Ubesvart anrop

Nora Dåsnes Aschehoug Illustratør: Nora Dåsnes 2021 20 anmeldelser

Oslo, sensommeren 2011 En knapp måned etter terrorangrepene 22. juli skal Rebekka og Fariba begynne på videregående. Rebekka kjenner ingen av dem som døde, og tenker at hun burde være en av dem som klare å ta hverdagen tilbake. Så Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Mathias olsen tysse

22 Juli

Skrevet av 3. oktober 2022 av Mathias olsen tysse på Danielsen ungdomsskule avd Osterøy

Tittel: ubesvart anrop
Forfatter: Nora Dåsnes
Denne boka ubesvart anrop vil jeg anmelde fordi denne forteller meg veldig mye fakta om det jeg vil vite om 22. juli. Denne boken handler om Rebekka som er veldig skeptisk på 22. juli og vil vite mer om det. Hun går inn på nettet en stund etter at bomben er gått av og finner søkefelt som bombe i Oslo, terror, hvordan har dette skjedd og hva skjer videre. Rebekka har en venn som er medlem av AUF hun heter Fariba. AUF er da den gruppen folk som ble skutt på utøya. Denne boken forklarer mest om tiden etter 22. juli men da e fortsatt veldig mye å snakke om. Rebekka går i første klasse på videregående der hun blir veldig forelsket i en gutt som går i andre klasse på videregående han heter Daniel
denne boken anbefales til barn 13 til 18 år gammel
Denne boken syntes jeg burde vinne prisen for beste ungdomsbok i år fordi den er veldig engasjert og lese forfatteren har fått med sånn at folk forstår meningen med boken og forstår konseptet. Det er jo bare bildebok, men hadde dette vært en bok uten bilder så har forfatteren allikevel gjort det veldig lett for å kunne lage bilder ut av det som blir sagt i hodet.
jeg likte veldig denne boken jeg kom meg veldig fort igjennom den tar ikke mye av tiden din jeg brukte 3 dager, men selvfølgelig en god leser kunne brukt en dag på denne her jeg synes den var helt fantastisk jeg har veldig lyst til at denne her skal vinne ungdomsbok 2022
denne boken her får en 5 av 6 fordi boka kunne hatt Større søkelys på midten av hendelsen 22 juli, – ikke etter. Det ville gitt flere anmeldelser og mer engasjerte lesere


Izma Iqbal

Terrorangrepet

Skrevet av 16. desember 2021 av Izma Iqbal på Rommen skole

Ubesvart anrop

Ubesvart anrop er en tegneserieroman skrevet av Nora Dåsen. Den handler om ungdommer som ikke var på Utøya eller mistet noen i terrorangrepet, men som likevel kjenner på redsel og sorg. Hovedpersonen i romanen er Rebekka som sliter veldig mye med det som skjedde på Utøya 22 juli. Hun er stressa hele tiden, redd for lydene rundt seg og redd for at noe tilsvarende skal skje igjen.

Min opplevelse av boken var at den var følsom, innholdsrik og enkel å lese. Boken begynner rett inn i hendelsen hvor Rebekka ser tilbake på det som skjedde 22 juli 2011. Den startet veldig interessant, og det tar ikke lang tid før man skjønner hva boken handler om. Jeg likte veldig godt at boken tok opp dette temaet, noe jeg kunne litt om fra før.
Jeg lærte mer om alvoret og hvordan unge som ikke opplevde denne hendelsen hadde det i ettertid. Mange vet ikke hva som egentlig skjedde den dagen og denne boken viser det. Boken er både illustrert og skrevet av Nora Dåsen. Illustrasjonene må være det mest uklare med boken. Det var veldig vanskelig å forstå om Rebekka var en gutt eller jente på grunn av tegningene og hvem som var hvem. Noen av tegningene ga ikke mening og var forvirrende. Jeg Måtte bla tilbake flere ganger imens jeg leste for å se hva tegningene betydde. Denne boken passer også til de som ikke liker å lese så mye. Det er lite skrift og enkel å lese. Det er ganske viktig å lese boken ubesvart anrop fordi vi vil ikke at det som skjedde for 10 år siden skal gjenta seg igjen.

Personlig var ikke dette helt min type bok. Boka var ikke spennende i det hele tatt. Handlingen gikk veldig sakt og det skjer ingenting utenom at Rebekka og de andre karakterene snakker med hverandre. Boken hadde nesten ingen spenningskurver og slutten var ikke noe stor overraskelse. Boken hadde rød og blå farger som jeg ikke skjønte hva betydde. Men fant ut senere at tilbakeblikkene er farget i rødt. Disse tilbakeblikkene viser hvor mye Rebekka tenker på angrepet og hvor redd hun er. Jeg anbefaler boken til alle og til de som er nysgjerrige om terrorangrepet på utøya. Alt i alt vil jeg gi denne boken terningkast 3.


