Ut av byen

Anna Eline Bolstad Liv 2015 8 anmeldelser

Pandemien har spredd seg Det er på tide å komme seg vekk. Ut av byen …   Et virus har inntatt verden og i sitt farvann skaper den monstre ingen før har sett maken til. Sammen med sin beste venn Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Syver Saxrud

Syver Saxrud

Skrevet av 5. november 2015 av Syver Saxrud på Varteig skole

Bok anmeldelse – Syver Saxrud
UT AV BYEN

Boken er superspennende og en veldig enkel bok å leve seg inni, det er mange karakterer i boka og det skjer alltid noe nytt og uforventet!

Boken er en slags spennings bok med et hint av thriller, men også mye komedie og litt drama. Så ingen bestemt sjanger føler jeg.
Karakterene er først en jente som lever hos mammaen sin og ste pappaen sin og søsteren sin. Ho vil rømme hjemmefra og omsider gjør hun det. men da kommer apokalypsen, hun og bestevennen Jake må ut av byen. På veien til overlevelse finner de mange andre.
Det er den eneste boka i serien så den er ikke i en serie, det er ikke flere oppfølgere.
Boken starter veldig kult, Sam (som er en jente) vil jo rømme hjemmefra som jeg sa. Over til Jake (som er en gutt) Der har Jake gjort litt forskning på nyhetene og funnet ut at en pandemi har spredd seg. Med ett bitt blir folk forvandlet til skumle vandøde. Det har allerede kommet dit de bor så de må rømme så fort som mulig. Sam har stjelt bilen til ste pappaen og forlot de. Hun kunne ikke dra tilbake, det var for farlig. Den starter med begge deler, først skildrer den Jake og hva han pakker. Så skildrer den familien til Sam. Men det er også en slags handling midt oppi alt det.
Spenningskurven i boka føler jeg er nesten litt i starten. Fordi Sam kjører ut på veien og rett inn i en flokk med vandøde! Det ble blod på ruta og alt. Men før det henter de fetteren til Jake, som heter KJ jeg synes det er etter det spenningskurven skjer. Det er da handlingen begynner også på en måte. Men det er litt vanskelig å si.
Boka slutter egentlig litt rart og brått. Det var egentlig litt uforventet og jeg syntes den var litt skuffende. Men selve boka er utrolig!
Boka var VELDIG vanskelig å legge fra seg. Nesten helt umulig. Jeg var på en hytte med familien min i høstferien og jeg lå bare i senga og leste bok.
Du får en slags indre og ytre spenning av boka, når jeg gikk ut etter å ha lest boka forventet jeg nesten en flokk med vandøde i enden på gata vår. Og jeg svettet nesten etter at jeg hadde lest den. Den var ekstremt lett å leve seg inn i og forfatteren gjør det sånn at du får masse bilder i hodet ditt om hva som skjer og åssen det ser ut.
Grunnen til at jeg levde meg så inn i det var skrivemåten til forfatteren og spenningen. Du lagde liksom nesten din egen film i hodet ditt. (det hadde vært superkult med en film om boka forresten).
Landskapet og følelsene og uttrykkene til karakterene og det rundt dem var veldig bra skildret. Handlingen var genial og som jeg sa, det kommer alltid noe nytt og spennende.
Jeg opplevde boka som spennende fordi handlingen om vandøde og overlevelse. Den var gripende fordi du fikk et slags bånd med karakterene. Den var veldig morsom fordi det var mye tull blant karakterene og de var komiske i seg selv. Den gikk helt perfekt i tempo og forklarte det som skjedde uten at det ble raskt eller tregt.
Det er litt upassende innhold og språkbruk for barn så jeg er bombesikker på at det er en ungdoms bok/ unge voksne fra ca. 13-20 år, men det innholdet og språkbruken passet jo veldig bra til innholdet fordi det er en invasjon av vandøde som er i hver eneste krok i Amerika. Karakterene også passet bra til innholdet. Du må nesten lese boka selv for å skjønne det, alle har jo forskjellige personligheter men de passer på hver sin måte inn i boka.
Den ligner på boken «I Morgen er alt mørkt.» fordi de har samme konsept. Zombie apokalypse bøker er ganske populært nå for tiden og denne boka sklir rett inn i den sjangeren.
Boka får meg jo til å se på vanlige situasjoner på nye måter, jeg synes jo jeg så vandøde på enden av gaten. Så det er litt vanskelig og forklare hvordan men man tenker jo på åssen det blir hvis det faktisk skjer at det kommer Zombie Apokalypser til Norge.
Historien er ganske realistisk hvis du tenker på Zombie apokalypse sjangeren. De skjøt jo vandøde i hodet og kjører over dem og alt det. Så jeg ville sagt at det er realistisk hvis det skulle skje oss.

