Ulvehunger

Marte Mittet Omnipax 2021 5 anmeldelser

I romanen følger vi Vuk fra han er fjorten år til andre verdenskrig tar slutt fire år seinere. Det er en brutal fortelling om en lite omtalt del av norsk krigshistorie. Den handler om to brødre, om synet på menneskeverd, Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Viktoria

En sterk, brutal og rørende historie

Skrevet av 14. desember 2021 av Viktoria på Ris ungdomsskole

Jeg har lest en bok med navn Ulvehunger. Den kom ut i 2021. Boken er skrevet av forfatter Marte Mittet. Marte ble født i Malvik, men hun bor i Trondheim. Marte har vært interessert i norsk krigshistorie hele livet, fordi familien hennes var med på å smugle flykninger over svenskegrensa under andre verdenskrig. Marte har hovedfag i Sosialantropologi.

Vuk er 14 år og bor med familien sin på en stor og fin gård i Jugoslavia. Vuk sin bror Pedja er hans bestevenn, han er 4 år eldre enn Vuk og hadde nettopp kommet hjem fra universitetet i England, fordi han syns det var for vanskelig. Vuk og Pedja er begge partisanere, noe som betyr at de er en del av en terrorgruppe, som prøvde å stoppe tyskerne under andre verdenskrig. En natt våkner Vuk av skrikende tyske stemmer og et gevær pekende over han, rett mot hodet hans. Vuk og Pedja hadde blitt arrestert av tyskerne på grunn av terroren de og andre partisanere hadde gjort og var på vei til en fangeleir i Jugoslavia, sammen med resten av partisanerene, uten resten av familien til Vuk og Pedja. Han og Pedja ble satt i mange forskjellige fangeleirer, og den siste fangeleiren var faktisk i Nord-Norge. De levde under noen forferdelige forhold, med lite mat og mye vold. Dette er en brutal historie om en liten del av norsk krigshistorie. Den handler om to brødre, synet på menneskeverd, følelser og hva man faktisk er i stand til å gjøre under helt ekstreme forhold. Vi følger Vuk fra årene 1941 til 1945, om alt han møter på og om hvordan han har det i disse fire lange, forferdelige årene. Hva er det som skjer med Vuk under og etter krigen? Og hva skjer med familien hans?
Gjennom hele boken er vi alltid inni hodet til Vuk. Det er mange skildringer, og mange av dem er veldig detaljerte på forskjellige ting. Noen ganger har jeg blitt kvalm og skjelven mens jeg har lest boken, fordi den er så brutal. Og fordi den har så detaljerte skildringer, så får jeg noen sterke og klare bilder i hodet. Boken starter med In Medias Res. Den har 24 kapitler, men den tar også på en måte pauser på forskjellige steder i boken, da kommer det et sånt tegn: *. Det er noen replikker, men ikke mange. Språket i boken, kan være litt vanskelig å forstå noen steder, og det er også mange banneord. Når vi leser tankene til Vuk står teksten i kursiv.

Selv syns jeg boken er spennende og troverdig. Det som er litt dumt med denne boken er nok at den var veldig vanskelig å forstå når jeg leste, og jeg skjønte ikke helt tegninga før jeg var på rundt side 100. Det er også veldig mange vanskelige ord i denne boken. Den hopper også i tid et sted i boka, fra 1942 til 1945, noe jeg syns var litt dumt. Men ellers synes jeg den er veldig bra, sterk og rørende. Boken passer nok best for ungdommer mellom 14 og 18 år, mest på grunn av at den er så brutal, men også fordi det skjer noen ekle ting i den, som ikke helt er for de som er yngre.


Mia Elise

Ekstemt spenende!

Skrevet av 14. desember 2021 av Mia Elise på Flåtestad ungdomsskule

"Ulvehunger" er en roman skrevet av M. Mittet og er en spenningsroman som finner sted i tiden under andre verdenskrig. Romanen handler om en fjorten år gammel gutt som heter Vuk og livet hans under andre verdenskrig til den tar slutt 4 år seinere. Vi følger Vuk og broren Pedja som er en del av en opprørsgruppe mot nazistene. Begge to opplever fangeleirer og grusom tortur på reisen til det nøytrale Sverige for å komme vekk fra galskapen i verden.

