Tyrann

Lisette Askø Publica Bok 2013 15 anmeldelser

Hva hadde de gjort? Hun begynte å gråte stille, men det gikk fort over i små, harde hikst. Hun trykket hånden mot munnen for å skjule lyden, og kjente blodsmak. Var det riktig? Var det virkelig dette de hadde vært Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Rebecca Mosling

Rebecca Mosling

Skrevet av 14. november 2013 av Rebecca Mosling på Spydeberg ungdomsskole

Tittel: Tyrann
Forfatter: Lisette Askø
Forlag: PUBLICA BOK AS
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 122
Sjanger: Roman
Anbefalt for 14/15+ og de som liker litt krim og en lykkelig slutt.

Tyrann har to fortellinger i seg selv, den handler om en jente som heter Carina og en jente som heter Vilde.

Carina er snart ferdig med 3 år på ungdomsskolen og er 15 år gammel. Hun blir mye mobbet på skolen og er for det meste alene i skolegården. En dag går mobbingen virkelig for langt. Hun løper og løper for å gråte vekk den forferdelige hendelsen. Hun løper så langt at hun ikke lenger kjenner seg igjen. Carina ender opp i en mystisk gate hvor husene og hagene er helt like, ryddige og fine. I denne mystiske gaten møter hun på en likblek skummel mann med en stor svart bart. Han ser ut som en tyrann og hun får inspirasjon til å skrive en bok. I denne boken skriver hun om tyrannen som bor i det største huset i den mystiske gaten. Carina skriver om Vilde som er 10 år gammel og bor sammen med moren og stefaren sin. Vilde og moren hennes blir mishandlet av stefaren. De blir begge slått og behandlet skikkelig dårlig. Stefaren er veldig streng og skal ha alt perfekt. Hvis Vilde ikke gjør det stefaren vil at hun skal gjøre får hun kjeft og blir mishandlet på verst tenkelig måte.

Carina skriver ferdig boken sin og drar på en fest, der får hun en mystisk sopp som gjør at hodet begynner å surre og hun blir helt borte i ville tanker. Da får hun for seg at hun må drepe denne tyrannen i den mystiske gaten. Da tar hun med seg Fred Are som også har fått sopp av en fyr i klassen, så han er like borte som det hun selv er. De går til tyrannens hus og pønsker ut hvordan de skal drepe tyrannen. Inne i huset hører Carina og Fred Are lyder fra kjelleren, de går ned for å se hva det er. Der finner de en spinkel liten, blodig jente som ligger halvdød på gulvet i det lille kottet.

Jeg synes tyrannen gikk litt trått å lese i begynnelsen, men den ble veldig spennende og lettlest etter hvert. Den har veldig få sider så det tar ikke lang tid å lese den. Den forteller oss hvordan det er å føle seg alene, hvordan det er å bli mobbet. Forfatteren får oss til å se hva som skjer fra Carinas synspunkt. Forfatteren får oss til å se hele livet til Carina i hennes perspektiv. Vi må også lese litt mellom linjene en gang i blant, men forfatteren får tydelig fram hvordan Carina blir mobbet og hvordan hun har det. Boken forteller også hvorfor man ikke skal spise ting man får av andre som man ikke vet hva er. Den forteller oss også om mishandling og jeg fikk inntrykk av hvordan andre mennesker faktisk blir behandlet i verden. Jeg anbefaler Tyrann til ungdommer som liker en tragisk, blodig men lykkelig slutt.


henrik stava

henrik stava

Skrevet av 13. november 2013 av henrik stava på akrau

Tittel: tyrann
Forfatter: lisette askø
Sider i boka: 122
Forlag: publica bok

I boka møter vi Carina og Vilde. Carina lever et vanlig liv hun blir litt mobbet. Hun blir forelsket i fred Are

Vilde har det ikke bra, hun lever med en sur og voldelig stefar. Carina redder Vilde og må drepe den fæle stefaren men både Vilde og moren blir glade.
Kjærleik, uretferdighett
.språket er enkelt det er ingen fremad ord.
Jeg syntes det var en perfekt bok for meg. Jeg følte den var spannede hele tiden.
Terningkast 6.


