Tre meter med kniv

Eili Harboe Samlaget 2020 5 anmeldelser

Om å vere kjærast, dotter og syster. Lykke vil bli halden rundt av Simeon i symjehallen. Ho ønskjer å bli sett av ei sjuk mor. Ho prøver å vere grei med fostersystera Lena. Men Simeon, som kan vere så snill, Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Jan Dokmanovic

Tre meter med kniv

Skrevet av 4. desember 2020 av Jan Dokmanovic på Smestad ungdomsskole

Tre meter med kniv.

Boka tre meter med kniv, skrevet av Eili Harboe er en bok på 190 sider som handler om å være forelska og om å være en dotter og en søster. I boka møter vi hovedpersonen Lykke som er en jente på 15 år. Vi møter også kjæreste hennes som heter Simeon. Boka handler om livet til Lykke og hvordan det føles å være en ungdom.

Før jeg begynte å lese den, trodde jeg at boka kommer til å handle om noe som er spennende, jeg trodde at den vil være en krimbok på grunn av tittelen («Tre meter med kniv».) Jeg måtte også lese boka et stund før jeg skjønte hva den handler om, siden de fleste kapittel har sitt eget handling, som ikke har noe sammenheng med det forrige kapittel.

Spenningskurven i selve boka ligger ganske flat, fordi at, som jeg har nevnt, de fleste kapittel har sitt eget handling som ikke har noe sammenheng med det forrige kapittel. Det gjør at spenningskurven blir ikke bygd opp gjennom boka, istedenfor blir den bygd opp gjennom kapittel.

Jeg gir denne boka en terningkast 3.


Nathalie Alatalo

Lykke, men ikke lykke

Skrevet av 30. november 2020 av Nathalie Alatalo på Breilia skole

Tittel: Tre meter med kniv
Forfatter: Eili Harboe
Forlag: Samlaget
Antall sider: 191
Sjanger: Drama, spenning
Målgruppe: Ungdommer fra 13+

Boka «Tre meter med kniv» handler om en jente som heter Lykke og hun er forelska i Simeon. Om å hele tiden være på vakt, kjempe mot tårene og hele tiden lengte. Moren til Lykke er syk, så hun må hele tiden passe på og være snill med fostersøstera Lena. Simeon er en svømmer og trener nesten hver dag, Lykke drar for å se på han. Hva skjer videre?

Boka har en rolig, men forvirrende start. det er mye som skjer og det er vanskelig å komme i gang. Starten gir ikke alltid mening med resten av boka, men etter at man har kommet et stykke i boka er det mye lettere og mer interessant å fortsette. Det var ganske vanskelig å forstå hva som skjedde, fordi Lykke hoppet fra det ene stedet til det andre. Man fikk ingenting med seg.

Det skjer noe ganske overraskende i boka, man skulle aldri forventa at det skjedde, og dette er nok en av grunnene til at det er en ungdomsroman. Det som står i boka er ikke helt barnevennlig, folk som liker å lese om sex og samliv hadde sikkert likt denne boka.

Det var en veldig overraskende slutt i boka, ikke en vanlig slutt i det hele tatt. Denne boka var sikkert den eneste jeg har lest som har denne slutten. Det er en åpen slutt. Jeg ble veldig overrasket når jeg leste de siste setningene, men jeg synes jo det var litt morsomt. Det var også ganske trist, fordi hun ble kalt navn og ble litt «slut shamed».

Boka var ikke vanskelig å legge fra seg. Jeg klarte ikke å lese mer enn en halvtime hver gang jeg leste den, fordi det var så forvirrende og litt uinteressant. Og når man ikke er så begeistret over nynorske bøker så blir det enda enklere å legge fra seg boken.

Boka handlet om forelskelse, brudd, søsken, og venner. Det er viktig å stå opp for hverandre når andre har det vanskelig.

Det var egentlig ikke noe jeg synes var best med boken, kanskje det at hun fikk peanøttsmør i slutten, av moren, fordi Lykke var lei seg og deppa.

