Tusenfryd

Lars Mæhle Samlaget 2022 46 anmeldelser

Ein tettstad. Ein klasse. Seks elevar. Kaleb rømmer med den kreftsjuke veslesøstera si for at ho skal få køyre karusell på Tusenfryd før ho døyr. Fred ønskjer å finne ein stad der han kan vere i fred frå Adrian, plageånda Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Aron

8 noveller

Skrevet av 24. november 2022 av Aron på Rana ungdomsskole

Boka tusenfryd er en bok med 8 noveller med seks personer, Keleb, Adrian, Fred, Tobias, Kaja og Tonje, som alle har forskjellige problemer som de sliter med. I hver novelle får vi vite hver av deres følelser.

Jeg synes boka var ganske kjedelig å lese, jeg likte ikke hvordan du er på en historie og så på neste side er du på en ny historie. Det var ganske vanskelig å følge med når det er så mange personer og ulike historier.

jeg synes ikke boka burde hete tusenfryd, fordi jeg syns ikke at tittelen passer til hvordan historiene til boken er. Jeg likte ikke hvordan det er flere historier og ikke en historie.

Boka hadde bra overskrifter og jeg likte navnene til de seks personene, men bortsett fra det så likte jeg ikke så mye med denne boken.

Jeg syns ikke boka burde nomineres, jeg gir denne boken terningkast 2.


Elias

Åtte historier seks personer

Skrevet av 24. november 2022 av Elias på Bardufoss ungdomsskole

Tusenfryd er en bok som består av 8 noveller. Boka har sjangerne spennendene, trist og drama. Boka handler om en klasse som består av Kalab, Fred, Tobias, Adrian Kaja og Tonje. De skal i lag eller alene takle problemene sine.

Jeg synes boka startet bra, men ble mindre interessant mot slutten. Jeg synses at novella med Kalab og søstera når de dro til Tusenfryd var ganske bra og trist. Den viser hvordan noen kan ha det når noen i familien deres har kreft og hvor glad Kalab er i søstera. Men novella med Tonje var sikkerlig uinteressant, og det var ikke noe spennendenes som skjedde når de bare fisket.

Jeg likte ikke navnet på boken fordi den passet bare til en av novellene. Det skulle ha vært et annet navn som passet til flere av novellene. For eksempel “klassen som er unik” eller “klassen som ikke er som de andre”. Det jeg synes var det verste med boka var at det var kun åpen slutt fordi med en gang det ble interessant ble det en ny novelle og du fikk ikke vite hva som skjedde. Da fikk boka aldri en ordentlig slutt.

Boka var ikke så vanskelig å lese, men boka hadde vært lettere hvis den ikke hadde vært på nynorsk. På grunn av at jeg er ikke vant til å lese nynorsk. Jeg ville anbefale boka til 10-15 åringer. Jeg gir boka Terningkast 2.


Ailo

Skjønte ingenting

Skrevet av 23. november 2022 av Ailo på Grov skole

Tusenfryd er en novellesamling og boka består av 8 forskjellige noveller.
Jeg følte at dette var en forvirrende bok, og selv om det stod på baksiden av boken at fortellingene skulle henge sammen, så syntes jeg at de ikke hang sammen. Ikke i det hele tatt.
Det er vanskelig å huske handlingen i boken etter at jeg har lest den. Vi møter mange forskjellige personer som går i samme klasse. Fred og klassen dro på klassetur på fjellet. Der kom de til en elv, de fikk egentlig ikke lov å gå dit, men de gjorde det likevel. Fred startet å fiske, og ville fortsette, men kompisen ville tilbake. Kompisen het Kaleb, og han fikk et epilepsianfall, og det skummet ut av munnen hans. Og der sluttet historien, og det var veldig kjedelig. Det er nesten det eneste jeg husker.
Jeg vil ikke anbefale denne boken fordi den er kjedelig og vanskelig å forstå seg på. Hvis jeg skal lese en bok, så synes jeg den skal handle om noe, en sammenhengende historie, og ikke 8 forskjellige historier som er vanskelig å skjønne. Jeg vil denne boken terningkast 1 fordi det rett og slett ikke var en bra bok. Lars Mæhle må hjem å øve på å skrive ungdomsbøker.


