Udyr

Kristine Tofte Gyldendal 2019 6 anmeldelser

Amund er skolelei og føler seg som en taper. En fredag i juni sender læreren ham til en avsides gård for å se om en praksisplass kan være noe for ham. Amund tviler. Bonden stikker av med en gang han Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Oda Helen

Ganske kjedelig

Skrevet av 18. desember 2019 av Oda Helen på Kråkerøy ungdomsskole

Amund gjør det ganske dårlig på skolen og blir derfor sendt til en gård, for å se om denne praksisplassen kan være noe for han. Men det er noe rart med dyrene der…
Ida kommer og hjelper Amund med å stelle dyrene. De går til kua først, men den oppfører seg veldig merkelig, som om den forstår hva Ida og Amund sier. De går og mater hesten også, og noe veldig rart skjer med den..
Jeg synes denne boken var helt grei, jeg datt ganske ofte ut av boka, det var noen steder jeg klarte å følge med, men det var ikke ofte. Jeg skjønte heller ikke særlig mye av boka, den var litt merkelig. Den var heller ikke særlig realistisk, fordi det var dyr som forandret form av å f.eks spise et eple, eller noe annet lignende. Det var ganske dårlig skildringer også, jeg klarte ikke å leve meg inn i boka i det hele tatt.
Jeg anbefaler denne boka for barn/ungdom i alder 12-14 år, og gir denne boka terningkast 2.


Jacdah

Flyvende griser og Gigantiske kuer

Skrevet av 18. desember 2019 av Jacdah på Kråkerøy ungdomsskole

Flyvende griser og gigantiske kuer

Denne boka er veldig god! Den handler om dyrene i den norrøne mytologien som bor på gård som heter Bru gård. Disse dyrene er blitt kamuflert som vanlige dyr, for eksempel så er det en ku der som er litt for stor, denne kua er urkua Audhumbla som egentlig er større enn hele jorda. Her er ett lite utdrag fra boka:

I det samme kom en gigantisk, rosa tunge snikende over tunet. Audhumbla forsøkte å slikke Amund og Ida i ansiktet. Tungen var fryktinngytende, med små kuler tett i tett. Ida skvatt baklengs, og selv Odin så usikker ut. “Nei”, ropte Amund “det går ikke!” Audhumbla trakk tungen motvillig til seg. Hun rautet. Odin lo. “Har du latt henne slikke deg i ansiktet?” sa Agnar Bru forferdet. “Mens du var svett?” “Eh, ja”, innrømmet Amund. “Hun kommer aldri til å gi deg fred”, sa den gamle bonden. “Hun elsker salt!”

Denne boka passer for ungdommer som liker bøker som er en blanding av Fantasy og humor.

Jeg gir denne boka en solid terningkast 5


Julian Leere

UDYR

Skrevet av 14. desember 2019 av Julian Leere på Kråkerøy ungdomsskole

Udyr er skrevet av Kristine Tofte og boken handler om Amund som er skolelei. En dag har Amund en samtale med læreren og da får han beskjed at han skal være på en gård og ha en praksis dag i uken. Amund aksepterer dette for å slippe noen diskusjoner mellom foreldrene og læreren. Angar (bonden) drar når Amund kommer og Amund har aldri passet på dyr før. Og etter hvert kom Idavollens peneste jente som er god med dyr og hjalp til. Dyrene på gården er annerledes enn vanlige dyr, de er magiske, og det er mange som har lyst til å være med dyrene. De må beskytte gården til Angar kommer tilbake igjen etter helgen. Boken er en ungdoms roman som er veldig god på å beskrive tanker og følelser.

Boken har lange setninger med mye avsnitt, derfor synes jeg at den var veldig lett leselig. Boken var veldig spennende fordi at Amund må gjøre ting som han ikke er så veldig god på og det var veldig mange vitser og morsomme øyeblikk. Jeg fikk lyst til å fortsette og lese boka etter jeg hadde lagt den ned på grunn av at alt føltes veldig realistisk og jeg kunne se for meg alt som skjedde siden boken beskrev alt veldig godt. Jeg tenkte nesten alltid det samme som Amund, og han er veldig morsom.

