Vinter på savannen

Leah Henriksen, Levi Henriksen Ena 2019 52 anmeldelser

Romanen begynner også på originalt vis: i et tre omringet av aggressive flodhester, på savannen i Kenya. I treet henger hovedpersonen Eleanor og lurer på hva som er verst å bli spist av flodhester eller å leve videre. Gradvis avdekkes Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Colin Skogmo Karseth

Kjedeligheten på savannen

Skrevet av 9. desember 2019 av Colin Skogmo Karseth på Sunnland skole

Boka er skrevet av Levi og datteren Leah Henriksen.
boka handler om Eleanor som mister moren sin og da må leve med stefaren sin Dag som hun ikke kjenner så godt. De dro til afrika veldig raskt etter at moren døde. Og hun blir forelsket i en feil gutt som ikke er så bra. boka har en treg start så det tar ganske lang tid før det skjer noe i boka.
Dette er en Kjærlighet/Drama bok og jeg synes dette kanskje passer bedre for jenter. Jeg er ikke en stor fan av kjærlighet og drama bøker men for de som liker det liker sikkert boka her. Jeg synes boka var ganske kjedelig.

Terningkast 2


Amanda

Masai Mara brakte de nærmere

Skrevet av 26. november 2019 av Amanda på Sunnland skole

Bokas egentlige tittel er Vinter på Savannen og boka ikke en del av en serie. Bokas sjangre er kjærlighet, spenning og litt humor. Hovedpersonen er ei jente som heter Eleanor og er 14 år. Andre viktige personer i boka er stefaren Dag, Stefan, Denis og Steve. Viktige hendelser i boka er når de kommer til Afrika og turene de opplever.

Boka var lett å lese fordi språket var enkelt og det var skrevet på en forståelig måte. Setningene var passe lengde noen ble litt lange mens mesteparten av setningene er korte. Starten på boka var ganske kjedsommelig. Teksten og handlingen ga ikke så mye mening. Banning eller metaforer var det ikke så mye av. Replikker var det ganske mye av men det gjorde at det var lettere å lese boka. Hele boka var skrevet på bokmål. Språket passer med boka og det er ikke skrevet på en måte som gjør boka spesiell. Helt normalt skrevet.

Boka var ikke en trend av vampyrer og varulver. Boka var realistisk og handlet mye om dyr, Afrika, vennskap og kjærlighet. Boka ligner ikke noe på andre bøker jeg har lest eller hørt om. Den var litt fantasifull men veldig realistisk.

Boka starter rett inn på en handling som blir beskrevet bedre og som faktisk skjer lengre inn i boka. Videre står det at det er etterpå alt det skjer. Etter det er boka veldig kjedsommelig. Det tar lang tid før noe spennende skjer. Det var lett å legge fra seg boka. På starten av boka var det ikke så mye interesse i å lese den. Etterpå ble det mye mer spennende og man fikk mere lyst å lese den da. Det er noen overraskelser, noen ting som skjer som man ikke hadde sett for seg. Boka slutter litt uventet. Jeg så ikke for meg at det var sånn den skulle slutte. Og det kommer ikke flere bøker som en fortsettelse av denne boka.

Forfatterne av boka er Levi Henriksen og Leah Henriksen. Jeg tror ikke det er skrevet flere bøker av Levi og Leah Henriksen. Jeg synes ikke forfatterne lykkes noe bra med boka. De brukte litt lang tid på å få boka til å bli spennende. Man måtte ta seg tid og lese seg godt inn i boka for å få kjenne på spenningen. Handlingen på boka hang sammen samtidig som noe av det ikke gjorde det. Det var noen steder det hoppet litt frem og tilbake og man ble litt forvirret. Jeg synes forfatterne kunne ha startet spenningen litt tidligere og kanskje beskrevet litt bedre om hva som skjer.

