The rise and fall of Gøran Trovåg

Gaute Sortland Samlaget 2013 19 anmeldelser

Dette er historia om Stuart, som eigentleg heiter Gøran, og kompisane hans. Det er historia om skitten sprithandel, vennskap og musikk. Det er forteljinga om måker og vind, om damer og eksplosjonar, og ikkje minst: historia om å gå skikkeleg Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

isa halam

isa halam

Skrevet av 21. januar 2016 av isa halam på Drøbak Montessori ungdomsskole

Boka handler om tre gutter som lager et band de kaller Frosker i naud, de må lage sanger til en konsert de skal være med på i begynnelsen av sommeren. Forfatteren ble født i 1980, og kommer fra Haugesund. han er kjent som sanger og musiker i Bergen. Nå skal jeg fortelle litt mer om boka. 10.klassinger drive med ulovlig spritsalg. De vurderer å anmelde de til politiet, men tørr ikke. Stuart har pønsket ut en plan som går ut på å stjele spritbrenneren. Stuart og Eivind fant ut hvem som solgte og lagde sprit det var en som kalte seg « Rocke Jon ». De sier at de er med i et band som heter Froskar i naud. Noen uker senere startet de faktisk bandet Froskar i naud. Det var Eivind, Stuart og Jokki. Etter en uke finner de ut at de skal begynne å holde konserter. Stuart finner ut at Jokki egentlig heter Per Johannes, men liker ikke det navnet så han kaller seg selv for Jokki. Neste dag ser Eivind og Stuart Jon møte noen ungdommer i alderen 15år. Han får noen penger og gir dem noen plastposer. Etter den første konserten blir Jokki og Stuart bedre venner enn før. Eivind blir etter hvert mer og mer opptatt av jenter. Han blir forelsket i en jente som heter Nora. Stuart skal holde 17.mai tale, men han skulle egentlig gjøre det med Eivind. Men Eivind bare stikker fra han for å møte Nora.

Jeg synes boka var helt grei, men den kunne være litt drøy, så jeg gir den en terningkast: 2.


Magnus Gulbrandsen

Magnus Gulbrandsen

Skrevet av 11. desember 2013 av Magnus Gulbrandsen på Kråkerøy ungdomsskole

Denne boken handler om kameratskapet mellom tre ungdommer som starter et band og drømmer om å bli rockestjerner. Hovedpersonen i boken er Gøran, som egentlig vil bli kalt Stuart. Stuart og vennen hans Eivind, så noen 10.klassinger drive med ulovlig spritsalg bak gymsalen hver fredag. De bestemmte seg for å undersøke hvor de fikk tak i spriten og hva som egentlig skjedde bak gymsalen.

Boken er skrevet på nynorsk, og selv liker jeg ikke å lese nynorsk. Likevell er boken lett å lese, og det er lett å komme inn i handlingen. Det er en kort bok med masse handling og dette syns jeg er greit å lese, men jeg foretrekker bøker med tydeligere høydepunkt og spenningstopp.
Terningkast: 6


Helge Klavenes

Helge Klavenes

Skrevet av 10. desember 2013 av Helge Klavenes på Mølladammen

“The rise and fall of Gjøran Trovåg” av Gaute M. Sortland

Gitt ut av Forlaget “Samlaget” i 2013.

Boka er på 108 sider.

Dette er en klassisk ungdomsbok.

Hovedpersonen er Gjøran Trovåg, men han kaller seg for Stuart, og sammen med Eivind oppdager de en ulovlig sprithandel. De finner ut at sprithandleren er en «eks-rocker», og siden de har lyst til å lage et band, besøker han. Dette lille vennskapet blir fort brutt når de fersker ham i å selge sprit til mindreårige. De vil lage et band og de vil være ekte gentlemen’s. Når Stuart skal holde en tale tråkker han i en hundebæsj. Konserten de skulle spille går heller ikke som planlagt siden Eivind og Jokki, som er keyboardspilleren deres, ikke vil ha på seg dress, som er en del av hele gentlemen’s opplegget. Stuart blir også skuffet fordi Eivind er mere opptatt av Nora, enn han er i Stuart. Det er fordi Eivind har blitt forelsket i Nora. Eivind drikker også litt sprit. Stuart føler seg dolket i ryggen, og tar mye av showet under konserten. Da blir Eivind og han uvenner og han tar en flaske sprit og begynner å drikke litt. Han legger seg utenfor «Rocke-Jon» sitt hus. Han søler litt på det og senere når vennene hans kommer klarer han å tenne på huset slik at det brenner ned.