Boken får en terning kast 5 fordi at den var så spennende og morsom. Jeg ville anbefalt alle over 12 år og lese udyr fordi at den er veldig bra og lett og lese med mye avsnitter.


Emil

ei interessant mysteriebok.

Skrevet av 12. desember 2019 av Emil på Vågå ungdomsskole

1. Boka var kjedeleg i starten fordi det var det same opp igjen.
2. Boka vart artigare når dyra kom fram
3. Det kunne gjerne våre nokre bildet i boka men det var det ikkje.
4. Boka vart spennande i slutten, så eg hadde lyst til og lese vidare.
5. Boka var nokså lang.
6. Boka hadde ein bra og passande tittel.
terrningkast 3


Ludmila Antonsen

Uprisen – Udyr

Skrevet av 22. november 2019 av Ludmila Antonsen på Grov skole

Selve boka:
Det var en gutt på 15 år som het Amund og han var en av vokterne på Bru Gård. Bru Gård i denne boka var ikke en vanlig gård, for det var nemlig stedet til det evige liv. Det kom også en jente til gården som het Ida og hun viste seg å være den andre vokteren av Bru Gård.
Opplevelsen av boka:
Den boka starter rett inn i handlingen. Dette var en parallellhandling. Det var mange helt ulike synspunkter av den samme hendelsen og det gav mer og mer mening etter hvert.
Spenningskurven var egentlig når alle de ulike synspunktene var i den samme situasjonen. Jeg synes at det var utrolig artig at forfatteren klarte likevel å skrive helt forskjellige meninger og tanker for de ulike karakterene, selv når de var i lag og de måtte forhandle en situasjon sammen.
I denne boka så var det en haug med overraskelser. De var ikke til å forutse, for forfatteren var ekstremt dyktig til å beskrive hva som finnes i fantasien hennes. Det var all slags mulige ting som man ikke greier å beskrive like godt som det forfatteren har gjort i ‘’Udyr’’.
Det var også veldig lett å leve seg inn i boka, fordi hele fortellingen begynte veldig ‘’normalt’’ og ‘’vanlig’’. Man kunne ha tenkt i begynnelsen at dette handler om noen helt vanlige ungdommer i den verden som vi lever i. Utover i boka så blir man bare trukket til en hel annet verden og det var gjort på en veldig god måte. For det føltes som en helt naturlig overgang i fra det normale til det mer magiske. I helheten så passet alle handlingene bra med hverandre og hele boka var godt gjennomtenkt, det var mye å lese seg i og den var utrolig underholdende.
Språk:
Boka var veldig lett å lese, det var nemlig fordi den var enkel å leve seg inni. Språkbruket var veldig godt tilpasset til både karakterene og handlingene i boka. Setningene var morsomme, tilpasset til ungdom og spennende. Det var mange replikker og mens jeg leste dem så var det som om jeg så personene rett foran meg som på en film. Så virkelige virket samtalene mellom ulike karakterene i boka.
Oppsummering:
Jeg synes at boka burde nomineres til Uprisen, fordi boka var usedvanlig godt skrevet og det var veldig stor del kreative ting og den var fantasifull som ingen andre bøker jeg noen gang har lest. Siden Udyr er en fabelaktig fantasifull bok, var det dermed veldig vanskelig å legge den fra seg.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Emil

ei interessant mysteriebok.

Skrevet av 12. desember 2019 av Emil på Vågå ungdomsskole

1. Boka var kjedeleg i starten fordi det var det same opp igjen.
2. Boka vart artigare når dyra kom fram
3. Det kunne gjerne våre nokre bildet i boka men det var det ikkje.
4. Boka vart spennande i slutten, så eg hadde lyst til og lese vidare.
5. Boka var nokså lang.
6. Boka hadde ein bra og passande tittel.
terrningkast 3

Til toppen