Boka handler om ei jente som har mistet moren sin og lever med stefaren sin. De er ikke så nære hverandre og snakker lite sammen. Jenta er ikke noe særlig glad i stefaren og savner moren veldig. Etter en stund drar de på ferie til Afrika og mye forandrer seg. De blir kjent bedre med hverandre og får oppleve mye nytt i Afrika. På turen oppstår en god del problemer. Boka forteller kanskje litt om hvordan det er å miste noen man er veldig glad i når man er ung. Hvor vanskelig det er å leve uten personen. Det er ikke akkurat noe man trenger å lese men det er greit å ha lest den. Målgruppen for boka er for alle og for alle kjønn. Jeg anbefaler boka videre fordi jeg synes den var bra å lese og noe man burde tiden på å lese selv om det tok litt tid før det kom til noe spennende. Terningkast 5


Tiril S. Mjaaland

Døden som førte dem nærmere

Skrevet av 24. november 2019 av Tiril S. Mjaaland på Sunnland skole

Vinter på savannen er en bok skrevet av den nokså kjente forfatteren Levi Henriksen, sammen med datteren Leah.
Når moren til Eleanor dør av kreft står hun igjen helt alene -eller, ikke helt alene. Hun har jo Dag, stefaren som alltid sier feil ting på feil sted. Plutselig kommer Dag med forslaget at de skal til Kenya og bo på savannen. Det har ikke Eleanor lyst til i det hele tatt, men plutselig er det noe som får henne til å forandre mening. På savannen får Eleanor oppleve dyrelivet på godt og vondt, og en natt hun sitter oppe i et tre midt ute på savannen på Masai Mara med flodhester snøftende under, seg slår tanken henne; Hva er verst, bli spist levende av ville dyr, eller å leve videre?
Vinter på savannen er ikke blant de mest lettleste bøkene, men heller ikke av de vanskeligste. Eleanor er ei klok jente med mange kloke ord som kanskje kan bidra med å gjøre teksten litt mer komplisert.
Forfatterne beskriver omgivelsene og følelsene til hovedpersonen på en måte som virkelig får deg til å kjenne på sorgen og sinnet Eleanor føler på. Du får lyst til å lese videre, for hvem vet hvor dette ender? Når ting virker til å gå oppover skjer det noe uventet som får alt til å rase sammen igjen. Mens jeg leste i denne boken tenkte jeg ikke en eneste gang at dette har jeg lest før. Dette er virkelig en original kvalitetsbok.
For folk som ikke har opplevd dødsfall blant sine aller nærmeste, er kanskje dette en bok som får en til å se på sorg på en annen måte. Sorg er ikke like svart-hvitt som mange tror. Bokens handling starter noen dager etter begravelsen av Eleanors mor. Du får med en gang et innblikk i hvordan Eleanor føler rundt forskjellige ting og du får lyst til å vite hvorfor. Eleanor er mildt sagt ingen fan av Dag, og det smitter fort over på leseren. Man får kanskje en følelse av at det er noe som skurrer med han, men hva? Kort sagt en veldig gripende bok.
Som sagt er det Levi Henriksen som har skrevet denne boken sammen med datteren sin, Leah. Levi Henriksen har skrevet mange gode bøker tidligere, men det har ikke Leah. At Leah var med å skrive denne boken var nok det som gjorde at boken ble så bra som den faktisk ble. På grunn av henne fikk nok boken et litt mer ungdommelig preg som gjør at boken passer minst like bra til ungdommen så vel som til de voksne. De har absolutt lykkes med denne boken!
Boken handler om det å være ung og miste den viktigste personen i livet sitt. Dette er en bok jeg vil anbefale alle fra ungdomsskolen og oppover å lese. Det spiller ingen rolle om du er 14 eller 94, dette er en leseropplevelse alle burde få med seg.
Terningkast: 6


Tora Strand-Thronæs

Store følelser i Masai Mara

Skrevet av 19. november 2019 av Tora Strand-Thronæs på Sunnland skole

“Vinter på savannen” er en roman skrevet av far og datter Levi og Leah Henriksen. Boka handler om Eleanor som nettopp har mistet moren sin og forsøket på å prøve å leve videre etter et stort tap. Eleanor er en belest og tenkende jente, spesielt siden hun er i en alder av 13 år. Med slike egenskaper kan fort store forandringer bli ekstra tøffe, og spesielt hvis man ikke har noen særlig å snakke med. Boka er en fremragende skildring av nettopp dette, store hendelser og forsøket på å komme videre etter dem.