Nina

ubesvart anrop

Skrevet av 13. desember 2021 av Nina på Sogndalen ungdomsskole

Tegneserieromanen, Ubesvart Anrop skrevet av Nora Dåsnes handler om en jente (Rebekka) som er livredd for hendelsen som skjedde et år siden på utøya. Hun kjente ingen som døde eller som var utsatt for terroren, og var ikke selv involvert, men likevel var hun veldig redd. Hun var redd for at terroren ville skje igjen. Boka gir leseren detaljerte detaljer om livet til Rebekka, det står altså mye om både hendelsen på utøya, men også mye om resten av livet hennes. Det står om familieforholdet hennes, kjærlighetsforholdet hennes, hvordan hun har det på skolen, med venner og med seg selv. Når jeg selv leser bøker, så føler jeg ikke at boka handler om noe annet en den ene hendelsen i boka, så leseren får ikke et ordentlig og virkelig innblikk på hovedpersonens liv og følelser. Livet sjenert handler om så mye mer en en hendelse, og det føler jeg at akkurat denne boken viser. Jeg synes boka var helt grei. Det var en veldig bra historie, men boken var forvirrende noen plasser. Forfatteren kunne beskrevet personen litt bedre synes jeg siden, hovedpersonen var en jente, men jeg trodde det var en gutt helt til jeg var midt i boka. Hovedpersonen sliter litt hjemme, og får tilbakeblikk om fortiden da angrepet på utøya skjedde. Jeg gir boka terningkast 5 av 6.


Oliver Stensrud

Altfor god klarer ikke stoppe å lese

Skrevet av 9. desember 2021 av Oliver Stensrud på Biri ungdomsskole

Syns det var en bra bok, som kan være et eksempel om hvordan de fleste tok det som hente i Oslo og på utøya 22. juli. Den er ekstremt lett å lese. Men i tillegg syns jeg det var litt rart at hovedpersonen tenkte så mye på det, selv om hun ikke var i nærheten av bomben eller utøya og kjente ingen. Men det er en veldig fin bok for folk som har tilknytning til akkurat dette. 9/10.


Konstantin

En uforglemmelig hendelse

Skrevet av 7. desember 2021 av Konstantin på DaVinci Montessori ungdomsskole

«Ubesvart Anrop» – en uforglemmelig hendelse

Ubesvart anrop er en bok basert på det som skjedde på Utøya den 22. juli. Dette er en drama og humor bok. Boken handler også litt om kjærlighet og familieforhold. Det er skrevet litt om det som skjedde på Utøya på selve dagen og om hvordan folk hadde det etter den triste hendelsen som skjedde 22. juli 2011. Boken er skrevet av forfatteren Nora Dåsnes.

I boken står det skrevet om en jente som heter Rebekka, som ikke har det bra. Hun har det litt vanskelig med skolen og Utøya hendelsen. Hun var aldri på Utøya og kjente egentlig ingen som var der, men hadde sterke tanker om det og fikk opp masse bilder i hodet sitt. Noe som fikk henne til å føle det så sterkt som om hun faktisk skulle ha vært der, men der var hun aldri.

Denne boken var veldig følsom og innholdsrik. Det var veldig mye som skjedde på en gang og det var masse gode ord og hendelser som ble tatt fram i boken. Det er mange bilder og gode illustrasjoner. Karakterene i Ubesvart Anrop passer veldig bra med boken. Opplevde denne boken som en veldig god, fin og trist. Likte at den handlet om noe jeg hadde hørt litt om fra før. Fint å lære mer av alvoret om hendelsen på Utøya. Boken starter veldig interessant, men det tar ikke lang tid før man begynner å forstå hva boken skal handle om. Spenningskurven går opp og ned, noe som er fint. Noen ganger kommer det uventede ting som kan overraske litt, som et lite kyss eller en ny person/hendelse i bildet. Det er også noen ganger overraskelsene er forutsigbare. Når jeg leste boken gikk sidetallene så fort opp at jeg leste hele boken i ett kjør, så kan si at boken var oppslukende. Jeg levde meg inn i historien siden den var veldig spennende og hadde masse gode hendelser. Fortellingen er ganske gripende, morsom og original. Syns de fleste hendelsene passet bra, men ikke alle passet like godt inn eller var like bra. Har ikke hørt om en bok som retter seg mot 22. juli før, men den er sikkert en original bok pga. historien og siden det er en tegneserie. Boken er veldig kreativ og fantasifull. Det som er skrevet er ganske realistisk siden det handler om en hendelse som alle vet om fra før. Det karakterene gjør i boken virker ganske ekte, men jeg vet ikke om det er basert på ekte sannhet. Ubesvart Anrop er en veldig lettlest bok med fine bilder som forklarer mye. Boken var lettlest siden den hadde lite tekst og mest bilder. Språket i boken er veldig tenåringsaktig. Det er både korte og lange setninger og de fleste setningene er verdt å følge med på pga. innholdet. I boken så banner de litt når de snakker, men det passer egentlig bra til de unge karakterene.

Boken handlet om 22. juli og om hvordan folk hadde det etter hendelsen. Den handlet også om hvordan en spesifikk person hadde det, som het Rebekka. Jeg tror at forfatteren skrev boken om 22. juli siden hun ville at folk skulle skjønne litt mer av alvoret i det som skjedde. Kanskje hun ville at det skulle blitt snakket litt mer om enn det det allerede var. Boken får meg til å tenke på hvordan det hadde vært for meg om jeg hadde vært på Utøya i 2011. Det får meg også til å tenke litt på hvilken følelse jeg hadde fått når jeg fikk vite om et angrep i hovedstaden til hjemlandet mitt. Det kan hende at boken også prøver å fortelle om hvordan unge mennesker opplever ting i dagliglivet og om hvordan de faktisk har det på innsiden. Det beste ved boken er tegningene, historien og karakterene. Det kunne vert litt varmere farger sånn at boken hadde blitt mer fargerik og realistisk. Det sto veldig mye «mm» i boken som jeg synes var irriterende.

Syns at Ubesvart Anrop burde virkelig bli nominert til Uprisen2021.
Anbefaler denne boken, den er verdt å lese.
Gir denne boken terningkast 4/6 ut av min mening.

Konstantin Ordemann-Jacobsen

Vis flere anmeldelser

Til toppen