Tusenfryd

Lars Mæhle Samlaget 2022 46 anmeldelser

Ein tettstad. Ein klasse. Seks elevar. Kaleb rømmer med den kreftsjuke veslesøstera si for at ho skal få køyre karusell på Tusenfryd før ho døyr. Fred ønskjer å finne ein stad der han kan vere i fred frå Adrian, plageånda Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Audun

Kjedelig

Skrevet av 18. november 2022 av Audun på Inderøy ungdomsskole

Boken Tusenfryd handler om 6 elever fra en klasse, som hver har en novelle om en historie de har opplevd.

Boken hadde en veldig kjedelig start, jeg føler at hvis jeg skal bli interessert i en bok må den ha en spennende start som Tusenfryd ikke hadde. Jeg synes at boken hadde alt for mange personer, det var vanskelig og følge med på hva som skjedde når og hvor. Jeg likte ikke at boken begynte så fort på nye historier, som jeg skjønner er en del av novelle skriving, men jeg liker det ikke. I tillegg var ikke boken særlig spennende, det var ofte at jeg nesten sonet ut fordi det nesten ikke skjedde noe. Det enste jeg likte med boken var at den ikke var så stor og var lettlest, og at den kanskje kommer til å bli likt av en annen aldersgruppe enn meg.

Jeg anbefaler kanskje denne boken til personer 10 til 12år gammel. Boken får terningkast 2.


Andrea

Knotete og forvirrende

Skrevet av 18. november 2022 av Andrea på Grov skole

I denne boken leser man om seks forskjellige folk som går i samme klasse. Det er Tonje som stammer og ikke tørr å si noe. Tobias som nettopp har flyttet til ett nytt hus som trenger en oppussing. Kaleb som har en kreftsyk lillesøster. Fred som vil komme seg litt bort fra Adrian. Kaja som er naboen til Tobias, og Adrian som ikke har det bra hjemme.

Boka starter med at man får en historie fra Kaleb. Han som tar med lillesøsteren sin til Tusenfryd fordi hun kommer til å dø av kreft. Så for man en historie fra vennen hans Fred som vil lage en hytte uten den andre vennen deres Adrian.

Jeg har ett stort problem med denne boka. Jeg føler ikke at kapitlene gir noe særlig mening i lag. Det føles mer ut som åtte forskjellige historier skvist sammen. Det er vanskelig å følge med, og det oppleves veldig knotete, noe som gjorde at boka ikke var vanskelig i det hele tatt å legge fra seg, fordi jeg ikke gadd å lese den. Kanskje hvis det var færre hovedpersoner hadde det funket litt bedre. Og en ting til. Det står jo på baksiden at historiene blir “vevd sammen”, det gjør de ikke, for å si det sånn.

Det fjerde kapittelet syntes jeg endte altfor brått. Det Adrian fortalte synes jeg burde ha vært mer med i resten av historien, kanskje ikke som et hovedpunkt, men utnyttet på en annen måte. Det er et viktig tema og jeg føler at det ble kastet rett i søpla etter at kapittelet var ferdig.

Tittelen på boka gir ikke så mye mening heller synes jeg. Det eneste Tusenfryd har med den å gjøre er når Kaleb tar med lillesøsteren sin dit i det første kapittelet, og det er ikke en gang en så altfor viktig del av boka heller, så det med at det er selve tittelen gir en helt feil følelse når man ser forsiden på den.

På en gladere tone er boka helt grei når det kommer til setninger, den er grei å forstå hvis man bare tenker på ett og ett kapittel alene.

Spennings “kurven” kan jeg si hvor starter egentlig. Det føles ut som om det er fire forskjellige på en gang, i stedet for en som alle kapitelene bygger opp til. Som jeg sa i stad, er boka veldig knotete.

For å være ærlig ble jeg veldig skuffet av boka, så jeg kan ikke gi den mer enn et terningkast 2-3. Jeg ville ikke sagt at dette burde være førstevalget ditt.


