Verdensredderne

Simon Stranger Cappelen Damm 2013 31 anmeldelser

Emilie er 17 år og opptatt av gutter og mote. Inne i en klesbutikk treffer hun på en gutt som fester klistremerker med slagord over noen t-skjorter. Slagord om urettferdighet. Om utnytting av arbeidere i den tredje verden. På den Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

marie

marie

Skrevet av 24. april 2013 av marie

Simon Stranger-Verdensredderne

«Verdensredderne» handler om 17 år gamle Emilie, en typisk bortskjemt, norsk jente som er opptatt av gutter og mote. En dag på kjøpesenteret møter hun Antonio, en gutt som arbeider engasjert for arbeiderne i den tredje verden. Emilie følger etter ham og finner ut at han er med i en liten gruppe, «Verdensredderne», som demonsterer mot blandt annet barnearbeid. Emilie bestemmer seg for å bli med i gruppa, noe som kommer til å forandre livet hennes.
Boka er basert på grusomme, men sanne fakta. Den skildrer blandt annet en fabrikkarbeiders liv i Bangladesh. Forfatteren har brukt virkemidler som metafor og parallell fortelling. Jeg synes ikke at selve handlingen i boka var så bra, men den gjorde inntrykk, så det er absolutt verdt lese den. Og selv om man ikke er så glad i å lese, er boka lettlest og godt egnet for de fleste.


marie

marie

Skrevet av 24. april 2013 av marie

Verdensredderne-Simon stranger

Denne boken er basert på sanne fakta, noe jeg fryktet. Disse faktaene vi får i boken er grusomme, men sanne. Dette syntes jeg forfatteren var flink til å beskrive, så kansje man tenker seg litt om før man handler noe neste gang. Innholdet var spennende, men det som gjorde at jeg ikke ga den en 6, var at spennings toppen ikke var så spennende, og slutten var for brå etter. min smak.


marie

marie

Skrevet av 24. april 2013 av marie

Denne boka prater om Emilie,tipisk Oslo jente som tenker på mote og gutter,en dag møter hun ”Antonio ”og etterhvert så blir hun medlem av en gruppe som tenker på å stoppe slaveri runt i verden..den prater også om Reena ei jente som jobber i en fabrikk såm syr klær i Bangladesh,og hun møter Reza,som hun kommer til å bli forelsket i.Gruppen til Antonio har lyst til å gjøre noe for de menneskene som blir låst inni en fabrikk og brukes som slaver.Denne boka var veldig interessant,vær side jeg leste hadde jeg bare lyst til å vite mer og mer,om Emilie og Antonio,om Aurora og Simen,Lars og Lise og va dem skulle gjøre neste gang,jeg følte meg sammen med dem.Jeg synes forfattaren har skrevet mye informasioner om Steve Jobs og Apple,om sjokoladen vi spiser,og få vite hvor tingene vi bruker pengene våre på er egentlig lagd ,av mennesker som ikke greier nesten å leve.Når jeg leste ferdig boka,følte jeg at jeg hadde mistet noe,den mage følsen man får,det var så spennende og lese denne boka,men jeg hadde forventet en annerledes slutt og jeg ble overasket jeg hadde lyst til å vite va som skjedde etter H&M aksjonen og hva som skjedde med Reena,med Emilie og Antonio ? og Reza ? va skal han gjøre uten Reena?, jeg håper virkelig å fa lese en ”sequel”(oppfølger) av denne boka.


marie

marie

Skrevet av 24. april 2013 av marie

Å redde verden med verdensredderne

Å skrive om ekte verden er en komplisert oppgave, det har Simon Stranger kart å gjøre.

Emilie, den 17 år gammel hovedperson er opptatt av gutter og klær. En dag møter hun en gutt som klistrer kilstemerker på t-skjorter i en butikk i Oslo. På t-skjorten står det « Kos deg med t-skjorten. Slavene som sydde det gjode det ikke.» han er i en gruppe som kaller seg verdensredderne. Emilie blir med i gruppen og de lager aksjoner til å få oppmerksomhet om uretferdigheten i verden.

