Utbryterne

Nina Borge Gyldendal 2020 17 anmeldelser

Året er 2075. I Norge styrer feministpartiet med jernhånd og luften er så forurenset at den er giftig. Carla er 17 år og jobber som lærling i Klimaavdelingen. Der finner de en formel som kan rense luften og redde verden Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Gro Ingrid

Å stå for det som er rett

Skrevet av 20. desember 2020 av Gro Ingrid på Siljan ungdomsskole

Tittel: Utbryterne
Forfatter: Nina Borge
Forlag: Gyldendal
Antall sider: 361
Målgruppe: Ungdom

«Utbryterne» er en futuristisk ungdomsroman skrevet av Nina Borge. Året er 2075, verdensluften er forurenset og kjønnsrollene har blitt snudd på hodet. Utover boken føller vi to hovedpersoner, Carla og Noah. Carla, en «elitejente» fra Oslo, som arbeider på klimaavdelinga i Sandefjord. Hvor hun finner den siste komponenten for en livsviktig formel. Og Noah er en gutt fra utsiden som har en spesiell fordel. Da opprørsgruppen trenger seg inn i «redutten» der Carla bor, blir hun bedt om å ta med formelen til Oslo og sende den til noen forskere som jobber for gratis frisk luft for alle land.

Boken er veldig spennende, og realistisk skrevet. Det er definitivt en av de beste økene jeg har lest på en god stund. Det er enkelte deler som er frustrerende å lese, men du kommer deg gjennom det. Karakteroppbygningen utover i boken er veldig bra skrevet, og du får en følelse av helet i karakterene. De endrer seg, men de er fortsatt den karakteren de startet som. Dette er et stort pluss syntes jeg.
Romanen er følelsesmessig ladd til tider, og du blir sittende litt på kanten av spenning enkelte ganger. Dette er en roman som får deg til å tenke litt etter att du har lest den. Jeg ble sittende igjen med en søtlig bitter smak i munnen etter enkelte kapittel.

Alt i alt, så er dette en vidunderlig roman, og jeg anbefaler den for alle som liker action, spenning og kanskje litt romanse. Boken får et terningkast 5 av meg, for utrolig god oppbygning og god formidling av karakterenes tanker og syn.


Sanne Christin Fredriksen

Gripende men uventet

Skrevet av 14. desember 2020 av Sanne Christin Fredriksen på Breilia skole

Tittel: Utbryterne
Forfatter: Nina Borge
Forlag: Gyldendal
Utgivelses år: 2020
Antall sider:261

Året det 2075 og Carla og Noah lever i en verden hvor feministene har tatt over og luften er så forurenset at de må bruke pustemasker som renser luften. Carla jobbet sammen med de andre jentene med å finne en kur mot den giftige luften. Når de hadde funnet kuren sendte moren til Noah, Johanna, de på ett oppdrag for å levere denne kuren. De måtte da gå fra Sandefjord til Oslo. På veien møtte de forskjellige utfordringer, noen løste de lett, mens andre var litt vanskeligere. Kom de til å klare oppdraget?

Jeg personlig har litt forskjellige følelser om denne boken. Den kan være litt vanskelig å lese i og med at det sto først litt om Carla og etter en liten stund leste man om Noah, og sånn holdt det på. Jeg synes det ble litt kaotisk når de hadde skrevet det fra begges perspektiv og så fikk man ikke vite så mye før boken gikk over til den andre personen.

Jeg likte best det ble litt mer spennende, dette gjorde jeg fordi det ble litt mere fart og drama mellom både de to og alle andre rundt dem.

Jeg likte ikke, som nevnt tidligere, at de hoppet mellom karakterene, for da ble det vanskelig og huske hva som hadde skjedd hos den andre.

Jeg vil gi terningkast 4.


Mathias Blix Åsmundstad

Bokanmeldelse

Skrevet av 14. desember 2020 av Mathias Blix Åsmundstad på Smestad ungdomsskole

Tittel: utbryterne
Forfatter: Nina borge

Året er 2075. I Norge styrer feministpartiet med jernhånd og luften er så forurenset at den er giftig. Carla er 17 år og jobber som lærling i klimaavdelingen. Der finner de en formel som kan rense luften og redde verden. Men for noen er penger viktigere enn ren luft.