Den handler definitivt om vennskap og uvennskap.

Budskapet: Ikke gjør dumme ting ovenfor venner. Du vil mest sannsynligvis risikere å miste de og du vil angre på det senere i livet.

Personlig synes jeg at boken hadde litt lite action. Den var ganske langtekkelig og jeg synes det ikke var noe særlig spennende, også var det noen ting ga ikke helt mening.

Dessverre for forfatteren anbefaler jeg ikke denne boken til andre.

Jeg gir den terningkast 2.


Lina Marie Malmedal

Lina Marie Malmedal

Skrevet av 9. desember 2013 av Lina Marie Malmedal på Fræna ungdomsskule

Tittel: The rise and fall of Gøran Trovag
Forfatter: Gaute M. Sortland
Sider: 107
Forlag: Samlaget
Froskar I naud
Boka handlar om Stuart og kompisen Eivind som vil starte band. De lengtar etter spenning, og i tillegg til å bygge karriere som artistar leiker dei detektivar. For på skulen er det nokon tiendeklassingar som sel sprit. I jakta på spritseljarane finn dei ei gamal rockelegende, og han lærer dei nokre triks.
Boka var bra i seg sjølv, men det var nokre lause trådar som irriterte meg. Kva skjer med spritseljarane? Korleis går det med bandet? Korleis går det med foreldrene til Gøran? Og fer Gøran jenta? Desse spørsmåla fekk lesaren aldri svar på, og det skapte meir irritasjon enn forventning.


Nicolay Michelsen Brandvik

Nicolay Michelsen Brandvik

Skrevet av 4. desember 2013 av Nicolay Michelsen Brandvik på Mølladammen Skole

The Rise And Fall

Forfatter: Gaute M. Sortland
Sjanger: Spenning
Sideantall: 108

Gaute Sortland ble født i 1980. Han debuterte som forfatter i 2009 med romanen Johan. han er også kjent som musiker og sanger i Bergen.
Denne boken er skrevet på nynorsk.

Stuart og Eivind er to ungdommer. Stuart og Eivind har sett noen 10.klassinger drive med ulovlig spritsalg. De vurderer å anmelde de til politiet, men tørr ikke. Stuart har pønsket ut en plan som går ut på å stjele spritbrenneren. Stuart og Eivind fant ut hvem som solgte og lagde sprit det var en som kalte seg « Rocke Jon ». De sier at de er med i et band som heter Froskar i naud. Noen uker senere startet de faktisk bandet Froskar i naud. Det var Eivind, Stuart og Jokki. Etter en uke finner de ut at de skal begynne å holde konserter. Stuart finner ut at Jokki egentlig heter Per Johannes, men liker ikke det navnet så han kaller seg selv for Jokki. Neste dag ser Eivind og Stuart Jon møte noen ungdommer i alderen 15år. Han får noen penger og gir dem noen plastposer. Etter den første konserten blir Jokki og Stuart bedre venner enn før. Eivind blir etter hvert mer og mer opptatt av jenter. Han blir forelsket i en jente som heter Nora. Stuart skal holde 17.mai tale, men han skulle egentlig gjøre det med Eivind. Men Eivind bare stikker fra han for å møte Nora.

Jeg synes boka var helt grei, fordi den ikke var veldig spennende, men den var ikke sykt kjedelig heller. terningkast: 3

Jeg lærte at man ikke skal selge sprit ulovlig og vertfall ikke til 15 åringer.

Vis flere anmeldelser

Til toppen