Til ungdommen

Linn Skåber Pitch Illustratør: Lisa Aisato 2018 42 anmeldelser

Ungdomstiden er spennende, fin, morsom og noen ganger både vanskelig og rar. Foreldrene står på sidelinjen og prøver å forstå, men det er ikke lett. Det er brytningstid. Man står midt imellom. Sammen med andre og helt alene. Linn Skåber Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Anna Louise

Anna Louise

Skrevet 14. mars 2019 av Anna Louise på Midstuen Skole

Til Ungdommen, av Linn Skåber
En bok inspirert direkte fra hva ungdommer har fortalt virket som en god ide. Får man nok historier vil vel alle kjenne seg igjen i minst en av historiene. Og det var en god ide også. Jeg kjente meg igjen i overraskende mange av historiene. Om ikke hele historien var sånn jeg har opplevd situasjoner var deler av de små historiene gjenkjennelige.

Boka var godt skrevet og språket var variert. Det at hele boka bestod av korte historier gjorde at man enten fikk lyst til å lese videre fordi man ville finne flere aha gjenkjennelige tekster eller man vil lese videre fordi man ville lese hva andre folk tenker om ungdomstiden.


Mina

Mina

Skrevet 28. desember 2018 av Mina på Haraldsvang

Linn Skåber har tatt med mange problemer, opplevelser og tanker ungdommen har. Likevel, syns jeg ikke at den fortjener terningkast 6 av Dagbladet. Jeg, som er 15 år og ungdom selv, mener den rett og slett ble litt kjedelig.
Tekstene var ikke interessante, som gjorde at jeg ikke fikk lyst til å lese mer.


Cornelia

Cornelia

Skrevet 20. desember 2018 av Cornelia på Fløysbonn skole

«Til ungdommen» av Linn Skåber

Det er en ambisiøs tittel Linn Skåber har valgt på sin første bok. Nordahl Grieg kom ut med diktet «Til ungdommen» i 1936. Diktet ble skrevet for å hylle ungdommen. Diktet ble sunget etter terrorangrepet 22. juli 2011 for å minne alle de døde og trøste alle de berørte ungdommene. Diktet var med å trøste og samle et lamslått folk. Diktet har nok fått en enda større betydning for oss etter dette. At Linn Skåber tør å velge denne «store» tittelen på boken sin gir en forventing. Tittelen har en underliggende betydning gjennom referansen til diktet, men tema er også stort og et vanskelig område å treffe presist. Oss ungdommen.

Det er ingen tvil om at Linn Skåber har skrevet boka til oss ungdommer. Hun har intervjuet og snakket med mange ungdommer. Hun har satt seg godt inn i hvordan det er å være ungdom. Når man leser boka føler man at hun forstår. Linn Skåber er en kjent komiker og skriver boka med et humoristisk blikk. Historiene er morsomme, men har også et viktig budskap. Det gjør det både gøy og rørende på samme tid når man leser.

Boka er ingen roman. Dermed får man ikke den samme driven og leselysten som en spennende historie kan gi. Hver historie er en ny historie med sitt eget budskap. De hører ikke sammen. Boken har ikke en rød tråd gjennom alle historiene. Det er 31 små fortellinger på 255 sider. Man kan si at det er 31 små noveller med fine budskap som treffer en som ungdom. For å få med alle de finne budskapene bør boka ikke leses som en roman, men heller lese en historie av gangen. Slik at du får tid til å tolke og forstå hver historie. Det kan virke overveldende og lese mange på en gang. Anbefaler å tenke på boka som en poesibok, du leser den historien du føler for der og da. Man trenger ikke å lese historiene i rekkefølge.

Boka er illustrert av Lisa Aisato. Hun er kjent for helt nydelige tegninger. Hennes måte å tegne på er helt unik. Bildene i denne boken er ingen unntak. Det er flotte tegninger til hver fortelling. Bildene gjør at fortellingene virker mer levende. Hvert bilde er ordentlige forseggjorte. Bildene og historiene passer godt sammen og gjør boka mer hel. Det å ha tegninger i ungdomsbøker er ikke helt vanlig, det kan virke barnslig. Det er det ikke i denne boka. Det gjorde boka fin og unik, og underbygger at boka mer er en poesibok enn en roman.

