Utbryterne

Nina Borge Gyldendal 2020 23 anmeldelser

Året er 2075. I Norge styrer feministpartiet med jernhånd og luften er så forurenset at den er giftig. Carla er 17 år og jobber som lærling i Klimaavdelingen. Der finner de en formel som kan rense luften og redde verden Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Skrevet av 11. desember 2020 av på Bjørnsveen ungdomsskole

Hvis vi ikke gjør noe med forurensingen vi driver med i dag kan handlingen i Utbryterne bli vår jord. Jorda er ikke en leke. Utbryterne, du hører det i ordet.

Du må være litt tålmodig når du begynner å lese denne boka. Det er nemlig ikke i starten den er mest spennende siden den starter midt i en handling. Selv om starten er litt forvirrende kommer du til å skjønne mer og mer jo lengre du kommer ut i boka. Det er en del av spenningen.
Noe jeg liker veldig godt med Utbryterne er at den handler om et veldig interresant tema. Det er en overdrivelse av situasjonen vi er i dag. Luften er giftig, mange byer ligger i ruiner og det er feministpartiet som styrer. De sier at menn bare er styrt av testosteron og at de er voldtektsmenn.

«Utenfor? Mener du utenfor?»
Hun måtte ha hørt feil. Professoren ville aldri kreve noe så farlig av henne.
«Ja, det er den eneste veien du kan dra uten å bli sett.»
«Jeg kan ikke, jeg har ikke vært utenfor siden…»
Hun stoppet seg selv. Brystet snurpet seg sammen, og det ble vanskeligere å puste. Alt hun husket fra tiden utenfor, var forbundet med en sterk angst. Søstrene hadde fortalt om det som fantes der ute. Menn som voldtok og drepte, som ikke brydde seg om reglene.
Uskolerte, skitne, ute av kontroll.

Hovedpersonene får et oppdrag om å levere en formel som kan rense luften til hele verden, men det blir vanskelig. Det er mange som prøver å stoppe dem fordi de vil heller selge den enn å får ren luft. Mange dør hver dag av lungesykdommer, og de må gå med masker hele tiden. Dette haster!

Boka er verdt å lese. Med et viktig tema og overraskende hendelser er det en storslagen bok. Slutten er veldig bra også fordi det forventes ikke i det hele tatt. Det var så spennende! Jeg har aldri lest en bok som er lik som denne. Den er unik. Karakterene i boka er også verdt å bli kjent med. De forandrer seg på en positiv måte, og det skjer noe med dem som man aldri trodde kom til å skje.

Den er også veldig smart sammensatt. Starten gir mer og mer mening jo lengre man kommer ut i boka. Man kan også se hvordan Carla(hovedpersonen) får et helt annet syn på verden når hun ser hvordan det et utenfor redutten (der elitejentene jobber). Det er Noah (andre hovedperson) som får henne til å skifte mening. Han var en opprører som var med i en gruppe. Grunnen for at de var med i den gruppen var fordi de ville få rettferdighet, men etter hvert finner han ut at lederen deres ikke er som man skulle tro.

Et annet veldig bra virkemiddel er at man får se handlingen fra begges sider. I hvert kapittel byttes det synsvinkel, så da ser man hvordan personene tenker og hva som skjer med dem. Det gjør at leseren får et bedre innblikk i boka. Alt blir mer detaljert. Du får til og med litt romantikk, noe jeg elsker.

Boka var ikke veldig tung å lese heller. Det var rundt 360 sider og sidene var ganske luftige.
Forfatteren klarer å formidle et veldig viktig budskap i denne boka: Hvis vi fortsetter med forurensingen, kan det blir var jord om 55 år. Den er liksom veldig troverdig, så det er ganske skummelt. Det er det som er veldig spesielt med akkurat denne boken. Jeg håper at så mange som mulig leser denne boken og får med seg konsekvensene vi leker med.

Dette er en bok etter min smak, så frister det for deg å lese den synes jeg du skal gripe sjansen.


Sigrid Kvam Jørstad

Hvordan er et kvinnestyrt Norge?

