Tilstrekkelig vakkert

Synne Sun Løes Cappelen Damm 2013 9 anmeldelser

Johanne er syk og vet at hun skal dø. Jenny ønsker ikke å leve lenger. De skriver brev til hverandre, og gjennom brevene får vi vite mye om de to jentene, om deres liv, deres drømmer og tanker. Dette er Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

marie

marie

Skrevet av 4. april 2013 av marie

Svever mellom liv og død

Forfatteren henter Synne Sun Løes. Hun er35 år gammel, og bor i Oslo.
Hun har også skrevet andre bøker som: Yoko er alene, I drømmen kan allting skje og Å spise blomster i frokost.

Tilstrekkelig vakkert går under sjangeren spenning. Boka i seg selv er kanskje ikke så veldig spennende, men spørmålet om jentene klarer seg, gir en slags spenning og lyst til å lese videre.

Denne boka gir uttrykk som en veldig sorgfull og trist bok. Men selv om den beskriver to jenters liv, fra helt forskjellige synsvinkler, handler den også om et sterkt vennskap.

Boka handler om to syttenåringer som skriver brev til hverandre. Jenny har kreft, og søker hjelp i Johanne. Hun beskriver for Johanne hvordan livet hennes har utviklet seg med sykdommen. Jenny har også en datter på to år som hun må ta seg av. Hun forteller om hvordan barndommen hennes var, og at hun også ikke vokste opp uten mor. Faren til Jenny er en viktig brikke i fortellingen, fordi forfatteren er flink til å skildre hans følelser om Jenny og hennes sykdom.
Johanne er en jente som har slitt hele livet. Moren hennes har aldri stilt ordentlig opp for henne, og hun har vært ut og inn på psykiatrisk-sykehus. Johanne forteller Jenny om alle de forskjellige kjærestene til moren, og hvordan de behandler henne.
Johanne har også alltid følt seg litt annerledes, og har dermed kommet opp i mye trøbbel.

Jeg vil si at i denne boka er språket lett å lese. Den har en del skildringer som blir skrevet med korte setninger, noe som gjør at forfatteren klarer å opprettholde spenningen. Det eneste jeg mener som trekker ned, er hvordan historien om Johanne kan bli litt urealistisk. Det å vurdere og ta livet av seg selv er jo forferdelig i seg selv, men jeg syns det kan blir litt for mye. Jeg har aldri lest en slik bok før, og selv om den er litt urealistisk, er den veldig lærerik.

Boka forteller mye om hvordan det er å være ungdom i dag. Johanne er nok ikke alene om å ha selvmordstanker, men for meg er det vanskelig å sette seg inn i hennes posisjon. Jenny opplever en forferdelig sykdom, som heldigvis ikke alle kjenner seg igjen i, men beskrives veldig sterkt i denne boka. Selv om boka er så trist som den er, syns jeg den også var veldig fin. På grunn av de gode skildringene, er den vanskelig å legge fra seg.

Jeg vil anbefale denne boka til jenter og gutter mellom 13-16 år. Jeg tror det er flest jenter som ville satt pris på denne boka, kanskje fordi den er basert på to jenters følelser? Og selv om boka er lettlest, må man uansett lese mellom linjene får å få med seg hele handlingen.

Kort oppsummert er denne boka basert på brev mellom de to syttenåringene. De forteller hverandre om livene deres, og om hva de må slite med i hverdagen.

Av Vilde


marie

marie

Skrevet av 4. april 2013 av marie

Nesten tilstrekkelig vakkert

Boken tilstrekkelig vakkert handler om to jenter, Johanne og Jenny. Begge sliter med det samme, døden.

Johanne er døende. Hun er 17 år, og er mor til en liten jente.
Hun elsker livet, og har lyst til å leve det sammen med Jonine, datteren.
Johanne hater at hun snart skal dø fra alt sammen.

Jenny, er hennes rake motsetning. Hun hater livet. Hun har selvmords tanker, og har hatt det så og si hele livet. Jenny ser ikke noe grunn til å leve, og skulle ønske det var hun som var syk, ikke Johanne.

Jentene kommuniserer gjennom brev, og i den første delen av boken er det Johanne som skriver til Jenny. Hun forteller om faren sin, Jonine og sykdommen som gjør henne styggere, som hun selv sier.
I den andre halvdelen er det Jenny’s brev til Johanne.
Jenny forteller om hvorfor hun hater livet, moren som ikke bryr seg om henne og hvordan hun ikke vil være pen. De snakker også mye om døden. Jenny skulle nemlig ønske hun kunne dø for Johanne.

Boken tok opp temaet døden fra to sider, noe jeg synes var bra.
Historien var lett lest og Synne Sun Løes skriver bra. Men jeg ble nok ikke helt overbevist. Synes ikke historien gikk så dypt som den kunne, og ville gjerne levd meg litt mer inn i den. Det kunne godt vært litt mer skildringer, og boken kunne fint vært lengre. Men når det er sagt var den for all del ikke dårlig!
Synes dette systemet med brevene var spesielt bra, litt annerledes.

Jeg vil anbefale denne boken til andre, fordi den tar opp døden på en utrolig fin måte, og det får en til å tenke. Anbefaler den til jenter mellom 13-15.

Av Kribr


marie

marie

Skrevet av 4. april 2013 av marie

Tilstrekkelig vakkert

Jeg synes dette var en ganske gripende historie. Hun ene, Johanne, er døden nær, men ønsker ikke å dø og Jenny ønsker å dø, men er frisk. Disse jentene skriver brev til hverandre hvor de forteller om seg selv og om livet.

I den første delen er det kun brevene fra Johanne og i den andre delen er det kun brevene fra Jenny. Dette synes jeg fungerer bra, men jeg kunne tenke meg å lese boken når de «blander» brevene.

Jeg vil anbefale boken til ungdom i 13-17års alderen. Men ikke fordi det er ett vanskelig språk, men fordi det kan være ganske mange dype tanker som man kanskje bør være litt eldre for å forst ordentlig.

Av Malin Eb


marie

marie

Skrevet av 4. april 2013 av marie

Tilstrekkelig vakkert!

Tilstrekkelig vakkert er en bok som handler om døden sett fra to forskjellige mennesker.
Den ene jenta som heter Jenny vil dø, mens den andre jenta som heter Johanne vil ikke dø men er døende.

Boken er på en måte litt «tragisk» siden den handler om døden, boka kan være litt før «tragisk» til tider så du kan bli litt deppa over å lese den.
Men på en annen side er boka også fin å lese, du kommer i en spesiell stemning av å lese den, boka har gode skildringer og er lettlest.
Jeg likte spesielt godt slutten da man får vite hvordan Jonine datteren til Johanne skriver hvordan hun har det og at hun har lest brevene.

Av A.A

Til toppen