Jeg synes dette er en veldig fin og spesiell bok. Siden jeg leste den som en bok på skolen leste jeg den sammenhengende og ikke bare en historie her og der, slik jeg anbefaler å lese den. På grunn av det opplevde jeg den som litt tung og fikk ikke lyst til å lese videre. Jeg synes dette kunne ha blitt informert om på baksiden av boka. Historiene hver for seg traff meg, jeg synes Linn Skåber skrev veldig fint. Jeg anbefaler boka på det sterkeste. Ha den liggende på nattbordet slik at du kan lese en historie når du trenger det. Når du trenger å føle deg forstått som ungdom og oppleve at mange kan ha det som deg. Anbefaler også boka for foreldre eller andre som bare vil forstå seg på hvordan det er å leve som ungdom i dag.


Marthea

Marthea

Skrevet 18. desember 2018 av Marthea på Åkra ungdomsskole

Boken er skrevet av Linn Skåber.
Boka handler om korleis ungdommen har det nå. Det er forskjellige temaer som livet , fred og savn. Disse temaene er ganske viktige for ungdommen å vite noe om. Eg synes det var ei bra bok , eg vil anbefale denne boka.

Terningkast 6


Julianne

Julianne

Skrevet 17. desember 2018 av Julianne på Vadsø ungdomsskole

Til Ungdommen
Til ungdommen er skrevet at Linn Skåber. Boken har 255 sider og er veldig lettlest med en del bilder. Det liker jeg. Det jeg liker med boka er at den har en veldig klar mening med alle historiene. Det er ikke vanskelig å forstå hva det er snakk om. Jeg likte at historiene forklarte veldig mye samtidig som historiene ikke er så veldig lange. Jeg likte også at det var ganske spennende historier eller bare noen dikt. De startet rett på handlingen og avsluttet noen ganger litt brått men det gikk fint. Det jeg ikke likte med boka var at det gikk ganske fort å lese den. Jeg liker bøker som har litt lengde, men ikke altfor lang.
Terningkast: 5

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Ingeborg Linnerud

Ingeborg Linnerud

Skrevet 10. desember 2018 av Ingeborg Linnerud på Harestua skole

Wow. Denne boka var helt utrolig bra. Dette er en bok jeg lenge har hatt lyst til å lese og har hatt store forhåpninger til, og for å si det mildt så leverte den opp til forhåpningene. Boka var så ekte og jeg følte den traff meg midt i hjerterota. Jeg kunne sitte og smile og le for meg selv mens jeg leste, men den kunne også tvinge frem en liten tåre. Linn Skåber skriver i forordene at hun aldri vil klare å favne hele ungdomstiden, for hun er jo voksen og kan aldri bli en del av det hun kaller “det hemmelige samfunnet”. Men uansett ved hjelp av disse ungdommene hun har intervjuet, syns jeg hun har klart å sette ord på det fleste følelsene vi ungdommer kjenner på. Jeg kunne kjenne meg igjen i de aller fleste monologene og det var litt rart å lese noe som beskrev de følelsene jeg har hatt eller har, på en prikk. Det var ganske deilig å få vite at det er flere som føler det sånn, ikke bare jeg.

I boka beskriver Skåber ungdomstiden som om noen plutselig ommøblerer rommet ditt. Helt uten at du er forberedt på det. Alt blir nytt og uorganisert, og du kjenner deg ikke lenger igjen. Hun skrier rett frem at å være ung kan være jævlig, og det er litt godt å få en bekreftelse på at ungdomstiden er en tung tid for alle. Boka er en samling av 31 monologer. De handler om hvordan det er å føle seg ensom, hvordan alle vennene dine plutselig forandrer seg, hvor utrolig teite foreldre er, men hvor utrolig glad mann er i dem, om alt det presset som legges på deg som ungdom, og rett og slett hele ungdomstiden beskrevet i en bok. I tillegg til disse sterke tekstene er boka illustrert med helt nydelige bilder av Lisa Aisato, som virkelig forsterker budskapet. Igjen, denne boka var helt utrolig og jeg synes alle burde lese den, både ungdommer og voksne, så kanskje de forstår litt mer av den tiden vi går igjennom.

Terningkast: 6, selvfølgelig.

Til toppen