Udyr

Kristine Tofte Gyldendal 2019 3 anmeldelser

Amund er skolelei og føler seg som en taper. En fredag i juni sender læreren ham til en avsides gård for å se om en praksisplass kan være noe for ham. Amund tviler. Bonden stikker av med en gang han Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Emil

ei interessant mysteriebok.

Skrevet av 12. desember 2019 av Emil på Vågå ungdomsskole

1. Boka var kjedeleg i starten fordi det var det same opp igjen.
2. Boka vart artigare når dyra kom fram
3. Det kunne gjerne våre nokre bildet i boka men det var det ikkje.
4. Boka vart spennande i slutten, så eg hadde lyst til og lese vidare.
5. Boka var nokså lang.
6. Boka hadde ein bra og passande tittel.
terrningkast 3


Ludmila Antonsen

Uprisen – Udyr

Skrevet av 22. november 2019 av Ludmila Antonsen på Grov skole

Selve boka:
Det var en gutt på 15 år som het Amund og han var en av vokterne på Bru Gård. Bru Gård i denne boka var ikke en vanlig gård, for det var nemlig stedet til det evige liv. Det kom også en jente til gården som het Ida og hun viste seg å være den andre vokteren av Bru Gård.
Opplevelsen av boka:
Den boka starter rett inn i handlingen. Dette var en parallellhandling. Det var mange helt ulike synspunkter av den samme hendelsen og det gav mer og mer mening etter hvert.
Spenningskurven var egentlig når alle de ulike synspunktene var i den samme situasjonen. Jeg synes at det var utrolig artig at forfatteren klarte likevel å skrive helt forskjellige meninger og tanker for de ulike karakterene, selv når de var i lag og de måtte forhandle en situasjon sammen.
I denne boka så var det en haug med overraskelser. De var ikke til å forutse, for forfatteren var ekstremt dyktig til å beskrive hva som finnes i fantasien hennes. Det var all slags mulige ting som man ikke greier å beskrive like godt som det forfatteren har gjort i ‘’Udyr’’.
Det var også veldig lett å leve seg inn i boka, fordi hele fortellingen begynte veldig ‘’normalt’’ og ‘’vanlig’’. Man kunne ha tenkt i begynnelsen at dette handler om noen helt vanlige ungdommer i den verden som vi lever i. Utover i boka så blir man bare trukket til en hel annet verden og det var gjort på en veldig god måte. For det føltes som en helt naturlig overgang i fra det normale til det mer magiske. I helheten så passet alle handlingene bra med hverandre og hele boka var godt gjennomtenkt, det var mye å lese seg i og den var utrolig underholdende.
Språk:
Boka var veldig lett å lese, det var nemlig fordi den var enkel å leve seg inni. Språkbruket var veldig godt tilpasset til både karakterene og handlingene i boka. Setningene var morsomme, tilpasset til ungdom og spennende. Det var mange replikker og mens jeg leste dem så var det som om jeg så personene rett foran meg som på en film. Så virkelige virket samtalene mellom ulike karakterene i boka.
Oppsummering:
Jeg synes at boka burde nomineres til Uprisen, fordi boka var usedvanlig godt skrevet og det var veldig stor del kreative ting og den var fantasifull som ingen andre bøker jeg noen gang har lest. Siden Udyr er en fabelaktig fantasifull bok, var det dermed veldig vanskelig å legge den fra seg.


Sunniva Maria

Udyr

Skrevet av 13. november 2019 av Sunniva Maria på Grov skole

Boka handler om Amund som er skolelei. Han blir tilbudt en praksisplass på Bru gård. Gården eies av Agnar Bru, og det ikke Amund vet er at Bru skal reise vekk så han bli alene om å passe gården. Men etter hvert finner han ut at han ikke er alene om å gjøre det allikevel. Ut i boka kommer også Ida, jenta han er forelsket i, og skal hjelpe han med å passe gården. De utforsker det Agnar Bru har sagt at de helst ikke skal gjøre, og finner ut at det er norrøne dyr på gården. Ut i boka er kommer det norrøne guder inn i bildet, og det blir en kamp på liv og død.

Opplevelsen min av boka er forvirrende. Jeg skjønte bare mindre og mindre etter hvert som jeg leste videre. Det var så mange handlinger som kom fra forskjellige perspektiver, og i tillegg så var det for mange karakterer for min del. Jeg likte at det meste handlet om Amund og Ida, men det ble litt vanskelig å lese boka til tider. Mye ord og nye handlinger hele tiden.

En positiv side av boka var at det var en måte å skrive bok på som jeg aldri har lest før. Det med at det var flyvende griser og udødelige dyr synes jeg var en god handling.

Jeg vil si at Udyr er en bok for de som liker å lese veldig lange bøker. Etter hvert ut i boka skjønte jeg at dette kommer til å bli en lang bok. Men hvis du liker mange handlinger og mange perspektiv så vil jeg si at du bør lese denne boka. Den var interessant, og den hadde et morsomt tema.

Terningkast: 3/6

Til toppen