Til ungdommen

Linn Skåber Pitch Illustratør: Lisa Aisato 2018 42 anmeldelser

Ungdomstiden er spennende, fin, morsom og noen ganger både vanskelig og rar. Foreldrene står på sidelinjen og prøver å forstå, men det er ikke lett. Det er brytningstid. Man står midt imellom. Sammen med andre og helt alene. Linn Skåber Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Jonas

Jonas

Skrevet 14. desember 2018 av Jonas på Orstad skole

Til ungdommen, en bok alle kan kjenne seg igjen i

Linn skåber sin bok «til ungdommen» handler om livet til ungdommen. Skåberg har selv intervjuet ungdommer og skrevet historiene i boken basert på dette. Det er mange forskjellige historier i boken, noen vil du kjenne deg igjen i. Andre ikke. Det Er en relativt kort bok. Veldig bra, terningkast 5


Johanne Thygesen

Johanne Thygesen

Skrevet 13. desember 2018 av Johanne Thygesen på Lillesand ungdomsskole

“Til ungdommen” av Linn Skåber

Boken “Til ungdommen” er en veldig bra bok. Hun har fulgt ungdommer på fritiden og sett hvordan ungdommen er nå. Hun skriver om mye jeg som ungdom kan kjenne meg igjen i. Og det er nok mange andre som også ville gjort. Boken har også mange tegninger som gir mening om du leser teksten som er før bildene.

Det er en lettlest bok, med mye illustrasjoner og pene tegninger.
Det kommer også mange følelser fram i boken, jeg følte meg både trist,sur og glad etter noen av tekstene.

Boken er skrevet i mange deler. Korte tekster med illustrasjoner.
Jeg likte boken veldig godt, og jeg er en person som ikke er så veldig fan av bøker.

Jeg gir boken terningkast 6


Christoffer

Christoffer

Skrevet 13. desember 2018 av Christoffer på Stuenes skole

TIL UNGDOMMEN
Til ungdommen er en bok skrevet av Linn Skåber. Boken er satt opp av flere historier fortalt av ungdommer. Fortellingene var nesten som dikt. De var for eksempel om hvor forferdelig det er å vokse opp og bli ungdom, til at noen nære dør.

Denne boken var ikke helt for meg, men den kan være fin for andre. Boken fikk meg til tenke tilbake på barne-tiden, og kunne gjøre meg litt trist. Det var en kjedelig bok, den var ikke så gøy å lese. Noe som gjør at boka ikke er like gøy å lese, kan være det med at den er delt opp i flere små fortellinger, og jeg foretrekker en lang fortelling.
Jeg syntes Linn Skåber har gjort en god jobb med å lage noe unikt. Boken er skrevet på en spesiell måte som gjør at det blir lett å kjenne seg igjen i den.
Jeg gir boka et treningskast 3


Ingeborg Linnerud

Ingeborg Linnerud

Skrevet 10. desember 2018 av Ingeborg Linnerud på Harestua skole

Wow. Denne boka var helt utrolig bra. Dette er en bok jeg lenge har hatt lyst til å lese og har hatt store forhåpninger til, og for å si det mildt så leverte den opp til forhåpningene. Boka var så ekte og jeg følte den traff meg midt i hjerterota. Jeg kunne sitte og smile og le for meg selv mens jeg leste, men den kunne også tvinge frem en liten tåre. Linn Skåber skriver i forordene at hun aldri vil klare å favne hele ungdomstiden, for hun er jo voksen og kan aldri bli en del av det hun kaller “det hemmelige samfunnet”. Men uansett ved hjelp av disse ungdommene hun har intervjuet, syns jeg hun har klart å sette ord på det fleste følelsene vi ungdommer kjenner på. Jeg kunne kjenne meg igjen i de aller fleste monologene og det var litt rart å lese noe som beskrev de følelsene jeg har hatt eller har, på en prikk. Det var ganske deilig å få vite at det er flere som føler det sånn, ikke bare jeg.

