Vi var en gang

Monika Steinholm Vigmostad & Bjørke 2019 16 anmeldelser

Møt Saga. Moren har stukket av med en greker, og faren humper rundt i stua med amputert ben og sliter med å betale regningene. Kanskje ikke rart at Saga trives bedre sammen med kyrne hun passer, enn hjemme. Møt Sara. Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Wilma

Ungdoms bok!

Skrevet av 5. november 2019 av Wilma på Kråkerøy ungdomsskole

Så denne boka handler om to jenter Sofie og Saga som alltid har vært bestevenner, men nå er de ikke venner mer. Sage passer på kyra hele sommeren, mens Sofie drar på mange fine ferier. Når de er på skolen så får de et prosjekt der de må jobbe sammen, dette likte de ikke! Sofie vil egentlig dra på denne festen man da må hun gjøre ferdig oppgaven med Saga. Så hun gjør prosjektet alene og drar på fest. På denne festen så møter hun den gutten hun liker veldig gott og de har sex i boka beskriver de veldig hva som skjer. Etter en stund begynner Saga og Sofie å bli venner igjen, men så dør faren til Saga og det blir veldig trist. Men de blir venner og drar rundt hele verden sammen.

Dette er definitivt en bok for litt eldre den har litt intenst innhold som kanskje barn kan synes er litt ekkelt. Men jeg tror at ungdommer kan synes denne boka er veldig spennende. Boka er ganske bra, men du må også være litt tålmodig for den er litt treig i starten. Men når du kommer deg litt in i boka blir det vanskelig å legge den bort. Denne boka har også veldig følsomme temaer som mange kan kjenne seg igjen i. som f.eks. Mental helse, venneproblemer, gutteproblemer osv. Men slutten var veldig dårlig det føltes litt som de bare måtte ha en slutt og bare skrev noe litt sånn fort.

Denne boka er en god bok for ungdommer. Denne boka har ting som jeg tror ungdommer kan kjenne seg igjen i og det er derfor jeg tror mange kan like denne boka.

Terningkast: 5


Aleksandra

En utrolig bra bok, men hvorfor?

Skrevet av 4. november 2019 av Aleksandra på Hisøy skole

«Vi var en gang» er ikke Monika Steinholms første bok. Det er enda en roman til hennes samling som hun kan være stolt av og fornøyd med. Boka handler om to jenter som ser ut til å være skikkelig uvenner nå. Vi får sett for oss situasjonen fra begge sider, for både Saga og Sofie forteller hva som skjer. Allerede i begynnelsen prøver forfatteren å legge igjen noen spor som får oss til å gjette litt om hva som har skjedd, men likevel begynner man å lure. En likeså spennende og følelsesmessig bok, med tanker som fyker og hendelser som kunne skjedd i virkeligheten. En ting som får denne boka til å skille seg ut er definitivt innholdet. Du får først inntrykk av at Saga og Sofie har vært sammen, men så er det noe som gjør deg i tvil. Så du banker det ut av hodet, de to jentene er så forskjellige, og det ser jo nesten ut som de var bestevenner helt siden barnehagen. Men hva får oss til å likevel allerede i begynnelsen tenke at minst en av de jentene har hatt følelser for den andre? Og er det riktig eller er vi på villspor?
I begynnelsen virker boka som en normal kjærlighetsroman, men som en overraskelse finner du ut av at, nei, denne boka er ikke vanlig. Og slettes ikke en kjærlighetsroman.
Fortellingen er en perfekt blanding av følelser, og handlinger. Det skjer ting som kunne skjedd, og skjer, i virkeligheten. Forfatteren viser til troverdighet. Her viser Monika oss også hvordan to forskjellige mennesker kan være glad i hverandre. Hvor utrolig et vennskap kan være, og hvor ille det er å miste en venn. Forfatteren spiller på følelser. Som tidligere sagt, jeg syns boka har med mye følelser i tillegg til handlinger. Handlingene som blir beskrevet på en god måte som får oss til å føle litt på det her, kjenne seg igjen i enkelte situasjoner. Boka viser til to perspektiver av ungdommens liv. To helt forskjellige, unike, men likevel kjente situasjoner.
En viktig ting jeg syns Monika får frem i tillegg til fortellingen sin er håndteringen av følelser, og mental helse hos enkelte. Det vil si, Saga blir fremstilt som en veldig modig jente, hun har en vanskelig situasjon hjemme med faren sin. Saga føler ikke hun passer inn og har egentlig ingen venner. Når noe hun ikke liker skjer, er hun ikke redd for å bruke sterke ord eller vold. Mens Sofie derimot, er en veldig dyktig person. Hun er rolig og har klare mål. Når hun ikke klarer å håndtere noe prøver hun som oftest å ta det rolig, finne en løsning. Jeg syns det er et godt eksempel på å vise at folk er forskjellige, og at ingen reagerer likt. Men på en annen side, så tenker jeg at det er andre personer der ute som håndterer det annerledes. Jeg er sikker på at forfatteren ikke tenkte altfor mye på det. Men det jeg mener her er at boka hadde kanskje vært litt mer kreativ hvis forfatteren kunne vise til litt andre reaksjoner og håndteringer.
Jeg syns begynnelsen var bra. Litt kjedelig til tider fordi det ikke skjedde så mye, likevel var det gode beskrivelser hele veien og god variasjon mellom følelser og handlinger. Forfatteren var veldig flink til å flette inn en del fra virkeligheten, mental helse, venneproblemer, gutteproblemer osv. Denne boka er en god bok for ungdommer. Jeg ville gitt denne terningkast 5.


