The rise and fall of Gøran Trovåg

Gaute Sortland Samlaget 2013 19 anmeldelser

Dette er historia om Stuart, som eigentleg heiter Gøran, og kompisane hans. Det er historia om skitten sprithandel, vennskap og musikk. Det er forteljinga om måker og vind, om damer og eksplosjonar, og ikkje minst: historia om å gå skikkeleg Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Amund Skretting Bergset

Amund Skretting Bergset

Skrevet av 6. november 2013 av Amund Skretting Bergset på Torstad ungdomsskole

Tittel: The Rise and Fall of Gøran Trovåg
Forfatter: Gaute M. Sortland
Forlag: Samlaget
Årstall: 2013
Antall sider: 108
Sjanger: Realisme
Boka handler om Gøran Trovåg som liker å bli kalt Stuart. Vennen hans Eivind og han drømmer om å bli rockestjerner, men det skjer mye annet med dem underveis. Blant annet forfølger hovedpersonen en spritselger og de ungdommene han selger det til.
Jeg synes at boka manglet litt driv, og jeg synes den hadde litt vel enkeltstående hendelser. Boka mistet litt spenning på grunn av at den sa for mye om «reisen» mellom spenningsmomentene. Dette gjorde boka litt langtrukken.
Selve hovedmålet var det ganske spennende å følge hovedpersonen mot, og det var også ganske troverdig hvordan han nådde målet sitt. Slutten synes jeg var veldig bra på grunn av at man føler at man skjønner hovedpersonens situasjon veldig godt. Dette synes jeg at forfatteren har greid veldig bra til tross for at det er en ganske uvanlig situasjon å være i.
Som en oppsummering synes jeg at boka starter litt tregt, men kommer seg noe etter hvert. Jeg tror denne boka passer best for gutter fra ca. 13 år.


Mia Madelen Vesteraas

Mia Madelen Vesteraas

Skrevet av 4. november 2013 av Mia Madelen Vesteraas på Øyer ungdomsskole

Tittel: The Rise and Fall of Gøran Trovåg
Forfatter: Gaute M. Sortland
Forlag: Samlaget, Oslo
Utgivelsesår: 2013
Anmeldt av: Mia Madelen Vesteraas (Øyer ungdomsskole, 9. trinn)
Dette er den nyeste ungdomsboka Gaute M. Sortland har gitt ut. Denne boka handler om Gøran og vennene hans. Gøran vil helst bli kalt Stuart, fordi dette synes han er navnet på en ekte gentleman. Stuart og kompisen hans Eivind, har planer om å starte et rockeband. Etter en lang diskusjon om navnet på rockebandet deres, tar valget en uventet retning når de møter Rocke-Jon. Rocke- Jon er byens falne rockestjerne, preget av et hardt liv. Det viser seg at han er en av dem som står bak ulovlig sprithandel i bygda, hvor blant annet noen av Gørans medelever er på kundelista. Etter spionasje, eksplosjoner og dramatiske hendelser, dras Stuart og Eivind inn i situasjoner de i ettertid gjerne skulle vært foruten.
Boken er full av absurde situasjoner formidlet på en humoristisk måte.
Boken passer for både gutter og jenter i 13-14 års-alderen. Boken er skrevet på nynorsk og denne målformen forsterker bokens innhold. Siden boken ikke er så lang, er den fin å lese for deg som lett lar deg skremme av tjukke bøker. Den kan også være en fin avveksling for lesehester. Alt i alt vil jeg gi boken terningkast 5 for en fin blanding av spenning og humor.


Ottar Frøysa Hellebostad

Ottar Frøysa Hellebostad

Skrevet av 31. oktober 2013 av Ottar Frøysa Hellebostad på Sunnylven

The rise and fall
Tittel: The rise and fall
Forfattar: Gaute M. Sortland
Sjanger: Drama(spenning)
Antal sider: 108
Forlag: Samlaget i Oslo 2013

Denne boka handlar om Gøran som blir kalla Stuart. Han og nokon vennar spela i eit band, som heiter froskar i naud. Eivind og Jokki er også med i bandet. Dei skal skrive nokon sangar, som dei skal framføre på ein konsert. Dei handlar sprit, og sel det på fredagar bak gymsalen etter skulen.
Eg opplevde boka som spennande og at den var gripande, men den skulle hatt ein tydlegare spenningstopp. Eg skulle ønske att det kom fram tidligare i boka kva Gøran og Stuart sitt mål var. Innhaldet i boka er bra, sjølv om eg ikkje forst kvifor den heitte «the rise and fall»
Eg synest denne boka var bra, og at den er skrive på nynorsk gjer slik at den blir enda betre.


Rikard Eide Ljøen

Rikard Eide Ljøen

Skrevet av 28. oktober 2013 av Rikard Eide Ljøen på Sunnylven Skule

Boka handlar om Stuart og vennane hans som skal finne ut av ein skitten sprithandel, vennskap og musikk. Dei hadde eit band som heite Gentleman. Historia handlar om å gå skikkelig på tryne.
Eg syntes at denne boka var vannvittig kul! Eg levde meg inn i forteljinga frå og med dei første sidene. Den er lettlest og bra. Boka var spennande med ein gong. Det begynte med lyn og torden, bakken rista, osv. Det var spennande. Det var overraskande at ungdomselevar nytta alkohol og nikotin, at dei «stumpa» røyken, prøvde sprit, synst eg ikkje var så bra. Det kan få fleire til å prøve, og det er ikkje bra. Men at Stuart kasta frå seg røyken og huset til Rock-Jon tok til å brenne, det var morosamt. Det med bandet syntes eg var kult, namnet også.
Eg likte boka veldig godt. Om det kjem fleire bøker, så vil eg lese dei også. I starten av boka var det lyn og bråk, men til slutt var det vennskap og anna. Det forventa eg ikkje. Eg anbefaler boka til folk som liker gode historier. Gir den en strek 5èr. Ikkje ofte at eg blir so glad i ei bok!


Tara Gundersen Heimen

Tara Gundersen Heimen

Skrevet av 23. oktober 2013 av Tara Gundersen Heimen på Fræna Ungdomsskole

Gentleman

Tittel: The rise and fall
Forfatter: Gaute M. Sortland
Sjanger: Drama(spenning)
Antall sider: 108
Forlag: Samlaget i Oslo 2013

Jeg synes The Rise and Fall var en passe bra bok. Det er kanskje fordi at boken ikke passet helt for meg, men den var ikke dårlig. Boken manglet litt mer historie. Den handlet om sprithandel, vennskap, damer og musikk. Hovedpersonen i den boken er Gøran som vil bli kallet Stuart.

Boken handlet om at Stuart og Eivind bestemte seg for at de skulle bli skikkelige gentleman. De ville bli kulere. Stuart og Gøran fant ut at det var gutter i 10.klasse som drev med sprithandel bak gymsalen. De ville finne ut hvordan de fikk tak i all spriten. De rotet seg ofte borti trøbbel, fordi de ville ha mer spenning. De ville bli nye personer.

Forfatteren ordla seg veldig bra og fikk boken til å virke mer levende, men den skulle hatt en tydeligere spenningstopp. Det kunne blitt visst mer tydelig hva målet til Stuart og Gjøran var.
Terningkast: 4.

Vis flere anmeldelser

Til toppen