The Urban Legend
(Sesong 3)

Josef Yohannes Cappelen Damm 2020 20 anmeldelser

Møt læreren Malcolm T. Madiba som kjemper mot kriminalitet og urettferdighet under identiteten «The Urban Legend». Kun bevæpnet med knyttede never, sterk rettferdighetssans og enda større mot. The Urban Legend er et helt særegent tegneserieunivers med en sort superhelt uten Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Tobias Gjerde

Actionfylt bok

Skrevet av 21. desember 2020 av Tobias Gjerde på Luster ungdomsskole

Urban Legend er ei bok med masse action og er veldig spennande. Boka handlar om ein som hadde budd i eit land og i det landet var det nokon som kom og øydelagde alt dei hadde. Han flytta då til Capital City.
Boka var spennande heile tida, noko som gjorde til att den var kjekk å lese.
Det som gjorde det morosamt å lese boka var fordi det var bileter og ikkje berre tekst. Språket i boka var ikkje så vanskeleg å lese.
Dette er ei bok for dei fleste, den er lettlest, spanande og morosam
Eg anbefalar denne boka for dei som likar litt action, og eg synes den bør nominerast til Uprisen.


Mikael Nava

Mikael Nava

Skrevet av 17. desember 2020 av Mikael Nava på Luster ungdomsskole

Supre fargar og kule våpen
Dette er ein teikneserie skriven av Josef Yohannes og illustrert av Steve Baker. Den handlar om ein superhelt som bur i ein stor by, eg trur den ligg i USA. Det er ein klassisk historie om skurkar og ein superhelt. Helten heiter det same som boka «The Urban Legend».
Dette er tredje boka om TUL, og etter mi meining er det den beste. I denne boka treffer me familien hans , og denne utgava fortel om barndommen hans og då han flykta frå Eritrea. Skurkane har tøffe og spesielle våpen, dei har også tøffe out-fits. Maska hans er det einaste eg ikkje likar, den skulle ha dekka hår og resten av hovudet. På side 103 ser det ut som han har ei heildekkande maske. Han er eller utstyrt med makalaust fin drakt.
Teikneserien minner om Marwell-historiane, men berre når du blar fort gjennom. Steve Baker må ha brukt svært lang tid på illustrasjonane – det er flotte fargar og kult samansette bilete. Språket er ok, og onomatopoetika er fantastisk framstilt.
Historiane er knytta saman gjennom radioprogrammet, utan dette hadde det ikkje vore heilt enkelt å forstå samanhengen. Teikneserien er så god at eg tenkjer barn vil like å leike at dei er TUL.
Eg synest at denne boka bør nominerast til Uprisen, den er ein god 5’ar.


oddvar sie

superhelten som bekjemper kriminalitet

Skrevet av 15. desember 2020 av oddvar sie på Luster ungdomsskole

Den superhelten som kjempar mot kriminalitet

Denne boka er ein teikneserie laga som fantasi og krim. Den handlar om ein lærer som heiter Malcolm T Madiba, han er ein vanleg mann om dagen. Om natta er han The Urban Legend. Han bekjempar kriminalitet om natta. Ein dag kjem ein eritreisk mann i huset til ei dame og prøver å angripe ho, men The UL forsvarer henne.

Det er tredje sesong av serien, derfor tok det lang tid før eg kom inn i forteljinga, den var vanskeleg å forstå på eit vis. Det hadde sikkert vore smart å lese dei to fyrste før eg gav meg i kast med denne.

Etter kvart blei boka er veldig oppslukande. Den har kronologisk handling, men i kapittel fire fortel Malcolm om oppveksten sin i Eritrea, det tilbakeblikket er i retrospekt. Det er ingen parralell- historie, mykje ytre spenning, og lite tankereferat. Det var eit høgdepunkt da hyenene kom og angreip han. Boka er truverdig og eg forstår den, slutten kom overraskande på meg.

