Tusenfryd

Lars Mæhle Samlaget 2022 50 anmeldelser

Ein tettstad. Ein klasse. Seks elevar. Kaleb rømmer med den kreftsjuke veslesøstera si for at ho skal få køyre karusell på Tusenfryd før ho døyr. Fred ønskjer å finne ein stad der han kan vere i fred frå Adrian, plageånda Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Maja

Overraskende dårlig

Skrevet av 2. desember 2022 av Maja på Berg Montesorriskole

Tusenfryd er en novellesamling som består av åtte noveller. Disse handler alle om forskjellige elever i samme klasse. Forfatteren prøver å sprenge novellesjangeren. Han kaller dette en novellesamling, men det er de samme personene som går om igjen. Det eneste han gjør er å bytte hovedperson fra fortelling til fortelling. I tillegg går kapitelene etter hverandre gjennom hele året. Første kapittel starter tidlig på året og siste slutter på slutten av året. Så jeg vet ikke hvor mye vi kan kalle dette en novellesamling.

Ideen er god, men fortellingene er ikke bra nok. De bygger seg helt greit opp, men alle sluttene er veldig antiklimaks. Av de åtte novellene er det to som slutter helt greit, men fortsatt så når det ikke opp til oss. Om boken hadde vært presentert for elever på barneskolen hadde det nok truffet bedre. For oss på ungdomsskolen blir det for dårlig og tamt.

Vi leste denne boka høyt i klassen, så denne anmeldelsen skrives for alle. Det er ingen av oss som liker den. Den er kjedelig, fortellingene blir litt for urealistiske, karakterene er dårlige og igjen må jeg nevne sluttene, for de er veldig dårlige. Boka kan få ett pluss og det er at den er lettlest og at to av åtte noveller var bra, «Kysset» og «Pranken», men ikke noe mer enn det.

Boka ble såpass kjedelig at det ble vanskelig å følge med. Læreren leste den høyt til oss og hun syntes til tider at det ble pinlig å lese den. Man skjønte veldig ofte hva som kom til å skje uansett. Jeg vet ikke om man kan sette plusspoeng for at den klarte å overraske oss på slutten, for selv om du skjønte hva som kom til å skje, så klarte forfatteren å gjøre det enda dårligere enn forventet. Overraskende dårlig, rett og slett. Siste novelle handlet så vidt om noe. Slutten ga ikke mening i det hele tatt. Hele greia var veldig klisjefull.

Boka får terningkast 2 og det er bare så vidt.


John Helge

Tusenfryd?

Skrevet av 30. november 2022 av John Helge på Lagård ungdomsskole

Boka heter “Tusenfryd” og er en novellesamling som består av 8 noveller. Boka er skrevet av forfatteren Lars Mæhle. Vi møter 6 forskjellige personer som alle har noen problemer eller utfordringer de sliter med.

Boka starter med en gutt som heter Kaleb som har en kreftsyk søster som alltid har drømt om å reise til Tusenfryd. En morgen tar Kaleb med seg lillesøstera og sniker seg ut og reiser mot tusenfryd men de får noen problemer på veien. Denne novellen er den eneste som har noe med tittelen av boken å gjøre og jeg mener tittlen på boken burde vært noe annet.

Når jeg startet å lese denne boka synes jeg at det virket som en spennende og grei bok å lese, men etter hvert som jeg kom lenger ble det bare vanskeligere og vanskeligere å følge med og forstå hva som skjer, jeg tror grunnen til at den ble vanskeligere var fordi boka bare hoppet fra novelle til novelle uten at vi fikk vite slutten på den forrige. Jeg mener også at det burde vært litt færre hovedkarakterer da det ble litt vanskelig å følge med når det var 6 stk og alle hadde sin egen novelle jeg måtte lese.

Når det er sagt så synes jeg at boka egentlig var ganske grei, den var lett å lese og den hadde ikke så veldig vanskelig ordbruk. Jeg synes at måten de beskrev stedene og personene i boka var veldig fin og jeg kunne mer eller mindre forestille meg hvordan alt så ut i boka. Jeg mener at denne boka hadde passet bedre for de i aldersgruppen 9-12 år og ikke som en ungdomsbok.

Jeg gir boka terningkast 3 av 6, og etter min mening bør ikke boken bli nominert til Uprisen.


Leon

En kjedelig bok

Skrevet av 29. november 2022 av Leon på Tjøme ungdomsskole

Forfatteren av Tusenfryd er Lars Mæhle. I denne boka så er det 8 noveller de forskjellige novellene er Tusenfryd, Hytta, Paradiset, Pranken, Fisken, kysset, spranget og juleevangeliet
i disse novellene så møter vi på 6 personer som er Kaleb, Fred, Tobias, Kaja og Tonje. Disse personene som vi møter har alle en eller anen type for problem eller noe de sliter med.

Jeg synes at boka var ikke så veldig spennende. Boka hadde ingen spenningstopp så det ble forvirrende å lese, fordi ingen av kapitlene hadde en slutt. Derfor var det forvirrende fordi jeg visste ikke hvem jeg leste om, men fant ut av hvem jeg leste om etter et par sider.
Jeg synes at boka var uinteressant og kjedelig fordi det var forskjellige personer og forskjellige historier på hver novelle.

Jeg synes ikke at denne boka burde nomineres, jeg gir boka terningkast 2.


Nelly

Boka fylt av noveller

Skrevet av 28. november 2022 av Nelly på Eide ungdomsskole

Boka Tusenfryd er skrevet av Lars Mæhle. Denne boka er ikke så veldig spennende, den er vanskelig og uinteressant for meg å lese. Kanskje det var fordi det var ulike personer i hver novelle? Boka er skrevet på nynorsk.

Boka inneholder de åtte novellene Tusenfryd, Hytta, Paradiset, Pranken, Fisken, Kysset, Spranget, Juleevangeliet. I første novellen møter vi Kaleb som tar med seg den kreftsyke søsteren sin Moha på Tusenfryd før hun dør for å oppfylle ønsket hennes, det var den novella jeg likte best. De andre novellene er om forskjellige personer i en klasse og de handler om andre ting, men litt innenfor samme tema.

Jeg tenker at boka er uinteressant. Den er også vanskelig å henge med i, og da kommer man ikke inn i handlingen. Jeg personlig liker ikke denne boken, og hadde ikke problemer med å legge den fra meg da den ikke fenget.

Jeg gir boka er terningkast 2.


Aron

8 noveller

Skrevet av 24. november 2022 av Aron på Rana ungdomsskole

Boka tusenfryd er en bok med 8 noveller med seks personer, Keleb, Adrian, Fred, Tobias, Kaja og Tonje, som alle har forskjellige problemer som de sliter med. I hver novelle får vi vite hver av deres følelser.

Jeg synes boka var ganske kjedelig å lese, jeg likte ikke hvordan du er på en historie og så på neste side er du på en ny historie. Det var ganske vanskelig å følge med når det er så mange personer og ulike historier.

jeg synes ikke boka burde hete tusenfryd, fordi jeg syns ikke at tittelen passer til hvordan historiene til boken er. Jeg likte ikke hvordan det er flere historier og ikke en historie.

Boka hadde bra overskrifter og jeg likte navnene til de seks personene, men bortsett fra det så likte jeg ikke så mye med denne boken.

Jeg syns ikke boka burde nomineres, jeg gir denne boken terningkast 2.

Vis flere anmeldelser

Til toppen