Jeg må ærlig innrømme at romanen til tider var ganske ekkel. Den inneholdt beskrivelser om folk som ble drept på grusomme torturmetoder og som beskrivelser av mennesker som var nødt til å se andre og spesielt nære venner og familie lide.

Disse beskrivelsene gjorde hele boka mer ekte, men det gjorde den også litt ekkel å lese og det er lett å kjenne på en del ubehagelige følelser. Selv om disse følelsene kanskje kunne være litt ubehagelige å kjenne på tenker jeg det er viktig for historien. Det gjorde det enklere å forstå hvordan noen kunne oppleve det under krigen, og i dette tilfellet mennesker fra Jugoslavia.

Jeg tror forfatteren har prøvd å få frem hvordan noen som bodde i Jugoslavia under andre verdenskrig kunne oppleve krigen. Jeg tror også hun virkelig prøvde å skildre de grusomme torturmetodene som ble bruk for at man virkelig skal få et innblikk i hvor forferdelig det var. Jeg mener at forfatteren fikk dette veldig godt fram i tillegg til at romanen var utrolig spennende og ikke bare omhandlet kjedelige fakta fra krigen. En liten ting jeg syns gjorde at romanen mistet litt tillitt var at den noen ganger hoppet litt frem og tilbake hvor jeg trodde den skulle nå slutten. Ellers var romanen sykt oppslukende med gode ordvalg og beskrivelser.

Romanen var kanskje ikke noe jeg ville valgt selv, men jeg fikk helt klart en positiv overraskelse. Romanen var ekstremt spennende, litt ekkel kanskje, men den handlet om et såpass viktig tema som gjorde romanen ekstremt interessant! Jeg gir boka en sterk 5er!


Sander

Ulvehunger

Skrevet av 13. desember 2021 av Sander på Husnes ungdomsskule

Ulvehunger

Denne boka handler om 2 brødre og ein partisangruppe frå Yugoslavia som blir sendt til ein norsk fangeleir, Boka handlar om hevn og synet på menneskeverd.

Eg likte boka bra fordi den fortelljer om noke som er lite fortalt. Historie fortellingen i boka er også svært god, saman med Spenningen. Den gode fortelljingen gjør at man virkelig kan sette seg inn i situavasjonen til brødrene
Terningkast 6


vilte

ikkje for meg

Skrevet av 10. desember 2021 av vilte på Husnes ungdomsskule

Ulvehunger

Denne boka handlar om 2 brødre, om synet på menneskeverd, kva unntakstilstandar gjer med menneske og kva ein er i stand til å gjøre under ekstreme forhold. Det er ei brutal fortelling om ein lite omtalt del av norsk krighistorie. Dette er ein roman, historisk litteratur.

Eg syns at boka va kjedeleg og ikkje så gøy å lesa. Det var vanskeleg å forstå den, og eg trur at gutar som likar krigar og historie hadde likt boka bedre enn meg. Eg vart ikkje engasjert nok i boka og historien, til å få nok lyst til å lesa meir.

Terningkast 2


ISAK

ISAK

Skrevet av 8. desember 2021 av ISAK på Biri ungdomsskole

I boka følger vi Vuk fra han var 14 år til krigen tar slutt. Den handler om at Jugoslavia ble angrepet av Tyskland, Italia og Ungarn. Den Jugoslaviske hæren måtte gi tapt etter elleve dager fordi de var så dårlig utstyrt. Det oppsto lokale motstandsgrupper men de slo Naziztene hardt ned på. Jeg har ikke lest hele boka, så jeg er spent på hva som skjer videre.

Til dit jeg har kommet nå er boka en terningkast 4 eller 5. Grunnen til at jeg gir den 4 eller 5 er på grunn av at jeg syntes krig er interessant.

Forfatteren heter Marte Mittet. Boka ble gitt ut i 2021, og boka er passe lang.

Til toppen