Skrevet av 30. november 2020 av Sigrid Kvam Jørstad på Breilia skole

Tittel: Utbryterne
Forfatter: Nina Borge
Forlag: Gyldendal
Antall sider: 361
Sjanger: Science fiction/fantasy
Målgruppe: Ungdom som engasjerer seg i likestilling og feminisme

Året er 2075 og kjønnsrollene er snudd helt på hodet. Carla og Noah bor i Norge hvor Feministpartiet styrer landet med en jernhand. Lufta er så forurenset at den er giftig å puste inn, og Carla og Noah lever helt forskjellige liv i det feministiske samfunnet. Sammen får de beskjed om å ta en formel, som kan rense lufta, fra Sandefjord til Oslo, men for noen er penger viktigere enn ren luft.

Hele boken er skrevet fra to synspunkter, Noahs og Carlas. I stedet for tydelige kapitler, bytter boken heller bare synsvinkler. Slik setter leseren seg inn i tankene og følelsene til begge hovedkarakterene. Boken starter med å introdusere dette nye samfunnet fra to forskjellige vinkler, en som lever på innsiden og en som lever utenfor. I starten var det litt forvirrende at man hoppet mellom synspunktene, men ettersom man kom mer inn i boken ble det lettere.

Så å si hele boken består av uventede og overraskende vendinger man ikke hadde forutsett. Hele boken er en spenningskurve med flere spenningstopper, hvor man lurer på om det i det hele tatt kommer til å ende bra. Man følger Noah og Carla samtidig som de begge oppdager nye ting om seg selv, sin fortid, om samfunnet de lever i og folkene de stolte på. Boken ender ganske åpent, men ikke en sånn vond eller trist åpen slutt. Men sånn at man lurer på hva de kommer til å gjøre videre.

For min del syntes jeg at boken var veldig vanskelig å legge fra seg, man lurte alltid på hvordan det ville gå med dem. Og siden det alltid kom bråe vendinger, visste man aldri hva man skulle forvente. Når jeg leste, var det ikke slik at jeg akkurat klarte å kjenne meg igjen i handlingen, men likevel var det sånn at jeg kjente på spenningen, og det var lett å leve seg inn i karakterene på grunn av at samfunnet og følelsen og tankene til karakterene ble godt beskrevet.

Boken i sin helhet fungerer godt sammen. I starten blir vi introdusert for samfunnet, mens vi underveis blir bedre kjent med karakterene og vi fant ut ting i lag med dem. Dette er den første boka jeg har lest som handler om dette temaet. Personlig er dette et tema jeg finner interessant, så jeg kunne gjerne tenkt meg å lese flere bøker om samme tema.

Boken er troverdig, fortellingen er logisk og miljøskildringene og karakterene henger på grep med fortellingen. Boken hadde et lett språk som gjorde det lett å følge med. Det var greie setningsoppbygginger og var delt inn i passe lange setninger. Det var et par nye ord på teknologien og bygningene i starten, men det ble forklart godt og etter det gikk det greit. Det er skrevet på et språk som er lett for ungdom å skjønne. Man merker at de snakker sånn som vi kunne funnet på å snakke, som passer bra siden det er ungdommer boken handler om.

Det jeg tror forfatterne vil fortelle med boka er hva som kan komme til å skje om vi ikke gjør noe med miljø-krisen: da vil det til slutt ikke være ren luft for oss å puste inn i framtiden. Et annet tema i boken er nok likestilling. Det jeg tror hun vil fortelle er at verden klarer ikke fungere optimalt hvis ikke alle i et samfunn er representert i et styre i et land. Vi må likestille kjønn slik at ingen kjønn er mer verdt enn et annet. Feminisme er et aktuelt tema i dagens samfunn, også blant ungdom. Det jeg tror hun kanskje vil si er at feminisme går ikke ut på at kvinner skal ta over verden, men at vi må likestille kjønn. For det at bare kvinner styrer, kommer heller ikke til å fungere kjempebra, selv om noen tror det.