Ingrid Bjørshol

Ingrid Bjørshol

Skrevet av 6. november 2013 av Ingrid Bjørshol på Stokkan Ungdomsskole

Tittel: Tyrann
Forfatter: Lisette Askø
Sjanger: Roman
Forlag: Public Bok AS
Sider: 122
Terningskast: 5

Allerede fra begynnelsen er det spennende, noe som gir et godt førsteinntrykk av boka. Vi møter Carina, et mobbeoffer med ekstremt lav selvtillit. Vi får høre om hvordan hun hver dag blir mobbet. En dag mens hun ventet på bussen ble mobbingen så ille at hun sprang av gårde. Hun var så lei seg at hun bare sprang og sprang til hun helt plutselig befant seg i et ukjent nabolag. Det var et fint nabolag, syns hun, og kunne ikke annet enn å beundre de fine, store husene. Selv om det var kjempefint, kjente Carina at det var noe spesielt med nabolaget. Hun ble inspirert til å skrive en historie. Hun brukte fantasien og beskrev mannen som bodde i et av husene som en ond tyrann.

I tillegg til denne historien om Carina er det enda en historie om barnet Vilde. Vilde bodde sammen med moren sin helt til moren giftet seg med en ny mann. Vilde har aldri møtt faren sin og hun tenkte derfor det ble fint å få en farsfigur. Først var alt supert, helt til stefaren begynte å oppføre seg rart. Han begynte å mishandle Vilde og moren. Da stefaren til Vilde slo henne for første gang fikk moren nok og de planla å rømme. Idet de skulle til å rømme merket stefaren dem og ble rasende. Han skilte dem fra hverandre og satt Vilde i en kald, mørk kjeller og fortalte henne at han hadde drept moren hennes.

Carina får endelig en venn. En venn som er litt annerledes fra resten. En som ikke bryr seg om hva andre sier, Fred Are. De hadde planlagt å dra på en overnatting på en hytte sammen med klassen sammen. Carina har nå fått mer inspirasjon til historien hennes og har skrevet i vei. Nå har hun kommet opp med at det bor en vampyr der og forteller historien hennes til Fred Are. De konkluderte sammen med at det var Dracula, Vlad Tepes som bodde der, altså tyrannen.
Senere på festen tilbyr en gutt de noe sopp. De tok imot, noe de ikke burde ha gjort. Soppen var fleinsopp, og Carina og Fred Are begynte å bli ganske tullete i hodene sine. De fikk for seg at de måtte drepe Dracula. Derfor dro de til det fine nabolaget og drepte han som bodde der, Dracula. Da de gikk inn i huset hans fant de Vilde. Her møtes de to historiene og blir én. Vilde og moren reddes og er takknemlige for at Carina og Fred Are drepte stefaren til Vilde.

Boken er veldig interessant og jeg slet med å legge den fra meg. Lisette skriver på en måte som fanger leseren inn i boken, noe som er veldig bra. Denne boken forteller om mishandling og mobbing, som er store problemer i virkeligheten også. Jeg vil definitivt anbefale denne boken, rett og slett fordi den er utrolig bra og kan i tillegg gi et budskap. Jeg ville sagt at denne boken passer til begge kjønn i en aldersgruppe av 13-18.


Mona

Mona

Skrevet av 28. oktober 2013 av Mona på Spydeberg ungdomsskole

Tyrann

Forfatter: Lisette Askø
Sjanger: Roman
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 122
Forlag: Public Bok AS
Sjanger: Roman