Det var mykje som gjorde boka til ei slik som du lever deg inn i. Teikningar og historie fungerer som heilskap. Byrjinga midten og avslutninga passa samen til ein heilskap. Den er ikkje realistisk fordi det er om ein superhelt, men utfordringane som mange av personane har, er verkelege.

Miljøet er ikkje skildra slik at eg forstår det. Eg trur ikkje heilt på magien eller det nifse. Eg tykkjer ikkje at det fungerer så fint. Dei som er berre gode er gode og dei som er vonde er vonde, så eg tviler ikkje på karakterane.

Boka var lett å lese fordi det var ein teikneserie. Språkbruken passa til innhaldet. Det er mykje banning i boka, det likar ikkje eg, det er kjedeleg. Det må finnast mange andre ord som kunne erstatte banninga. Elles skildrar språket på same måten som teikningane, og desse to delane passar godt saman.

Boka har kanskje ikkje noko viktig å sei til oss, men den får meg til å tenke på så mange ting at eg blir forvirra. Den er ikkje svært unik, det er mange bøker som tek for seg dette med kriminelle gjengar som blir møtt av superhelten.

Slutten av boka var kjedeleg, den irriterte meg. Viss nokon liker sånne bøker vil lese den så er det greitt for meg. Den bør ikkje nominerast til uprisen, den minner for mykje om Spiderman 1 og 2. Sjølv om teikneserien er kreativ og fantasifull, så er den full av klisjeer. Den føl opp trenden med alle desse superheltane som reddar verda.


Arn

The Urband Legend

Skrevet av 14. desember 2020 av Arn på Bjørnsveen ungdomsskole

Bokanmeldelse om boken The urban legend

Innledning
Forfatteren Josef Tzegazi Yohannes er norsk-eritreer, født i Danmark og oppvokst i Oslo. Yohannes har studert stats vitenskap og menneske rettigheter, og har reist mye til sør-Afrika og Botswana. Under disse reisene hadde han mange sterke møter med barn og ungdom. Disse møtene ga forfatteren ideen om en farget superhelt. Serien er utgitt på ni språk. Den boka jeg har lest er sesong 3, men det er 9 episoder innenfor sesong 3, og er utgitt i 2020.

Hoveddel
Historien om The Urban Legend og det heltemodige sinnet hans har spredd seg over hele verden. The Urban legend jobber som en lærer samtidig som han beskytter Capital City. I denne boken går Malcolm T. Madiba tilbake til lærer jobben sin for å kunne leve i fred og ro. I sitt tidligere liv har han hatt mange fiender blant de kriminelle i samfunnet. Etter en tid i sitt nye liv, ser Malcolm en kriminell gjeng som ønsker å ta over Capital City. Men Malcolm også kalt The Urban Legend bestemmer seg for å stoppe denne gjengen. I sitt tidligere liv stoppet han kriminelle stadig vekk. The Urban Legend ofrer gjerne sitt liv for andre, hvis dette hindrer kriminaliteten. Malcolm skjønner etter vært også at denne kriminelle gjengen sitter på nøkkelen til viktig informasjon om hans bakgrunn/fortid. Det gjengen avslører fører til flere spørsmål enn svar for Malcolm, han blir fast bestemt på løse disse spørsmålene hvor enn de måtte føre han.

Grunner til at jeg liker denne boka.

Jeg liker denne boken fordi hovedkarakteren har en kul rolle i teksten, og vi får høre om den spennende fortiden hans. Ved at han jobber som lærer, samtidig som han redder Capital City, gjør teksten spennende.
Det var også interresant at vi fikk vite litt om en gutt, som Malcolm var lærer til. Denne gutten opplevde også stadig mye spennende i sitt liv, noe som gjorde historien enda mer spennene å lese. Malcolm hadde også en spennende fortid som ble avdekket gjennom boken. Dette medførte også stadig møte med nye mennesker som tilførte boka mye. En måte å fortelle historier, om det The Urban Legend, var gjennom en DJ som spilte høy musikk om kveldene, og som formidlet historier om ham til innbyggerne.

