Vi var en gang

Monika Steinholm Vigmostad & Bjørke 2019 16 anmeldelser

Møt Saga. Moren har stukket av med en greker, og faren humper rundt i stua med amputert ben og sliter med å betale regningene. Kanskje ikke rart at Saga trives bedre sammen med kyrne hun passer, enn hjemme. Møt Sara. Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Muna

Bra bok

Skrevet av 15. november 2019 av Muna på Vågå ungdomsskole

Vi var en gang er historien om sorgen over å ha mistet sin beste venninne, om hvor vanskelig det er å finne tilbake til det som en gang var.

Bok har mange bra ting og det er god sammenheng i boka. Denne boka er bra for ungdommer. Det var veldig bra at hvert kapittel vært nevnte til en person på boka.
Jeg likte ikke at det var seksuelle ting i boka. Og jeg syns at boka var trist og at det ikke var så mange folk som hadde det bra. Og fikk ikke vite hva som skjer med framtida, jeg mener at jeg ikke fikk vite om Saga foreksempel ble lege eller noe ant.
Men bra bok.

Terningkast 4-5


Natalia Bartoszek

Vi var en gang

Skrevet av 13. november 2019 av Natalia Bartoszek på Grov skole

Hei! Jeg synes at boken er veldig spennende og interessant. Det var kult med mye action på slutten av boken. Begynnelsen var litt treg, så jeg gledet meg ikke så veldig til å lese boken, men da jeg kom mer til midten, og slutten, gledet jeg meg veldig til å lese boken for å vite hva kommer til å skje i den neste setningen. Det var veldig bra at kapitelene var navn til en person i boken, sånn at det ikke er forvirrende hvem som sier hva. At i et kapittel handler alt om Saga, det andre kapitlet handler alt om Sofie, det var jeg veldig glad for. På nesten hver side kunne jeg tenke hvordan en scene av det som skjedde så ut, fordi at boken var så spennende! Håper virkelig at det kommer en del 2. Boken har ganske mye tekst, men ellers er boken lettlest. Lett å forstå hva som skjer. Jeg anbefaler boken til ungdommer, fordi at boken har noen banneord, og utrykk som yngre ikke skal lære seg. Ellers er boken helt fantastisk!

Terning kast: 5


Marita

Litt rar, men artig bok:)

Skrevet av 6. november 2019 av Marita på Vågå ungdomsskole

Vi var en gang, handler om 2 jenter som heter Sofie og Saga. Moren til Saga reiste når ho var barn og faren hennes måtte amputere bort en fot. De har ikke så mye penger og slit med å betale regninger. Det blei bare de to, men plutselig vart det en brå slutt på forholdet deres. Sofie sin familie derimot, er helt annerledes. Der har de strenge regler og har orden på alt. Sofie vil bli lege, og hvis ho vil det, må ho gjøre leksene sine, det er mora streng på. Det er mange fester som Sofie går glipp av, fordi ho må gjøre lekser og konsentrer seg om skolen, det synes vennene hennes er kjipt.

Eg synes boka var spennende og rar på en god måte, men den var lett og lese. Den var og lett å forstå. Det var gode skildringer. Den var litt trist og det kan hende noen kan kjenne seg litt igjen i det som skjer i boka. Den burde kanskje ikke vært så skildra når Sofie var på den festen, men ellers var ho super bra.

Terningkast 4,5 av 6


Idun Ryen

Rare vennskap!

Skrevet av 5. november 2019 av Idun Ryen på Vågå ungdomsskole

Vi var en gang
Boka handlar om to jenter som var bestevenner når dei var mindre, men no er dei uvenner og snakkar aldri saman meir. Mora til Saga har flytta og faren er sjuk. Sofie sine foreldre er heilt vanlege og opptatt av at Sofie skal gjere det bra på skulen. Saga har fått jobb i eit sommar fjøs og trivst godt der. Sofie finn ut att ho er der og reiser for å treffe ho, men akkurat da er det ei ku som kalvar og Sofie må hjelpe Saga. Begge jentene prøver å bli venner, men når dei er saman kranglar dei berre. Men, etterkvart blir det vanskeleg for begge, for faren til Saga dør og Sofie vil ikkje bli doktor som foreldrane seier. Til slutt finn dei tilbake til kvarandre.

Eg synest boka var litt rar på ein god måte, men den var lett å lese og forstå.
Den var spennande og godt forklart, men og trist. Eg liker slike bøker, men denne passar betre til ungdommar frå 10 klasse og oppover! Den var litt ekkel etter min mening, og litt irriterande. Det var god skildring, men ho var kanskje litt for god når Sofie var på den festen.
Terningkast 4 av 6


Cecilia

Fin men drøy ungdomsbok

Skrevet av 5. november 2019 av Cecilia på Kråkerøy ungdomsskole

Vi var en gang er en bok skrevet av Monika Steinholm og handler om 17 år gamle Saga og Sofie. De pleide å være bestevenner, men er ikke det nå lenger. Saga bor med bare faren sin som er syk og hun har det ikke så bra hjemme. Hun har ingen venner på skolen, og er alltid alene. Sofie har foreldre som vil at hun skal gjøre det bra på skolen for å komme inn på medisin linjen. Hun har ganske mange venner på skolen og er egentlig populær.