Selma

Formelen som redder hele verden

Skrevet av 14. desember 2020 av Selma på Bjørnsveen ungdomsskole

Boka heter utbryterne og forfatteren heter Nina Borge og forlaget heter Gyldendal, boka er gitt ut i året 2020.
Boka er litt forskjellig sjangere som drama, spenning litt fantasy og action.
Boka foregår i året 2075 og feministene styrer i Norge og luften er dødelig forurenset.
Det handler om en elite jente som heter Carla og er 17 år og en gutt som heter Noah og er noen år eldre. Noah er lei av at kvinnene styrer i landet og Carla jobber som lærling på en klima avdeling. Sammen skal de frakte en formel til Oslo som skal rense luften mens hundre soldater er på jakt etter dem, klarer de det? Eller blir de tatt i fange av soldatene.
Boka starter litt treigt siden de begynner og forklare litt hvordan det er der de bor og at de bor i ruiner så den starter og bli mere spennende og dramatisk når du er på side hundre.
Det er feministene som styrer og de mener at menn er styrt av testosteron og er voldtektsmenn.
Boka er litt sånn av og på siden først går de i skogen så er det noen vakter de møter og må løpe for livet men det er veldig spennende og er nesten aldring kjedelig bare noen få ganger.
Boka slutter litt uventet og nesten mitt i en handlingstiden det slutter nesten med et spørsmål.
Jeg syntes boka er skikkelig spennende og vil liksom ikke legge den fra meg når jeg leser siden det skjer alltid noe spennende. Den er bra fordi jeg er glad i spenning og action og det er det veldig mye av i boka. Men for de som ikke liker spenning og action så ville jeg ikke lest boka det er litt forelskelse mellom de som skal frakte formelen men ikke sånn skikkelig romantisk. Det jeg ikke likte med boka er at det var ikke vanlig kapittel men det startet med at det sto Noah og så handla det litt om han og så kartla og så videre men da slutta det kjempe spennende på Noah og så begynte det på nytt med Carla og da når det var Noah igjen så hadde du glemt det som kjede med Noah så det var litt dumt men da bare leste jeg alt på Noah og så alt på Carla men så leste jeg annenhver igjen men den er ganske bra så jeg gir den terningkast 4 men det er på grunn av den kapittel oversikten.
Jeg syntes alt med boka henger veldig bra sammen men det er bare det med overskriften eller kapittelet som ødelegger at det blir terningkast 6.
Boka er ganske intenst siden de er på en reise hvor masse ting kan skje. Boka er ganske viktig men og ikke siden det er litt oppdiktet men det han fler jo om hvordan luften blir siden det er jo så forurenset av bil gasser. For og kunne skjønne litt av boka så må du nok bli kjent med hoved personene først siden det er mest dem det handler om. Men boka er ikke alltid like lett og forstå siden det er mye jeg ikke skjønte helt. Forfatteren har vært ganske flink til og gjøre boka spennende. Boka ga meg mye spenning og action.
Boka kunne vært sann fordi det er veldig mye forurensing i verden også.
For min del så var boka ganske grei og lese men det var noen ord jeg ikke skjønte. I boka er det litt banning av den ene hovedperson. Jeg syntes forfatteren får frem hvordan det ser ut og hva det lukter og smaker

Jeg tror forfatteren har skrevet denne boka sånn at folk kan forstå hvor forurenset det faktisk er i hele verden med fabrikker og biler.


Skrevet av 11. desember 2020 av på Bjørnsveen ungdomsskole

Hvis vi ikke gjør noe med forurensingen vi driver med i dag kan handlingen i Utbryterne bli vår jord. Jorda er ikke en leke. Utbryterne, du hører det i ordet.

Du må være litt tålmodig når du begynner å lese denne boka. Det er nemlig ikke i starten den er mest spennende siden den starter midt i en handling. Selv om starten er litt forvirrende kommer du til å skjønne mer og mer jo lengre du kommer ut i boka. Det er en del av spenningen.
Noe jeg liker veldig godt med Utbryterne er at den handler om et veldig interresant tema. Det er en overdrivelse av situasjonen vi er i dag. Luften er giftig, mange byer ligger i ruiner og det er feministpartiet som styrer. De sier at menn bare er styrt av testosteron og at de er voldtektsmenn.

