Tusenfryd

Lars Mæhle Samlaget 2022 72 anmeldelser

Ein tettstad. Ein klasse. Seks elevar. Kaleb rømmer med den kreftsjuke veslesøstera si for at ho skal få køyre karusell på Tusenfryd før ho døyr. Fred ønskjer å finne ein stad der han kan vere i fred frå Adrian, plageånda Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Alexander

litt dårlig

Skrevet av 16. desember 2022 av Alexander på Inderøy ungdomsskole

Tusenfryd er en samling med åtte noveller. Novelle samlingen er om forskjellige elever i en klasse. Novellene handler om problemer og utfordringer i livet deres.
Den første novellen er om en gutt som heter Kaleb som har en kreftsyk lillesøster. Søstera har alltid drømt om å dra til Tusenfryd. En dag drar Kaleb og søstera til tusenfryd, men de får noen utfordringer på veien dit.
Jeg syntes boka var bra og spennende fra starten av. Men så ble det ikke så lett å lese fordi den hoppet fra forskjellig novelle og jeg følte at jeg ikke ble ferdig med den. Det har vært bedre vis det har vært en historie. Det ble litt mye å lese 6 forskjellige noveller. Jeg gir boka terning kast 3


elias

tusenfryd

Skrevet av 16. desember 2022 av elias på Bardufoss ungdomsskole

Jeg anbefaler denne boken. Den var sånn at du ble hekta av historiene og du setter deg virkelig inn i boken og de historiene som er i boken. Det er tre hovedhistorier som alle handler om ting folk kan slite med i livet.

Boken er interessant for det er så forskjellig tema i de forskjellige fortellingene, og alt er liksom skjer i en klasse og alle liksom sliter med vær sin ting. Den ene handler om kreft i familien, ene handler om det og bli slått hjemme og den siste handler om foreldre som går fra hverandre.

Det som er ikke så bra synes jeg da er at de skifter mye mellom historiene, sånn hvis du leser om den ene personen så kommer det ett nytt kapittel. Så du må lese mange kapittel for å komme tilbake til den første historien du leste. Det kan være en bra ting også for da setter du deg jo inn i alle historiene samtidig, som kan være bra. 

Boka er for tenåringer mellom 13-16 år tror jeg den passer best for jenter egentlig på grunn av det dramaet som skjer i boken og iværtfall jeg som gutt ikke helt skjønner det eller ja liker sånne typer bøker. Derfor føler jeg det er en bok for mer jenter.

Terningkast: 4 


Eskil

Eskil

Skrevet av 16. desember 2022 av Eskil på Bardufoss ungdomsskole

Det var en bok med mange forskjellige historier og det handlet for det meste om enn gutt som het Kaleb. Det var noen historier både på både nynorsk og bokmål så det var ikke vanskelig å lesse for det var litt av hvert sånn at alle forstår den. Det var bra at det var mange forskjellige historier sånn at man ikke kom til å bli så lei av å lesse det same om igjen flere ganger sånn at det var litt variasjon av hva man leste. Det var ikke så mye Aktion og passer ikke så veldig bra for meg så den ble litt kjedelig å lese etter vert så den passer nok til folk som ikke liker så mye Aktion og spenning.
Men det var enn helt grei bokk og lesse, men det var ikke en bokk som jeg ikke likte så veldig og lesse, men kan passe for andre folk som liker å lese litt korte historier så jeg gir den enn terning kast 3


Olliver

Tusenfryd

Skrevet av 16. desember 2022 av Olliver på Bardufoss ungdomsskole

Tusenfryd er skrevet av Lars Mæhle

Boken handler om en liten klasse på seks elever, hver elev har sin egen historie som vi får høre i seks forskjellige noveller

Alle novellene er i samme univers med samme karakterer bare fra andre sitt «point of view»

Boken har ikke så mye action, men den er fortsatt bra. Boka er skrevet på nynorsk, men den er lett å forstå. Hver elev har sine egne problemer både hjemme og på skolen.

Jeg synes boka var bra så jeg gir den terningkast 4


Tiril H Brovold

Novellesamling

Skrevet av 15. desember 2022 av Tiril H Brovold på Eide ungdomsskole

Tusenfryd er skrevet av Lars Mæhle, og handler om vennskap, usikkerhet og mobbing. Boka har ca. 130 sider og er en relativt lettlest bok. Boka er skrevet på nynorsk, men er lett å forstå.

Tusenfryd handler om en liten klasse og hvordan de har det. Det er seks elever som alle har veldig forskjellig bakgrunn og historie. Hver elev har hver sin novelle som blir fortalt og som viser ting fra deres perspektiv. Gjennom boka får vi vite om hvordan de har det hjemme og vi kan sammenligne det med hvordan elevene har det på fritiden. Det er ikke et konkret vendepunkt, men alle har sine egne problemer som når et høydepunkt gjennom boka. Personlig synes jeg at boka ikke var særlig spennende. Og når spenningen begynte å gå opp så ble det byttet til ny person. Det var litt dumt. Men alt i alt så var det en grei og kort bok.

Jeg vil si at temaet er veldig relevant og mange kan sikkert kjenne seg igjen i karakterene. Det var ikke så mange skildringer, men skildringene som var skrevet hjalp med å visualisere handlingene i boka. Jeg synes boka passer bedre til en 6.-7. ende klassing, litt barnslig for meg.

Terningkast 4

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Emma

Tusenfryd, uten Tusenfryd?

Skrevet av 22. november 2022 av Emma på Karlsrud skole

Boken «Tusenfryd» er en samling av åtte noveller. I boken følger vi seks elever. Vi møter Kaleb, Fred, Adrian, Tonje, Tobias og Kaja. Nå blir livet deres snudd på hodet. «Tusenfryd» er en bok fylt av drama.
Jeg synes boken var kjedelig. Tittelen «Tusenfryd» har bare noe med innholdet på de første 15 sidene, også går boken over til de andre novellene. Jeg synes dette var veldig dumt siden boken startet veldig bra. Jeg ble revet med inn i handlingen om tusenfryd turen, men før du vet ord av det begynner et nytt kapittel, og en helt ny handling.
Karakterene er de samme gjennom hele boka. Når jeg leste på baksiden av boka tenkte jeg at dette kom til å være en lettlest og spennende bok, der tok jeg feil. Jeg hadde nesten aldri lyst til å sette med ned å lese, og når jeg var ferdig med boka var det nesten som en lettelse.
Boken er nynorsk, men jeg synes det gikk veldig fint å lese, fordi de bruke ikke mange overkomplisert ord. Det jeg likte med boken var at den viste mange forskjellige personer sitt liv. Det var både sjenerte personer, men også personer som likte mye oppmerksomhet. Dette viser hvordan personer er forskjellige, og boken viser godt dette med de ulike karakterene. Noe annet jeg likte med boka var at du du ikke trengte å lese mer enn et kapitel om gangen, fordi neste kapitel handlet om noe helt annet.
Jeg synes den første novellen var bra, men boka ble raskt kjedelig. De jeg synes boka kan passe for, er unge som ønsker en bok hvor de kan lese 20 sider, også legge fra seg boka lenge, uten å tenke over hva som skjedde i handlingen sist gang de leste. Jeg skulle ønske boken burde hatt en mer felles handling, og nevnt det som har skjedd før litt mer, sånn at jeg følte at novellene hang litt sammen. Handlingen ble dessverre litt for kjedelig for meg. Derfor jeg gir boka en 3’ er og jeg tror det er mange bøker som heller bør nomineres for u-prisen.

Til toppen