Den er ganske lett å lese, ikke mange vanskelige ord eller forståelse av handlingen. Jeg synes ikke handlingen ble forvirrende. I noen bøker kan den bli det men forfatteren har gjort en veldig god jobb.
Det er jo en tykk bok og mye skrift på hver side men det er ganske korte setninger ikke sammenhengene uten å skrive komma og punktum og alt det.
Det er mye banning men det er forståelsesfullt, tenk at du sto omringet med vandøde hoppende mot deg og prøve og bite deg. Så det passer til boka.
Boka handler om en tenåringsjente som vil flytte hjemmefra og det er jo ofte tenårings problemer, det handler liksom litt om at disse tenåringene har blitt fortalt at de ikke er gode nok og ikke kom til å klare noen ting i framtiden. Det beste ved boken ville jeg sagt at det er spenningen og handlingen passer helt perfekt sammen, det gir deg en sånn følelse at du nesten kan ta på dem du leser om. Du lever deg så inni det.
Det jeg ikke syntes var så bra med boka var egentlig bare slutten, uten å røpe for mye var den litt sånn kjedelig akkurat som forfatteren ikke kom på hva ho skulle skrive så ho bare fant på noe og putta det inn i slutten. Den er liksom veldig brå.
Men jeg synes så absolutt at du MÅ lese denne boka! Du MÅÅ! Den må nomineres til Uprisen, det er den beste boka jeg har lest så langt. Elsker den! Så håper den vinner!
Jeg gir den terningkast 6 🙂


Emma Cecilie Winje Lunn

Emma Cecilie Winje Lunn

Skrevet av 23. oktober 2015 av Emma Cecilie Winje Lunn på Steinerskolen på Lillehammer

Ut av byen

Denne boka handler om to gode venner som prøver å flykte fra et virus, som er spredd fra sør til Nord Amerika. De som får viruset spiser menneskekjøtt og kan minne om zombier. Sam og Jake prøver å flykte fra dette, men må flere ganger hjelpe andre. De blir flere og flere, når kaoset begynner. Kommer de seg vekk før de også blir smittet?

Jeg syntes personlig at boka var litt tung å lese, og det var litt barnslig. Det ble også litt mange personer, og mange forskjellige perspektiver å holde styr på. Noe jeg reagerte på var hvordan hovedpersonene prøver å flykte, uten å prøve å hjelpe familien. Noe annet jeg også syntes var litt rart er at de ikke stempla de smittede som zombier.
For det virka veldig som om de var det.
Men alt i alt så syntes jeg boka ikke var så veldig ille, så jeg gir den terningkast 3.


Tuva

Tuva

Skrevet av 29. september 2015 av Tuva på Sagatun skule

Dei er zombiar!
Ut av byen Av Anne-Eline Bolstad

Denne boka handlar om nokre tenåringar i Amerika. Eit virus som får folk til å tørste etter menneskekjøtt, har spreidd seg frå sør- til nord –Amerika, og landet bryt ut i panikk. Jake og Sam er nokre av dei fyrste som kjem seg ut av byen og reiser frå viruset. Gjennom dette eventyret blir det fleire og fleire som slår seg saman med dei.
Første tingen som plager meg er at ingen tenkjer på at viruset får folk til å bli zombiar! Rotnande, supersterke, kjøttetande og sjuke skildrar zombiar ganske godt, men dei i apokalypsen klarer av ein eller annan grunn å ikkje sjå samanlikningane. Det er sjølvsagt nemnt men aldri konkludert kva ein skulle kalle dei. Det begynte med «dei sjuke», og vidare til «dei udøde» og «dei vandøde», men aldri zombiar, sjølv om hovudpersonane viser til at dei har sett zombie-filmar og kjenner til kva ein zombie er.

Angåande skrivinga så har forfattaren brukt lite adjektiv, noko som fekk boka til å bli veldig keisam. Han fenga meg ikkje i det heile, og eg måtte nesten tvinge meg sjølv til å lese ho ferdig. Forfattaren har også prøvd å få alle med i historia som hovudpersonar, men det er lett å sjå at Jake og Sam var favorittane, fordi ho brukte deira perspektiv meir enn andre.

Etter min meining kunne dette vært eit fantastisk spel. Zombiespel er veldig populære no med kjende titlar som «The Last Of Us», og «Dying Light». Noko som boka manglar er at ingen hovudpersonar døyr, men i eit spel kan personane dø etter kor godt ein spelar, og resten må berre leve med det.

Ut av byen virka som ein god bok når eg plukka ho ut. Eg hadde lyst til å kose meg, men frustrasjonane gjorde det umulig for meg. Derfor gjev denne boka terningkast 2.

Til toppen