I boka møter vi et mobbeoffer. Hun heter Carina og har flyttet til ett nytt sted for en ny start. Hun går på ungdomsskolen i tiendeklasse. En morgen så blir det for mye for Carina, mobbingen tar helt av. Hun begynner bare å løpe og løpe til hun ikke orker mer. Hun stopper opp i en liten mystisk gate som er helt symmetrisk og ren. Gaten inspirerer hun til å skrive en fortelling. Det som startet Carina til å skrive en fortelling om denne gaten er fordi hun ser en mann som ligner på en tyrann. Boka handler ikke bare om Carina og denne gaten, den handler også om en jente som bor i denne mystiske gaten. To mennesker fra to helt forskjellige verdner møtes av skjebnens vilje. I fortellingen skriver Carina om en jente på 10 år, hun finnes nemmelig ikke bare i boka, hun finnes i virkligheten også. Vilde er ikke gamle jenta, hun er jo bare ti år. Hun bor sammen med moren og stefaren sin. Vilde og moren har bodd sammen med denne mannen i to år snart og han er ikke sånn som de trodde han var. Han er en slem og farlig mann. Han behandler dem som dyr, han slår og sliter dem ut mentalt. På slutten så får de så nok av dette, det er da de prøver å flykte, noe som gikk utrolig galt. Det er da de to jentene møtes og det er da du skjønner at det er en sammenheng mellom disse jentene.

Handlingen i fortellingen skjer for det meste i denne bydelen hvor Vilde bor. Grunnen til at Carina begynte å skrive denne fortellingen er fordi at Carina ser for seg en tyrann som bor i denne gaten. Han slemme tyrannen bor i det største og fineste huset. Tyrannen blir beskrevet som svært slem, kald og likblek med en svart bart.

Boken i seg selv syntes jeg er en veldig lett bok å lese. Kort og grei bok som går fort å lese. Boken vil jeg beskrive som orginal, man blir lett slukt med i boka. Det er alltid spenning i boka så det var veldig vanskelig å legge boka fra meg. Det er lette, korte kapittler, boka er lett og fin, den kan bli lest av de fleste.

Boka tar opp mange viktige temaer som mobbing og mishandling.
Jeg syntes at boka er en kjempe fin ungdomsbok, den er så verdt å lese! Boka er som sagt lett å lese, forfatteren skriver på en måte som er lett å forstå. Jeg syntes at det er dumt at boka er så kort. Jeg kunne gjerne ha fått vite litt mer om hva som skjer etter den store handlingen. I boka får man en smakebit på hvordan det er å føle seg ensom og hvordan det er å leve i ett hjem med mishandling. Jeg anbefaler boka til de som er glad i litt action og en blodig, men lykkelig slutt.


Camilla Skahjem

Camilla Skahjem

Skrevet av 25. oktober 2013 av Camilla Skahjem på Voss ungdomsskule

TYRANN
Tittel: Tyrann
Forfattar: Lisette Askø
Utgjeve: 2012
Sider: 118 sider
Forlag: Publica bok AS
Emne: Spenning, romantikk, mobbing.
Terningkast: 5

Handlingsreferat:
Det handlar om to personer som ikkje kjenner kvarandre, men som til slutt blir venner. Carina blir mobbet på skulen og ein dag blir ho kjent med Fred Are. Fred Are bruker masse svart sminke og blir også mobbet. Carina skriver ein historie om det ho trur er ein vampyr som bur i nabolaget. Carina og Fred Are blir venner og han får sjå historia hennar når den er ferdig. Carina bestemmer seg for å bli med til ein klassetur på ei hytte. Nor dei har vert der ei stund går Carina og Fred Are i skogen og finn eit hus. Dei trur ein vampyr bur der og må finne det ut. Dei greidde å drepe han. Og redda livet til nokon.
Vilde bur med mora og mora har funnet seg kjærast og Vilde liker ikkje han. Han slår og kjefter på dei heile tida. Han stenger til slutt Vilde nede i kjellaren og hun får nett såvidt mat og drikke, men så kjem Carina og Fred Are.

Mi vurdering:
Eg likte denne boka fordi ho var kjekk og spennande. Eg lærte meg at me ikkje skal mobba og at mobbing kan føra til vonde ting. Det var spenning nesten heile tida og syntes dette var verdt å lese. I begynninga var den litt kjedelig fordi det ikkje skjedde så mykje. Det var lettare og meir spennande etter kvart. Det var ein veldig uventa slutt men og spennande. Slutten er både open og lukka på same tid, men eg syns det var litt dumt at eg ikkje fikk vite kva som skjedde med dei skadde og korleis hytteturen vart vidare. Og korleis det gjekk med dei som drap nokon. Det var masse tekst på sidene og liten skrift, så eg vart nokre gongar litt lei.

Vis flere anmeldelser

Til toppen