Benjamin

Tusenfryd

Skrevet av 23. november 2022 av Benjamin på Eide ungdomsskole

Tusenfryd
Boka Tusenfryd er skrevet av Lars Mæhle.
Tusenfryd er en dramabok
Boken handler om en gutt som heter Kaleb og søstera hans Moha. Khaleb tok med seg den kreftsjuke søstera si til Tusenfryd så hun kan kjøre karusell før hun dør. Hun har alltid hatt lyst til å kjøre karusell. De møter Adrian og Fred på tusenfryd. De er ikke så særlig glade i Adrian han er en mobber.
Boka starter ganske fengende i starten, den er spennende og du vet att snart skjer det noe. Høyde punktet i boka er når Politiet kjører Khaled og Mona til Tusenfryd. Jeg synes boka ender Uforventet det var ikke det jeg hadde forestilt meg. Boka var litt vanskelig å legge fra seg for jeg ble hekta. Jeg klarte ikke helt å leve meg inn i boka, men, den var interessant. Det som gjorde att jeg ikke klarte å leve meg inn i handlingen fordi att Det var litt rart egentlig. Boka var ikke så lett å lese siden det var mange vanskelige navn som ikke var norsk. Det var lange og passende setninger hver en setning betydde noe i boka. Jeg syntes språket i boka passet veldig bra til temaet. Det var mye banning og slikt, men det var perfekt for boka.
Boken handler om en gutt som heter Kaleb og søstera hans Moha. Khaleb tok med seg den kreftsjuke søstera si til Tusenfryd så hun kan kjøre karusell før hun dør. Hun har alltid hatt lyst til å kjøre karusell. De møter Adrian og Fred på Tusenfryd. De er ikke så særlig glade i Adrian han er en mobber. Jeg tror att forfatteren har skrevet denne boka fordi han vill att folk skal skjønne hvordan det er og ha kreft, og att de skal skjønne hvordan miljøet har blitt. Det beste med boken er att den har ett viktig tema og fortelling. Bokas svakhet må nokk være att det var vanskelig og lese den. Jeg synset att noen folk burde lese den, men det er ikke den beste boka. Jeg vill ikke nominere boka til U-prisen fordi den ikke var så gøy. Jeg gir den en 4/6.


Emma

Tusenfryd, uten Tusenfryd?

Skrevet av 22. november 2022 av Emma på Karlsrud skole

Boken «Tusenfryd» er en samling av åtte noveller. I boken følger vi seks elever. Vi møter Kaleb, Fred, Adrian, Tonje, Tobias og Kaja. Nå blir livet deres snudd på hodet. «Tusenfryd» er en bok fylt av drama.
Jeg synes boken var kjedelig. Tittelen «Tusenfryd» har bare noe med innholdet på de første 15 sidene, også går boken over til de andre novellene. Jeg synes dette var veldig dumt siden boken startet veldig bra. Jeg ble revet med inn i handlingen om tusenfryd turen, men før du vet ord av det begynner et nytt kapittel, og en helt ny handling.
Karakterene er de samme gjennom hele boka. Når jeg leste på baksiden av boka tenkte jeg at dette kom til å være en lettlest og spennende bok, der tok jeg feil. Jeg hadde nesten aldri lyst til å sette med ned å lese, og når jeg var ferdig med boka var det nesten som en lettelse.
Boken er nynorsk, men jeg synes det gikk veldig fint å lese, fordi de bruke ikke mange overkomplisert ord. Det jeg likte med boken var at den viste mange forskjellige personer sitt liv. Det var både sjenerte personer, men også personer som likte mye oppmerksomhet. Dette viser hvordan personer er forskjellige, og boken viser godt dette med de ulike karakterene. Noe annet jeg likte med boka var at du du ikke trengte å lese mer enn et kapitel om gangen, fordi neste kapitel handlet om noe helt annet.
Jeg synes den første novellen var bra, men boka ble raskt kjedelig. De jeg synes boka kan passe for, er unge som ønsker en bok hvor de kan lese 20 sider, også legge fra seg boka lenge, uten å tenke over hva som skjedde i handlingen sist gang de leste. Jeg skulle ønske boken burde hatt en mer felles handling, og nevnt det som har skjedd før litt mer, sånn at jeg følte at novellene hang litt sammen. Handlingen ble dessverre litt for kjedelig for meg. Derfor jeg gir boka en 3’ er og jeg tror det er mange bøker som heller bør nomineres for u-prisen.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Linea

Ein Tettstad. Ein klasse. Seks Elevar.

Skrevet av 26. september 2022 av Linea på Ve skole

Forfatter: Lars Mæhle
Utgivelsesår: 2022
Sider: 128

Tusenfryd er en bok sammensatt av flere noveller, hver av novellen har en annen persons perspektiv. Dette gjør slik at du får vite litt om hvordan alle har det og det blir ikke bare én hovedkarakter. Personlig synes jeg dette ble litt vanskelig å holde følge med. Selv om boken var spennende og interessant å lese, ble det til tider litt mye som skjedde på en gang. Det som var interessant var at de seks forskjellige elvene gikk i samme klasse og kjente hverandre. Dette gjør slik at du får se hvordan andre ser hver enkelt person, men du får også vite om hvordan de faktisk har det inni seg. Boken er relativt lett å lese selv om den er på nynorsk, som da betyr at den ikke tar lang tid å lese.

Jeg synes boken Tusenfryd kan bli nominert til UPrisen, men at den ikke vinner. Det kan være lett å relatere til de forskjellige karakterene for noen, men for meg så var det vanskelig å forstå reaksjonene til karakterene når noen spesifikke ting skjedde. Jeg vil si at denne boken passer for de som vil ha en lettlest bok med litt spenning og overraskelser, men ikke alt for mye.

Jeg gir Tusenfryd terningkast 4.

Til toppen