I boka beskriver Skåber ungdomstiden som om noen plutselig ommøblerer rommet ditt. Helt uten at du er forberedt på det. Alt blir nytt og uorganisert, og du kjenner deg ikke lenger igjen. Hun skrier rett frem at å være ung kan være jævlig, og det er litt godt å få en bekreftelse på at ungdomstiden er en tung tid for alle. Boka er en samling av 31 monologer. De handler om hvordan det er å føle seg ensom, hvordan alle vennene dine plutselig forandrer seg, hvor utrolig teite foreldre er, men hvor utrolig glad mann er i dem, om alt det presset som legges på deg som ungdom, og rett og slett hele ungdomstiden beskrevet i en bok. I tillegg til disse sterke tekstene er boka illustrert med helt nydelige bilder av Lisa Aisato, som virkelig forsterker budskapet. Igjen, denne boka var helt utrolig og jeg synes alle burde lese den, både ungdommer og voksne, så kanskje de forstår litt mer av den tiden vi går igjennom.

Terningkast: 6, selvfølgelig.


Dina Haakonsen

Dina Haakonsen

Skrevet 4. desember 2018 av Dina Haakonsen på Ruseløkka skole 10B

Til ungdommen

“Til ungdommen” er en bok basert på virkelige opplevelser fra norsk ungdom. Forfatteren Linn Skåber har sin egen stil å skrive på, der hun tilpasser språket slik at ungdommen kjenner seg igjen. Boka inneholder et rikt bruk av slang og ungdommelige ord, noe som gjør boka enda mer troverdig. Hun innleder boken ved å beskrive denne overgangsfasen- fra barn til voksen. Ingen av historiene har relasjon til hverandre, så man kan egentlig starte på hvilken som helst historie uten å gå glipp av noe. Boka bygger på viktige temaer som rammer dagens ungdom, der hver historie til sammen formidler et viktig budskap. I tillegg til tekst, så byr den også på kunstneriske bilder, illustrert av Lisa Aisato. Disse bildene gjenspeiler innholdet.

Som sagt, så tilrettelegger forfatteren denne boka slik at den naturlig skal falle i smak hos dagens ungdom. Temaer som sjalusi, press, vennskap, angst og forelskelse, blir tatt opp på en forståelsesfull måte. Det er ikke kun én hovedperson gjennom hele boka, men hver monolog, historie eller dikt, har bestemte personer som står i fokus. De 31 opplevelsene som boka er bygd opp av, er fordelt i en form for kapitler. Overskriften til hvert kapittel, gir leseren en viss anelse om hva som er handlingen i de ulike opplevelsene. “Mamma var redd forrige fredag”, “Gutta er så sjukt kjekke nå om sommeren” og “Sekser i livet”, er tre av dem. Selv om boka inkluderer ungdom i alle ledd –den er både av ungdom og for ungdom, så spiller også de voksne en viktig rolle i boka. For de ser hvordan vi ungdommer håndterer livene våre, men sett fra et annet perspektiv. Ungdomstiden blir beskrevet fra ulike synsvinkler, gjennom korte og presise setninger som inneholder en variert bruk av både metaforer, sammenligninger, ironi og sarkasme, detaljerte skildringer og retoriske spørsmål.

Personlig, så likte jeg ikke denne boka- jeg elsket den. Boka sin hensikt er å dele både ulike situasjoner som ungdommer blir plassert i. Dette er for å minne ungdommer på at de ikke er alene. Det vil alltid være andre der ute som mest sannsynlig bærer på følelser og opplevelser som ligner dine. Og det er dette som da er budskapet i boka –at du ikke er alene. For meg så traff boka midt i blinken, siden den bygger på handlinger som jeg kan kjenne meg igjen i. Jeg satt igjen med en god og trygg følelse som fikk meg til å forstå at jeg faktisk ikke er alene.

Jeg anbefaler denne boka til barn –slik at de kan forberede seg til ungdomstiden, til ungdom –fordi de vil kjenne seg igjen, og til voksne –dersom de ønsker å se hvordan dagens ungdom har det, sett fra nettopp ungdommen sitt perspektiv.

Terningkast: 6

Vis flere anmeldelser

Til toppen