Boken har en gripende historie som får deg til å tenke. Det er en parallel handling som på den ene siden skriver om Emilie og på den andre om ei ung jente i bangladesh som må sy klær. Stranger har klart å skive en bok som er spennende og samtidelig snakker om sante og svært ekte problemer. Man tenker hele tiden om boken også når man er ferdig med den. Jeg leste nesten hele boken i en natt og kunne bare ikke legge den bort. Jeg har aldri før lest en bok som kombinerer fiksjon og ekte verden så detaljert. Boken handler om de tignene som man ikke vil tenke på, de tingene vi valgte å glemme. Boken prøver deg å bli oppmerksom om hva som skjer i verden, og det har den klart. Den beskriver situasjonene veldig bra og gir en sterkt mening. Den får deg å tenke deg om på alminelige ting som shopping eller hvor kjøtt faktisk kommer fra.

Forfatteren ville gjøre oss oppmerskom, at vi forstår hva som foregår. Man kan gjennfinne seg i mange situasjoner. Boken er tatt fra hverdagen og laget til en fantastisk historie. Den prøver å si at man kan faktisk gjøre en froskjell, at det er mulig å redde verden. Forfatteren har klart å gjøre en bok til en mål, man vil bli som Emilie og gjøre en forskjell i verden selv. Alt forfatteren skriver om er tatt fra ekte livet.Det gjør boken annereledes, alt er sant 12 års jenter som må sy klær for å holde familien i livet, kyllingene som lever i haller og får aldri se dagslyset og guttene som blir slått hvis de ikke finner nok elfenben.

Boken er også en kjærlighets histroie. Det er vist derfor det er en ungdoms bok. Man blir med og ser hvordan Emilie utvikler seg under historien. Hun forandrer seg fra en jente som shopper hvert helg til en bevist voksen som er klar til å gjøre en forskjell. Hun slutter å bruke all sin tid på utseendes hennes og heller gir pengene til en som trenger det. Hun har lange diskusjoner med foreldrene om kjøttet de spiser og hva slags klær de burde kjøpe. Emile blir den jenten vi burde være.

Jeg vil bare si at denne boken er definitiv vert å lese. Den her boken er ikke noen tulle bok man bare leser fordi foreldrene vil det. Man blir faktisk grepet av historien og tvunget til å lese vidre. Når man er ferdig med boken blir man sittenede og tenker om historien. Man blir revet in i historien og følger synd på jentene som må sy for å kjøpe mat til familene sine. Etter å ha lest boken har man lyst til å gjøre noen godt. Jeg fikk lyst til å hjelpe en som trenger det. Man tenker seg om når an kjøper sitt neste t-skjort og lurer på hvor den faktisk kommer fra.

Denne her boken burde definitiv komme videre i nomineringen. Simon Stranger har klart å imponere meg, det får ikke så mange forfattere til. Jeg tror hvis bøker kunne redde verden ville den her har gjort det!


marie

marie

Skrevet av 24. april 2013 av marie

Tema var bra, boka kunne vært bedre…

Boka verdensredderne handler om Emilie fra Bærum som er opptatt av klær, sminke, gutter, fester, penger osv… Hun blir etterhvert med en i en gruppe der en gjeng ungdommer prøver å forandre folks syn på barnearbeid i fattige land. De kaller seg for Verdensredderne.

Boka var passelig lang, innholdsrik og hadde mye bra faktastoff. Den gjorde inntrykk, ga inspirasjon og var en ordentlig tankevekker. Den kunne kanskje vært enda mer fæl for å få frem budskapet enda bedre.
Boka hopper en del frem og tilbake, så det er derfor litt vanskelig å henge med på hva som skjer. Det kunne gjerne stått enda mer om de forskjellige arbeiderne og hvor grusomme arbeidsvilkårene de faktisk har. Jeg syntes ikke boka var noe særlig bra litterært skrevet, men det var et bra tema som folk vet alt for lite om. Den kunne vært skrevet for flere ungdommer da den er ganske jentete. Jeg savnet spenningstoppen, man venter hele tiden på at noe skal skje og når det plutselig skjer så skjer det alt for fort.

Ingrid, 15 år

Vis flere anmeldelser

Til toppen