«Utenfor? Mener du utenfor?»
Hun måtte ha hørt feil. Professoren ville aldri kreve noe så farlig av henne.
«Ja, det er den eneste veien du kan dra uten å bli sett.»
«Jeg kan ikke, jeg har ikke vært utenfor siden…»
Hun stoppet seg selv. Brystet snurpet seg sammen, og det ble vanskeligere å puste. Alt hun husket fra tiden utenfor, var forbundet med en sterk angst. Søstrene hadde fortalt om det som fantes der ute. Menn som voldtok og drepte, som ikke brydde seg om reglene.
Uskolerte, skitne, ute av kontroll.

Hovedpersonene får et oppdrag om å levere en formel som kan rense luften til hele verden, men det blir vanskelig. Det er mange som prøver å stoppe dem fordi de vil heller selge den enn å får ren luft. Mange dør hver dag av lungesykdommer, og de må gå med masker hele tiden. Dette haster!

Boka er verdt å lese. Med et viktig tema og overraskende hendelser er det en storslagen bok. Slutten er veldig bra også fordi det forventes ikke i det hele tatt. Det var så spennende! Jeg har aldri lest en bok som er lik som denne. Den er unik. Karakterene i boka er også verdt å bli kjent med. De forandrer seg på en positiv måte, og det skjer noe med dem som man aldri trodde kom til å skje.

Den er også veldig smart sammensatt. Starten gir mer og mer mening jo lengre man kommer ut i boka. Man kan også se hvordan Carla(hovedpersonen) får et helt annet syn på verden når hun ser hvordan det et utenfor redutten (der elitejentene jobber). Det er Noah (andre hovedperson) som får henne til å skifte mening. Han var en opprører som var med i en gruppe. Grunnen for at de var med i den gruppen var fordi de ville få rettferdighet, men etter hvert finner han ut at lederen deres ikke er som man skulle tro.

Et annet veldig bra virkemiddel er at man får se handlingen fra begges sider. I hvert kapittel byttes det synsvinkel, så da ser man hvordan personene tenker og hva som skjer med dem. Det gjør at leseren får et bedre innblikk i boka. Alt blir mer detaljert. Du får til og med litt romantikk, noe jeg elsker.

Boka var ikke veldig tung å lese heller. Det var rundt 360 sider og sidene var ganske luftige.
Forfatteren klarer å formidle et veldig viktig budskap i denne boka: Hvis vi fortsetter med forurensingen, kan det blir var jord om 55 år. Den er liksom veldig troverdig, så det er ganske skummelt. Det er det som er veldig spesielt med akkurat denne boken. Jeg håper at så mange som mulig leser denne boken og får med seg konsekvensene vi leker med.

Dette er en bok etter min smak, så frister det for deg å lese den synes jeg du skal gripe sjansen.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Gro Ingrid

Å stå for det som er rett

Skrevet av 20. desember 2020 av Gro Ingrid på Siljan ungdomsskole

Tittel: Utbryterne
Forfatter: Nina Borge
Forlag: Gyldendal
Antall sider: 361
Målgruppe: Ungdom

«Utbryterne» er en futuristisk ungdomsroman skrevet av Nina Borge. Året er 2075, verdensluften er forurenset og kjønnsrollene har blitt snudd på hodet. Utover boken føller vi to hovedpersoner, Carla og Noah. Carla, en «elitejente» fra Oslo, som arbeider på klimaavdelinga i Sandefjord. Hvor hun finner den siste komponenten for en livsviktig formel. Og Noah er en gutt fra utsiden som har en spesiell fordel. Da opprørsgruppen trenger seg inn i «redutten» der Carla bor, blir hun bedt om å ta med formelen til Oslo og sende den til noen forskere som jobber for gratis frisk luft for alle land.

Boken er veldig spennende, og realistisk skrevet. Det er definitivt en av de beste økene jeg har lest på en god stund. Det er enkelte deler som er frustrerende å lese, men du kommer deg gjennom det. Karakteroppbygningen utover i boken er veldig bra skrevet, og du får en følelse av helet i karakterene. De endrer seg, men de er fortsatt den karakteren de startet som. Dette er et stort pluss syntes jeg.
Romanen er følelsesmessig ladd til tider, og du blir sittende litt på kanten av spenning enkelte ganger. Dette er en roman som får deg til å tenke litt etter att du har lest den. Jeg ble sittende igjen med en søtlig bitter smak i munnen etter enkelte kapittel.

Alt i alt, så er dette en vidunderlig roman, og jeg anbefaler den for alle som liker action, spenning og kanskje litt romanse. Boken får et terningkast 5 av meg, for utrolig god oppbygning og god formidling av karakterenes tanker og syn.

Til toppen