Avslutning

Forfatteren tar opp i sine bøker alvorlige temaer som ebola, anti-mobbing og klima. Disse utgavene er også blitt brukt som pensum på enkelte skoler. Bøkene har ofte en positiv innflytelse på mange ungdommer.


Jonas

Actionfylte Urband Legend

Skrevet av 11. desember 2020 av Jonas på Bjørnsveen ungdomsskole

The Urband Legend Sesong 3 er en fantasi bok som er ganske urealistisk. Boka handler om en mann som heter Malcom T. Madiba. Denne boka er den tredje boka i The Urband Legend serien. Malcom T. Madiba ser ut som og virker som en helt vanlig lærer, men helt uvitne for alle andre er han The Urband Legend.

Boka starter rolig med at den første vi møter er DJ Nightcrasher, men det tar ikke lang tid før boka blir spennende. Jeg føler aldri at boka er kjedelig, og synes at den er lett og spennende å lese siden det ikke er lang tid mellom ting skjer. Boka er også veldig balansert når det kommer til spenning og dialog, noe som gjør at det aldri blir kjedelig å lese. Det er mye spenning i boka, men spenningstoppen er nok nesten helt i slutten av boken når han holder på å bli drept, men blir reddet av noe jeg ikke hadde forventet i det hele tatt. Boken avslutter også helt uventet, og det gjordet at jeg ville lese den neste boka i serien. Når jeg først begynte å lese boken og kom inn i handlingene så var det vanskelig å legge fra seg boka og jeg ville bare fortsette å lese for å finne ut av som ville skje. Jeg synes det var lett å leve seg inn i boka noe som kanskje kommer av at jeg liker action og det er jo en action bok, men også fordi det er veldig spennende karakterer som jeg vil finne ut mer om. Jeg synes at boka henger godt sammen og har fine og gode overganger fra hendelse til hendelse. Jeg synes at starten passer inn med alt som skjer senere i boka men midten og avslutningen passer mye bedre enn starten siden jeg fikk svar på noe jeg lurte på når jeg leste midt delen og fikk svar på det på slutten.

Malcom T. Madiba er en godt gjennomtenkt karakter som har en veldig spennende fortid som gjør at men forstår godt hvorfor han velger å gjøre det han gjør. Jeg fikk veldig lyst til å vite mer om Malcom og jeg fikk vite mer om han noe som jeg ble glad for og det gjordet meg mer engasjert til å lese boka.

Det er ikke den mest originale boka ettersom at det er mye action og Malcom har en fortid som gjør at han vil bekjempe kriminalitet, noe som jeg har sett og lest mange ganger. Boka har fortsatt mange unike ting, men forfatteren kunne vært mer original, men for meg så har det ikke så mye å si siden jeg liker sånne type bøker. Dette gjør også boka lett å forstå siden jeg er kjent med slike type bøker.

Josef Yohannes som er forfatteren har gjort en god jobb med å vise hva karakterene vil og hva slags mål de har utenom å bruke et vanskelig språk. Steve Baker som er illustratøren synes jeg har gjort en helt utrolig bra jobb med illustrasjonene. Illustrasjonene viser virkelig hva karakterene føler og tenker om ting.

Alt i alt vil jeg si at denne boka er en bra bok. Det er absolutt ikke den beste boka jeg har lest men dets er fortsatt bra. Jeg tror det er mange barn og spesielt ungdommer som vil lese denne boka, men da tenker jeg på barn på 10 år og eldre. Jeg synes det beste med boka er illustrasjonene og avslutningen. Det jeg synes var dårligst var nok at det ikke var den mest originale boka siden jeg har vært borti i mye av det samme. Jeg anbefaler boka om du liker action bøker men det er bedre alternativer der ute.
Jeg gir boka terningkast 5.

Vis flere anmeldelser

Til toppen