Likte ikke at alt gikk så fort, boka var veldig forvirrende.

Jeg vil anbefale denne boka til folk som liker at ting går for fort og at det er litt forvirring og spenning, til folk som har tålmodighet og liker drama.

Jeg synes ikke boka burde nomineres til uprisen, fordi det ikke er en bok jeg tror mange kommer til å like.

Terningkast: 2/6, fordi den var uinteressant. Det var ikke en bok jeg liker å lese.


Mia Marie Johansen

Lykke, men ulykkelig...

Skrevet av 30. november 2020 av Mia Marie Johansen på Breilia skole

Tittel: Tre meter med kniv
Forfatter: Eili Harboe
Forlag: Samlaget
Sider: 191sider
Sjanger: Drama
Målgruppe: ungdom

Lykke er forelsket i Simeon, men liker han henne? Hun vil bli sett av moren som er syk og samtidig være grei mot fostersøstra Lena. Hun oppdager at ikke alle er like snille hele tiden og at moren ikke alltid er like mye til stede.

Jeg synes at boken ikke var så veldig spennende fordi det gikk veldig tregt som da gjorde at det blei veldig slitsomt å lese den. Jeg synes at dette er en bok som er veldig lett å legge fra seg siden spenningen bygde seg egentlig ikke opp.

Jeg føler at boka starter litt treigt og at den egentlig fortsetter sånn over hele boka som gjorde den litt livløs og ikke så moro å lese. Jeg synes også at det ikke var så mye spenning i boka. det var nesten helt likt over hele boka og det skjedde ikke så mye overraskende i løpet av boka. Siden jeg ikke synes boka va så spennende å lese så vet jeg ikke helt hvordan slutten var, men jeg har hørt at den ikke ga så mye mening og at ting ikke hang helt sammen.

Jeg synes at det ble veldig vanskelig å lese denne boken høyt fordi den var på nynorsk og da var det litt slitsomt å passe på å si ordene riktig, men ellers så synes jeg at det var ganske bra språk og det var sånn at ungdom flest kan relatere til hvordan de prater.

Jeg synes at denne boka går veldig sakte framover og at det skjedde veldig lite spennende. Det var slitsomt å henge med, og jeg føler at dette er en bok jeg kun hadde lest hvis jeg absolutt måtte. Det var flere ting som ikke henger helt sammen og rett og slett bare ikke gir mening. Jeg anbefaler denne boka til ungdom fra 8.klasse og oppover som har tålmodighet. Alt i alt så gir jeg boka en 2 av 6 fordi den var bare veldig livløs og ikke så veldig gøy å lese.


Bibi Fatima Etrat

Lykke, men ikke lykkelig

Skrevet av 30. november 2020 av Bibi Fatima Etrat på Breilia skole

Tittel: Tre meter med kniv
Forfatter: Eili Harboe
Forlag: Samlaget
Sider: 191
Målgruppe: Ungdommer som liker drama, realisme og romantikk
Sjanger: drama

Boka “tre meter med kniv” handler om Lykke som går på 9.trinn. Lykke blir etter hvert forelsket i Simeon som går på trinnet hennes. De blir sammen. I starten er forholdet mellom de helt topp, men etter hvert forandrer ting seg. I tillegg til dette må Lykke alltid være på vakt med en syk mor.

Jeg syns at boka har en veldig treig start, det er tungt å lese og du må lese omtrent 10 sider for å komme inn i handlinga, som gjør at du lett kan legge fra deg boka.

I starten skjer det ikke så mye spennende, men etter hvert som du kommer deg inn i handlinga, blir ting mer spennende. Det skjer ikke så mye spennende i boka, det meste er forutsigbart, men det kommer noen få twister i boka som er helt uforventet.