Solveig Myrum

Vennskap som blir satt på spill

Skrevet av 1. november 2019 av Solveig Myrum på Vågå ungdomsskole

VI VAR EN GANG
Forfattar: Monika Steinholm
Vi var en gang er ei bok om 17/18 år gamle Saga og Sofie. Dei har vore venner så lenge dei kan hugse og det har aldri vore noko problem mellom dei, før ein gong for 2 år sidan da dei plutseleg blei totalt splitta. Mor til Saga har reist frå Saga og far hennar, Far til Saga kan ikkje jobbe og han har berre eitt bein. Sofie har no vorte ein av dei populære jentene med langt, blondt hår og fine klede. Saga har ikkje råd til nye klede, og ho har det ikkje så bra lenger. Den eine redninga ho har er kyrne, kyrne til Johansen. Ho jobbar på den garden om sommaren og da søv ho i telt heile ferien. Men kva skjer den dagen ho ikkje treng og passe kyrne meir? Og når far din står mellom liv og død og du ikkje har nokon å snakke med?
Vi var en gang er ein fin, men også trist roman om vennskap som blir satt på spill, kjærleik, om å være bestevenn med kyr og å ha ansvar for din egen far. Den er lett og lese og er på om lag 220 sider. Eg synes at denne historia var veldig fint skrive og også veldig realistisk fordi det er noko som kan skje i virkeligheta. Den var også veldig bra forklart og bra skrive. Den har mange forskjellige temaer i seg som kanskje vekkar litt tankar hos den som les. Den har ein veldig fin ending som gjorde at ivertfall eg las endinga vertfall 3 gonger. Eg håpar det kjem ut ein oppfølger som kanskje kan ta historia vidare. Men alt i alt vart dette ei kjempefin bok som eg kjem til å lese fleire gonger om eg får moglegheita. Det var eigentleg ikkje noko negativt! Det er ei av dei beste bøkane eg har lest!

Terningkast 6!!


Kasper

Kasper

Skrevet av 29. oktober 2019 av Kasper på Rønvik skole

Vi var engang
Sofie og Saga var bestevenner før, men nå er alt endret. I sommerferien har Saga passet kuer og ligget i telt mens Sofie var i Kristiansand og andre plasser der det var varmt. Begge er uvenner, men savner hverandre sterkt. Faren til Saga er hele tiden trist og sitter bare og leser avisa. Han har mistet en fot fordi han hadde kreft. Han sir han er frisk, men er han det? Mammaen til Saga stakk av når hun var liten så hun har alltid vært pappas jente. Mammaen og pappaen til Sofie vil at Sofie skal bli doktor, men hva vil egentlig hun? Hun er irritert over at Saga ikke har gjort ferdig oppgaven med henne ennå. De har til søndag, men Sofie vil på en fest på Lørdag med en gutt som hun liker. Sener blir de to uvennene venner igjen og Saga kysser henne, hva skjer nå? Hva skal Sofie gjør nå hun vil ikke miste Saga igjen, men det er også en gutt hva kommer hun til å gjøre?

Terning kast 3
Jeg likte ikke boka noe særlig. Mest på grunn av at temaet ikke passet meg, Det handler om to ungdomsjenter som er forelsket i hverandre og noen andre. Så boka treffer ikke meg som en bok jeg ville ha gidd til familie eller noen andre. Derfor gir jeg den terning kast 3.


Ingrid Rånnerud

Komplisert ungdomstid

Skrevet av 28. oktober 2019 av Ingrid Rånnerud på Smestad ungdomsskole

Boka handler om to jenter som heter Saga og Sofie. De var bestevenner før, men nå i det siste har de glidd fra hverandre. Saga sin familie sliter på sitt verste og Sofie sin er veldig opptatt av at Sofie skal gjøre det bra på skolen. Når både Saga og Sofie trenger noen å snakke med finner de hverandre igjen.

Jeg synes boka var fin, men den var litt rar. Den hadde på en måtte ingen bestemt handling, følte jeg. Starten av boka var veldig lang, og det var vanskelig å komme inn i boka. Slutten var veldig forvirrende og jeg skjønte egentlig ikke hva som skjedde, fordi alt skjedde på en gang.

Jeg anbefaler boka til personer fra 14 – 16 år, men synes ikke den burde blir nominert til Uprisen, fordi jeg synes den hadde en ganske rar handling.

Terningkast: 3

Vis flere anmeldelser

Til toppen