I boken får man høre om begges perspektiv på tingene som skjer, og hva de gjør osv. Det gjør at den blir mer spennende. Siden da får man med seg mer. De er jo uvenner, men vi får ikke helt vite hvorfor. Utover i boken får man små ‘’hint’’ som til slutt gjør at man skjønner. Jeg syns boken er veldig bra. Når jeg har startet med å lese, er det vanskelig å slutte. Boken er skrevet sånn at den ikke bare går rett til slutten, hun forklarer mer og gjør det mer troverdig. Det syns jeg gjør at den blir spennende, fordi da lurer man veldig på hvordan den ender.

Boken er litt kjedelig noen ganger siden det ikke skjer så mye, men hun som har skrevet, har skrevet bra detaljert så det blir ikke veldig kjedelig.

I boken kan man lære om tilgivelse og å ikke dømme noen. Det er fint å ha i en tenåringsbok, fordi det er på den alderen at man kanskje gjør mest feil, og trenger å vite at det. Boken var ganske drøy og ekkel kan man si, jeg anbefaler ikke å lese den hvis du er under 13/14. Hvis du er over det eller 13/14, anbefaler jeg å lese den. Slutten var litt brå, men også fin siden Saga og Sofie blir venner igjen.

Terningkast: 5

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Aleksandra

En utrolig bra bok, men hvorfor?

Skrevet av 4. november 2019 av Aleksandra på Hisøy skole

«Vi var en gang» er ikke Monika Steinholms første bok. Det er enda en roman til hennes samling som hun kan være stolt av og fornøyd med. Boka handler om to jenter som ser ut til å være skikkelig uvenner nå. Vi får sett for oss situasjonen fra begge sider, for både Saga og Sofie forteller hva som skjer. Allerede i begynnelsen prøver forfatteren å legge igjen noen spor som får oss til å gjette litt om hva som har skjedd, men likevel begynner man å lure. En likeså spennende og følelsesmessig bok, med tanker som fyker og hendelser som kunne skjedd i virkeligheten. En ting som får denne boka til å skille seg ut er definitivt innholdet. Du får først inntrykk av at Saga og Sofie har vært sammen, men så er det noe som gjør deg i tvil. Så du banker det ut av hodet, de to jentene er så forskjellige, og det ser jo nesten ut som de var bestevenner helt siden barnehagen. Men hva får oss til å likevel allerede i begynnelsen tenke at minst en av de jentene har hatt følelser for den andre? Og er det riktig eller er vi på villspor?
I begynnelsen virker boka som en normal kjærlighetsroman, men som en overraskelse finner du ut av at, nei, denne boka er ikke vanlig. Og slettes ikke en kjærlighetsroman.
Fortellingen er en perfekt blanding av følelser, og handlinger. Det skjer ting som kunne skjedd, og skjer, i virkeligheten. Forfatteren viser til troverdighet. Her viser Monika oss også hvordan to forskjellige mennesker kan være glad i hverandre. Hvor utrolig et vennskap kan være, og hvor ille det er å miste en venn. Forfatteren spiller på følelser. Som tidligere sagt, jeg syns boka har med mye følelser i tillegg til handlinger. Handlingene som blir beskrevet på en god måte som får oss til å føle litt på det her, kjenne seg igjen i enkelte situasjoner. Boka viser til to perspektiver av ungdommens liv. To helt forskjellige, unike, men likevel kjente situasjoner.
En viktig ting jeg syns Monika får frem i tillegg til fortellingen sin er håndteringen av følelser, og mental helse hos enkelte. Det vil si, Saga blir fremstilt som en veldig modig jente, hun har en vanskelig situasjon hjemme med faren sin. Saga føler ikke hun passer inn og har egentlig ingen venner. Når noe hun ikke liker skjer, er hun ikke redd for å bruke sterke ord eller vold. Mens Sofie derimot, er en veldig dyktig person. Hun er rolig og har klare mål. Når hun ikke klarer å håndtere noe prøver hun som oftest å ta det rolig, finne en løsning. Jeg syns det er et godt eksempel på å vise at folk er forskjellige, og at ingen reagerer likt. Men på en annen side, så tenker jeg at det er andre personer der ute som håndterer det annerledes. Jeg er sikker på at forfatteren ikke tenkte altfor mye på det. Men det jeg mener her er at boka hadde kanskje vært litt mer kreativ hvis forfatteren kunne vise til litt andre reaksjoner og håndteringer.
Jeg syns begynnelsen var bra. Litt kjedelig til tider fordi det ikke skjedde så mye, likevel var det gode beskrivelser hele veien og god variasjon mellom følelser og handlinger. Forfatteren var veldig flink til å flette inn en del fra virkeligheten, mental helse, venneproblemer, gutteproblemer osv. Denne boka er en god bok for ungdommer. Jeg ville gitt denne terningkast 5.

Til toppen