Det er flere grunner til at jeg syntes det var lett å legge fra seg boka. Den ene er at jeg ikke skjønner sammenhengen mellom tittelen på boka og handlinga i boka, fordi boka heter “tre meter med kniv”. Jeg hadde forventet at boka skulle handle om mord eller noe lignende. En annen grunn er at det ikke skjer så mye i boka. Handlinga er veldig monoton. Den siste grunnen er at jeg syns ikke handlinga henger så godt sammen. Handlinga hopper veldig mye, og det er vanskelig å følge med.

Boka handler egentlig om hvordan livet til en vanlig ungdom kan være i det samfunnet vi er i nå. Den handler også om forelskelse og problemer i familien. Den handler om vennskap, om å være på vakt og om å alltid lengte etter sine ønsker. Det beste med boka er hvordan de beskriver samfunnet, fordi det er så realistisk og man kan lett tro på det som skjer, at det er sånn samfunnet faktisk er. Det jeg ikke likte med boka er selve oppsettet til handlinga, fordi den går så sakte, du må lese nesten halve boka for å forstå hva som skjer. Jeg vil anbefale denne boka til ungdommer som liker drama, men ikke action og de som liker at ting går sakte.

Jeg syns ikke denne boka bør nomineres til Uprisen, fordi som sagt, går handlinga veldig sakte og man får ikke lett lyst til å lese den. Jeg syns at handlinga er for monoton. Jeg gir denne boka terningkast 3, fordi selve historien er bra, men handlinga går veldig treigt og alt henger ikke helt sammen og man må lese den samme siden flere ganger for å forstå hva som skjer.


Johanne Marheim Øygard

Når uroa og sorgen blir for stor

Skrevet av 24. november 2020 av Johanne Marheim Øygard på Luster ungdomsskole

Tre meter med kniv

“Eg er kvalm, og eg veit at eg ikkje tør flytte handa hans eller be han slutte. Han legg seg oppå meg, men i staden for å leggje armane rundt meg, strekkjer han ut armane som for å ta ein armheving i gymmen.”(side 80) Tre meter med kniv er ein ungdomsroman som handlar om korleis det er å vere dotter til ei psykisk sjuk mor, syster til ei fosterjente og kjæraste til ein som kan vere litt for hardhendt, men som du uansett ikkje greier å motstå.

Eg måtte lese ei stund før eg faktisk kom inn i handlinga og skjønte kva som eigentleg skjedde, boka var treig, og, av og til, litt forvirrande. Det er ei kronologisk forteljing der me av og til forstår kva som har skjedd før gjennom tankane til Lykke, men for det meste er det indre spenning.

Boka er veldig truverdig og det er sikkert mange som kjenner seg igjen i den. Slutten er brå, uventa og eigentleg litt uforståeleg. Eg sat igjen med mange spørsmål. For min del kunne boka ha slutta litt meir spennande med tanke på overskrifta. Til trass for den dårlege slutten, levde eg meg veldig inn i boka på grunn av alle skildringane av personane, miljøet og det som hender.

Handlinga i boka er noko eg trur er trenden i tida. Sjølv likar eg veldig godt å lese slike ungdomsdrama, mykje fordi eg synest det er spennande og realistisk.

”Dei ringane av fargar som kjem på auget om ein stirar for lenge inn i ei lampe, eg trur dei ringane er hos ho konstant.” (side 141)

Eili Harboe har skreve ei bok som handlar om livet til Lykke som går i 9.klasse. Denne jenta har mange problem i livet, blant anna er mora sjuk, ho forstår seg ikkje på stesøstera si, og ho rotar med feil gut. Tre meter med kniv har ei viktig handling som eg trur mange kan og bør ta lærdom av. Boka fekk i alle fall meg til å tenkje på korleis det faktisk er å ha det vanskeleg heime og i kjærleiken.

Den sterkaste sida ved boka er skildringa som får deg til å leve deg skikkeleg inn i handlinga, og det på tross av at den til tider er så langdregen, at du dett ut. Eg anbefaler ikkje boka, og eg meinar heller ikkje den burde vere nominert til U-prisen.

Terningkast: 3

Referanser
Harboe, E. (2020). Tre meter med kniv. Oslo: Det Norske Samlaget.

Til toppen