jente Line til Bristol en by som tok noen timers togtur vest for London Det er cirka et år siden Line kom til England fordi moren fikk en jobb på Bbc Nature

boka vart utgitt i 2021 den har 184 sider


Asma Abdulkadir

Asma Abdulkadir

Skrevet av 14. desember 2021 av Asma Abdulkadir på Mæla ungdomsskole

Boken handler om en jente som heter Line. Hun har flyttet fra Norge til Storbritannia. Moren er med i en miljøgruppe som protesterer for klima og miljø. Line har fått seg nye venner, Lexi og Polly. I boka så skjer det mye drama og miljøgruppa moren til Line er med i. Jeg synes boken var helt grei. Den hadde en god start og slutt, men i midten så ble den litt flat. Allikavel så skjønner du alt sammen til slutten. Boken har en dramatisk slutt og jeg vil gi den terningkast 5/6


Marthe

En politisk roman

Skrevet av 8. november 2021 av Marthe på Dokka ungdomsskole

Boka XR handler om en jente som heter Line og har flyttet fra Norge til Storbritannia. Hun har fått seg noen nye venner, Lexi og Polly. Moren til Line er med i en miljøaktivisme gruppe som heter XR, de gjør mye rart alt fra og stenge ned bygninger til å danse og holde framføringer foran publikum. I boka er det mye drama og andre spennende ting som skjer.

Jeg synes at boka ikke var så veldig spennende fordi jeg ikke skjønte boka helt, det var veldig rotete å lese. Plutselig handlet det om Line og så plutselig handlet det om Polly.

Jeg gir boka terningskast 4

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Asma Abdulkadir

Asma Abdulkadir

Skrevet av 14. desember 2021 av Asma Abdulkadir på Mæla ungdomsskole

Boken handler om en jente som heter Line. Hun har flyttet fra Norge til Storbritannia. Moren er med i en miljøgruppe som protesterer for klima og miljø. Line har fått seg nye venner, Lexi og Polly. I boka så skjer det mye drama og miljøgruppa moren til Line er med i. Jeg synes boken var helt grei. Den hadde en god start og slutt, men i midten så ble den litt flat. Allikavel så skjønner du alt sammen til slutten. Boken har en dramatisk slutt og jeg vil gi den terningkast 5/6

Til toppen