Maia Rypestøl

Seks ungdommer i en klasse

Skrevet av 14. november 2022 av Maia Rypestøl på Fevik skole

Boka består av åtte noveller. I hver novelle er en ungdom hovedperson. Disse seks ungdommene går i samme klasse, og vi får vite hvordan de har det på skolen og i livet ellers. Det er helt vanlige ungdommene som det var lett å kjenne seg igjen i for mange.

Boka er skrevet på nynorsk. Jeg har lyttet til boka som lydbok, og selv om boka er på nynorsk, og jeg ikke er vant til å lese / lytte til nynorsk, glemte jeg det veldig fort.

Jeg synes boken var veldig god. Det at det var ganske korte fortellinger gjorde at jeg følte at boka var satt sammen av mange bøker – som i en serie. Jeg har ikke lest noen bøker som ligner på dette, og det at boka var original, likte jeg. Vanligvis leser jeg ikke mye, men det var vanskelig å legge fra seg denne boka. Det skjedde hele tiden så mye jeg måtte få med meg. Det gjorde boka veldig spennende. Jeg synes at noe av det som gjorde boken ekstra spennende var at det var mange forskjellige fortellinger. Det bygde de opp spenningen mye fortere. Det skjedde ting, men ikke så mye at man ikke fikk det med seg. Det er oppbygging mot nye spenningstopper hele tiden.

Jeg synes boken kan passe for ungdom i alderen 12-15, men den kan passe for andre aldre også. Jeg anbefaler alle å lese denne boken. Jeg synes denne boken bør bli nomenert til uprisen.

Jeg gir boka terningkast 5.

Maia Rypestøl, 9A Fevik skole


Leah

Kanskje litt barnslig

Skrevet av 14. november 2022 av Leah på Eide ungdomsskole

Boka Tusenfryd, skrevet av Lars Mæhle, er ei bok der handlinga er delt inn i noveller. Det som blir fortalt i boka handler om en klasse. Vi blir kjent med seks elever, og får vite litt om hva som skjer på deres hjemmebane. Det virker ikke som om alle har det så lett. Alle novellene virker som forskjellige kapitler, bare at hovedpersonen i novellene er ikke den samme. Det er heller ikke en hovedperson i selve boka.

I den første novellen møter vi Kaleb som har en lillesøster som har kreft. Han vil gjøre noe fint for henne, og tar henne med på tusenfryd. Det går ikke som planlagt. I de andre novellene møter vi noen av medelevene til Kaleb, og vi får høre hvordan de har det. Både hjemme og på skolen. Vi får for eksempel vite at Adrian, en i klassen som ikke er så grei mot andre, ikke har det så bra hjemme.

Det jeg synes om boka var at handlinga kanskje var litt barnslig, og handlingskurven var litt flat. Det sto en del banne ord, og boka hadde noen få scener med vold. Bortsett fra det synes jeg boka hadde passet bedre til en barneskoleelev.

Det jeg tror forfatteren sin budskap med denne boka er at du vet ikke hvordan andre egentlig ikke har det. Det får du vite gjennom en av karakter i boka.

Jeg gir boka terningkast 4 fordi den var litt for barnslig og handlekurven var ganske flat.


Emil

Tusenfryd

Skrevet av 10. november 2022 av Emil på Danielsen ungdomsskule avd Osterøy

Boka tusenfryd skrevet av Lars Mæhle og handler om 6 personer som opplever forskjellige ting. Boka var ikke veldig spennende, men den var ikke den kjedeligste boka jeg har lest. Jeg ville ha prøvd å få mer spenning i boka. Det er sånn at du leser og leser uten at du gleder deg til å finne ut av hva som skjer etterpå. Det var også veldig vanskelig å henge med fordi novellene ble avsluttet får å så begynne på ny uten at det hadde noen sammenheng. Novellene starter på en litt rar måte og slutten på de var helt åpen. Jeg følte det burde vert noe mer på slutten enn det var. Det tok lang tid i hver novelle å faktisk finne ut av at det var en ny novelle visst du ikke leser på overskriften. Den starter dårlig og slutter dårlig.
Terningkast 2 og syntes ikke den skulle bli nominert til Uprisen.

Vis flere anmeldelser

Til toppen