The rise and fall of Gøran Trovåg

Gaute Sortland Samlaget 2013 19 anmeldelser

Dette er historia om Stuart, som eigentleg heiter Gøran, og kompisane hans. Det er historia om skitten sprithandel, vennskap og musikk. Det er forteljinga om måker og vind, om damer og eksplosjonar, og ikkje minst: historia om å gå skikkeleg Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Emma Braathen Buenget

Emma Braathen Buenget

Skrevet av 3. desember 2013 av Emma Braathen Buenget på Øyer Ungdomsskole

Bok: The rise and fall of Gøran Trovåg.
Forfatter: Gaute M. Sortland
Forlag: Samlaget
Antall sider: 108
Sjanger: Spenning/drama
Antall tidligere utgivelser for ungdom: 3

Gaute Sortlands tredje roman handler om kameratskapet til de tre åttendeklassingene Eivind, Jokki og Gøran som foretrekker å bli kalt Stuart og deres band. Stuart vil være en gentleman og da passet det bra at de døpte bandet «The Gentlemen», og i grunn er det litt sjarmerende med tre så lite opprørske rockere som synes det er stas med 17. mai og også lurer på om de skal bli avholdsfolk. Men når de kommer i kontakt med hjemmebrentprodusenten og spritkongen Rocke-Jon, blir i alle fall bandnavnet av finurlig grunn endret til «Froskar i naud». Boken handler om vennskap, skitten sprithandel, samhold, skole og hva er en bok uten jenter? Det er kanskje ikke så mye «handling», men det er er dramatisk under en konsert som bandet skal holde med et annet band som Svartedauden, Lasse maskin og The Hekkans. Men underveis får vi vite om en mørkere side ved Stuarts mor, som har pådratt seg et rusproblem som setter ekteskapet i fare og stadig tvinger faren ut i byens gater sent eller tidlig for å lete etter henne.

Jeg syntes at Sortland får en fin balanse mellom det «mørke og lyse» og at han setter stemningene opp mot hverandre på en elegant og stilsikker måte. Denne boken kan anbefales egentlig for de fleste for den er ikke spesielt guttete eller jentete etter min smak, men det er nok gutter som viser størst interesse for denne boken!

Min vurdering: 4


mikael lindy myrbø

mikael lindy myrbø

Skrevet av 19. november 2013 av mikael lindy myrbø på fræna ungdumskole

detteber historia om gøran som vil bli kalla stuart,og bandet hans.det er historia om skitten sprithandel, vennskap og musikk, og ikke minst:historia om å gå skikkelig på trynet i hundeskit.

i synest den var morsom men forsto ikke alt.


Joakim Flatmo

Joakim Flatmo

Skrevet av 19. november 2013 av Joakim Flatmo på Fræna Ungdomskole

dette er historia om Gøran som vil bli kalla Stuart, og bandet hans. Det er historia om skitten sprithandel, vennskap og musikk, om måker og vind, om damer og eksplosjonar, og ikkje minst: historia om å gå skikkeleg på trynet i hundeskit

Jeg synest boka var artig og spennade jeg skjønte ikke alt i boka men det gikk fint


Anna Kråbøl Hagesveen

Anna Kråbøl Hagesveen

Skrevet av 11. november 2013 av Anna Kråbøl Hagesveen på Øyer ungdomsskole

Tittel: ‘’The Rise and fall of Gøran Trovåg’’
Forfatter : Gaute M. Sortland
Antall tidligere utgivelser for ungdom :3
Sjanger : Spenning , litt Drama
Handling.
Hovedpersonen i denne handlingen er en gutt som heter Gøran, men vil bli kalt Stuart. Stuart er en ekte gentleman, eller vil være det i alle fall. Han og bestekammeraten hans Eivind går i sammen i 8. klasse på ungdomsskolen. Stuart er veldig uheldig han havner ofte i trøbbel i hverdagen, utenom når Eivind er med, han pleier og redde Stuart før det blir noe bråk. Boka handler om musikk, venner, jenter, eksplosjoner og skitten sprithandel. Stuart vet at 10. klasse guttene selger sprit bak gymhallen hver fredag med noen jenter. Stuart/ Gøran vil finne ut hvor de får tak i spriten og begynner og leke etterforsker, sammen med Eivind. Stuart og Eivind har et band sammen som heter Froskar i naud med en annen gutt som heter Jokki. Stuart vil fortsatt være en gentleman, men Jokki liker ikke denne ideen. De begynner å øve sammen ordentlige låter. Men noen jenter er visst litt mer interessante, enn musikken for noen.
Boka er skrevet på nynorsk, men den er lett og lese. Boken blir fortalt i første person som er Stuart. Jeg synes boka var grei, men den var litt kjedelig fordi jeg ikke er så interessert i sånn type innhold i ei bok. Den passer nok bedre for gutter enn for jenter. Men den passer perfekt for ungdommer. Jeg anbefaler den til ungdommer som liker drama.
Jeg vil gi terningkast: 4.


Amanda Bårdsen

Amanda Bårdsen

Skrevet av 7. november 2013 av Amanda Bårdsen på Åkra Ungdomsskole

The rise and fall of Gøran Trovåg

Boka handler om tre gutter som lager et band de kaller ”Frosker i naud”, de må lage sanger til en konsert de skal være med på i begynnelsen av sommeren. Forfatteren ble født i 1980, og kommer fra Haugesund. Han er kjent som sanger og musiker i Bergen.

Tittel: The rise and fall
Forfatter: Gaute M. Sortland
Antall sider i boka: 108
Forlag: Samlaget

Boka handler om tre tenåringer, Eivind, Gøran (som blir kalt Stuart i boka) og Jokki. Alle er skikkelige gentlemenn, en gentlemann for dem er en som går i dress hele tiden, ikke raper eller fiser. De er noen tøffinger, de drikker og røyker, og koser seg. Historien blir fortalt gjennom Stuart, eller Gøran.
Handlingen foregår i byen de bor i. De har bandøvelser i rockekjelleren. De er ungdommer og vil ha det gøy, så drikke og røyk var helt normalt. I boka øver de til en konsert hvor de skal spille noen sanger.
I boka er det mest fokus på tenåringsliv, band og musikk. Det er det hele boka handler om. De spiller i band og øver i rockekjelleren, der blir de kjent med noen jenter, så det er litt kjærlighet med også.
I boka er det litt banning og ungdomsspråk, enkelt for en ungdom og forstå. Noen forskjellige fremmedord er med, for eksempel ”Word” som de sier en del ganger.
Denne boka passer best til gutter, eller jenter som interesserer seg for akkurat dette. Jeg liker egentlig ikke så godt slike bøker, så denne boka passet ikke meg. For det første hadde jeg aldri lest denne boka på grunn av framsiden, eller navnet på boka. Det er ingenting som virkelig får meg til å ville lese denne boka. Den var grei, men ikke den beste jeg har lest fordi jeg liker mer bøker som er mer spennende, og kanskje litt mer urealistiske enn denne. Dette er vell noe som kunne vært realistisk. Om jeg skulle gitt terningkast, hadde jeg gitt 3.

Vis flere anmeldelser

Til toppen