Jeg syntes at dette er en bra bok som tar opp et aktuelt tema på en annerledes måte, med altså å vise hva som kommer til å skje om kvinner tar over styret. Jeg syns at ungdom som engasjerer seg om feminisme og om likestilling kan syns at denne boken er interessant. Personlig syns jeg at dette var en spennende og interessant bok, så om jeg skulle gitt den et terningkast ville det blitt en sterk 5. Det er en bok som handler om temaer som er aktuell blant dagens ungdom, som for eksempel miljø og feminisme. Derfor er dette en bok som jeg syntes burde nomineres til Urprisen, fordi det er skrevet om noe ungdom engasjerer seg i, for ungdom, på en måte vi forstår.


noah

bokanmeldelse

Skrevet av 20. november 2020 av noah på Seljestad ungdomsskole

tittel: utbryterne
forfatter: Nina borge.
forlag: Gyldendal
året er 2075 Clara lever i et Norge som er styrt av feminister. luften er forurenset og det er farlig være ute uten luftmaske. menn får ikke rettferdighet, og lever for meste i skjul. Noah lever på utkanten av Sandefjord. garm Galtung er leder for en opprørsgruppe.

jeg syntes denne boka var ganske kjedelig men folk som liker bøker som er litt kjedelig på starten også bygger sendingas seg opp. boka har ingen bilder og det er veldig kjedelig også er det 360 bilder fylt med tekst. historien hadde folk skjønt boka mer viss det hadde vært bilder. boka var altfor lang. jeg vil gjerne ikke lese boka igjen.

terningkast :2


Noah Jakobsen Lein

bokanmeldelse

Skrevet av 20. november 2020 av Noah Jakobsen Lein på Seljestad ungdomsskole

tittel: utbryterne
forfatter: Nina borge
forlag: Gyldendal

året er 2075 og Clara lever i et Norge som er stryt av feminister. luften er forurenset og det er farlig å vøre ute uten luftmaske. menn får ikke rettferdighet, og lever for det meste i skjul. Noah lever på utkanten av Sandefjord. garm Galtung er leder for en opprørsgruppe.


Azad

Verste boka jeg har lest

Skrevet av 19. november 2020 av Azad på Hommelvik ungdomssskole

Boka jeg har lest i det siste heter «Utrbryterne», og er en romantisk og Science-fiction bok. Boka har 360 sider og er skrevet av Nina Borge. Handlinga i boka er lagt til året 2075 og Norge er styrt av feminister. Kjønnsrollene er snudd på hodet og lufta er så forurenset at de må gå med maske. Boka handler om 17-åringen Carla som jobber som lærling ved klimaavdelingen i Sandefjord. Carla klarer å finne en formel som kan rense lufta og redde verden ut av krisen, men for noen så er penger viktigere enn ren luft.
 
Boka starter midt i en handling der Garm overtaler opprørerne til å kjempe får likestilling mellom kjønnene. Noah og Ivy for en oppgave av Garm der de skal sprenge klimaavdelingen, og stjele formelen. En stor endring er på gang, men det de ikke vet er at Garm er bare ute etter makt. Etter at opprørerne sprenger klimaavdelingen så får Klara et oppdrag av Johanna der hun skal levere formelen til regjeringen i Olso. Problemet er at Carla er ikke vant til miljøet utenfor klimaavdelingen og derfor så må Johanna sende den tvilsomme, Noah, for å beskytte henne.

Boka har 360 sider, men 260 av de er unødvendige. Det er altfor lite spenning i boka, og jeg ble veldig forrvirret når boka forteller om de forskjellige perspektivene. Det ble veldig vanskelig for meg å henge med i boka fordi hendelsene ikke var realistiske. Boka kunne ha vært mye bedre om forfatteren bare kunne komme til poenget. Jeg synes også at boka er urealistisk fordi alt dette kan ikke skje i løpet av 55 år, den er rett og slett overdrevet. Budskapet og starten er grei, men ganske mye av det som skjer i boka er lite interresant. Jeg vil ikke anbefale noen å lese boka fordi den er kjempelang og du burde ikke kaste bort tiden på å lese den. Utbryterne burde IKKE nomineres til Uprisen!
 
Terningkast 1.

Vis flere anmeldelser

Til toppen