“Vinter på savannen” er ei lettlest bok på 200 sider. Det eneste som kan gjøre den litt tung å lese i perioder er at den er veldig ordrik og har et litt leksikalsk preg. Personlig synes jeg ikke at dette har så mye å si, for forfatterne skriver på en slik måte at man blir dratt inn i fortellingen og klarer å forestille seg alt så virkelig at skildringene overskygger ordbruken. Boka er spennende med flere høydepunkt og spenningstopper, noe som gjør at man blir underholdt hele veien ut.

Boka starter med at vi finner Eleanor i toppen av et tre i savannen i Masai Mara mens flodhester snøfter under henne. Hun finner seg selv i å stille spørsmålet; er det verst å bli spist opp av levende dyr eller å leve videre. Etter hvert får vi vite hvordan hun endte opp i dette treet, hvordan hun endte opp i Kenya i det hele tatt og hvordan hun finner seg selv i å tenke disse tankene. Boka er en gripende bok med fantastiske skildringer av hvordan en stor sorg kan være vanskelig på mange måter. En av bokas store sterkheter et måten alle kan relatere til Eleanors følelser på en aller annen måte- uansett om du har mistet noen du er glad i eller ikke. Skildringene tar en med bort fra sofaen og inn i den Kenyanske nasjonalparken Masai Mara på en så god måte, at den er nesten til å ta på.

Levi og Leah Henriksen har klart å skrevet en god roman selv om prosessen ikke var så lett. Leah er datter av forfatteren Levi Henriksen som har skrevet blant annet “Snø vil falle over snø som har falt”, “Babylon Badlands” og “Norwegian blues”. Selv om de sier at prosessen ikke har gått knirkefritt setter det ikke noe preg på boka. For oss som har lest den ser det mer ut som de har skrevet sammen i flere år siden den er skrevet så godt. De lykkes veldig godt med å skrive en god roman og den har noe helt spesielt over seg.

Alt i alt er boka en fantastisk bok som tar for seg hvordan sorg kan være så mangt og hvordan man må prøve å leve med den. Den formidler også et viktig budskap om hvordan det er å leve rundt denne sorgen for en annen person og hvordan det også kan være utfordrende. Jeg anbefaler alle å lese den, uansett om en er gutt eller jente, mann eller dame, fordi dette er ei bok som har noe helt spesielt over seg. Personlig liker jeg bøker med en moral i og derfor falt denne boken godt i smak hos meg. Terningkast 6.


Emilie

En litt treg bok

Skrevet av 12. november 2019 av Emilie på Vågå ungdomsskole

Av Levi og Leah Henriksen
"Vinter på savannen" er en fortelling om en reise som setter spor. Eleanor er på reise med en stefar hun knapt kjenner, hun har falt for feil gutt-igjen-og hun savner mamma.
Boka var veldig treg i starten, jeg følte at jeg ikke kom skikkelig inn i boka før på (ca.) side 160. (Boka er på rundt 200 sider)Det ble ikke mye drama og en skikkelig "happening" før da.
Jeg savner det at man gleder seg til neste kapittel, og litt av den spenningen som jeg føler man må ha i en sånn type ungdomsbok.
Det er litt men ikke mye man relatere fra boka til det ekte ungdoms livet. Jeg savnet også å høre mer om både av hva Eleanor følte, men også hva Dag (stefaren) følte.
Jeg syntes at, i utgangspunktet er dette en veldig fin historie men jeg mistet dessverre litt av den "røde tråden" gjennom fortellingen. Men jeg klarer både og forestille meg karakterene og miljøet i boka, så det er et pluss, jeg syntes at de ble skildra fint i starten av boka.
Terningkast: 3

Vis flere anmeldelser

Til toppen