Terra Victoris

Asbjørn Rydland Samlaget 2022 8 anmeldelser

Mot slutten av 2000-talet stod menneskeslekta på kanten av stupet. Verdas nasjonar hadde svikta i kampen mot klimaendringane, samtidig som ein ny trussel vaks fram: den første kunstige intelligensen. Men medan verdssamfunnet knela i møtet med den nye fienden, slo Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Erik Refstie

Terra Victoris

Skrevet av 7. desember 2022 av Erik Refstie på Fevik skole

Det er litt vanskelig å bestemme sjangeren til boka, men den handlet delvis om framtiden. Boka handler om forskning på fortidsvåpen i forbindelse med en krig som har vårt. Selve handlingen forgår i framtiden, og i boka bindes framtid og fortid sammen.
Jeg syns boka startet litt treigt. Det tok lang tid før det skjedde noe. Det gjør det vanskelig å komme inn i boka.
I boka er det mest fokus på ytre spenning, og det som skjer mellom de to gruppene som står mot hverandre i boka. Jeg klarte ikke å leve meg inn i handlingen. Jeg har ikke lest bøker som ligner på denne, men det er jo ikke så originalt å skrive om framtiden. På en måte passer boka litt inn i en «Star Wars-trend».
Både handlingen og karakterene i boka er troverdige. Boka er skrevet på nynorsk, og for meg er det litt vanskeligere enn bokmål. Jeg syns likevel ikke språket var vanskelig. Det var lett å lese.
Jeg anbefaler boka til andre som liker å lese om framtiden – gjerne også som liker å lese bøker på nynorsk.
Jeg syns ikke boka bør nomineres til UPrisen.
Jeg gir boka terningkast: 3


Siren

terra victoris

Skrevet av 2. desember 2022 av Siren på Høylandet skole

Terra Victoris er en roman basert på framtiden. Terra Victoris er en bok med mye fantasi skrevet av Asbjørn Rydland. Handlingen skjer i år 2193. Det handler om ei jente som heter Ingrid som drar til Istanbul for å finne arkeolog-onkelen sin, men når hun kommer fram blir hun veldig overasket fordi onkelen har havnet i trøbbel, samtidig som den lokale gutten Zeki leter ett ei savnet venninne som heter Ceyda. Jeg syns boka var veldig kjedelig siden det var for mye detaljer i fortellingen og jeg liker ikke Fantasy bøker, hvis man er glad i veldig Fantasy bøker er denne for deg, boka hadde kanskje vært litt bedre hvis det ikke hadde vært så mange detaljer i teksten. Så jeg gir den terning kast 2.


Tsugua Raah Edgor

Ikkje all sanning toler dagens lys

Skrevet av 23. november 2022 av Tsugua Raah Edgor på Åkra ungdomsskole

Terra Victoris er ei bok som ikkje liknar så mykje anna, både på godt og vondt. Den er vanskeleg å få tak på, men er ei til tider spanande bok.

Romanen handler om norske Ingrid, som reiser til framtidas Istanbul for å finne onkelen sin, som har hamna i trøbbel med ein levande datamaskin frå ei anna tid, samtidig som den lokale guten Zeki leitar etter ei sakna veninne. Desse to går først som paralelle historiar, men deira vegar krysses i løpet av boka. I denne framtidsdystopien er staten nedbrutt, og alle deler av samfunnet er eigd av store konsern, eigd av personar som ikkje eksisterer anna enn digitalt. Eg ser på det som ein dystopi, det trur eg også at forfattaren tenkjer.

Det at desse historiane går som kryssløp gjer at boka blir litt uoversiktlig, men eg skjønar kva tanken bak er. Det gir ein ekstra dimensjon til boka, og det gjer at dette punktet der desse forteljingane møtes blir meir spanande. Det er få skildringar, men mange detaljer, det framstår til tider som ei faktabok om fremtiden. Å kutte godt inn til beinet i alle desse tørre skildringane av framtida ville heva boka for min del. Det viktigste er ikkje å pepre lesaren med detaljer om fremtidens bilar, men korleis eg som lesar opplever karakterane og kva følelser teksten set i spel.

Eg tykjer det er ei god bok, men den hadde vore mykje betre viss det hadde vore mindre detaljer og ein enklare historie. Viss du er glad i avanserte sci-fi/fantasy-historiar er nok denne for deg, men eg som aldri har likt denne typen bøker og seriar, vil gi boka terningkast 4.


Sophie

En nokså oppslukende tankevekker

Skrevet av 16. november 2022 av Sophie på Apalløkka skole

Boka Terra Victoris er en godt skrevet roman basert på en tanke om en potensiell fremtid. I romanen møter vi unge Ingrid som reiser på ferie til Istanbul for å møte arkeolog-onkelen sin, men som ankommer byen og blir møtt av hendelser langt fra det hun hadde sett for seg.

Jeg vil si at boken er relativt unik, men jeg har lest andre romaner som fanger oppmerksomheten min på en lignende måte. Fortellingen er bygget opp på en måte som gjør leseren uvitende på enkelte ting som vil skje videre, samtidig som man kan dikte seg frem til mye på egen hånd. Jeg likte godt hoveddelen, da de fleste sidene i denne delen av boka var pageturners som gjorde meg ganske oppslukt i fortellingen.

Hvilken vei skal Ingrid ta i livet sitt? I hvor stor grad blir folket i byen overvåket? Hva er egentlig «Terra Victoris»? Dette er spørsmål du vil stille deg selv i løpet av det farefulle og risikable eventyret Ingrid havner i.

Dessverre vil jeg si at det også er et par ting som senker terningkastet på boka. Som mange andre bøker, varierer høyden på spenningskurven, men det er et par lengre perioder der tempoet er nokså lavt. I tillegg til dette er det få skildringer i store deler av boka, som iblant gjør det litt vanskelig å leve seg inn i handlingen.

Jeg vil gi denne romanen terningkast 4.

Selve handlingen og historien syntes jeg var interessant, og jeg ble ganske tiltrukket til tanker om det som ville skje videre. Man vil revurdere hvilke grupper som er til å stole på, som jeg syntes er et positivt trekk i en roman. Derimot, syntes jeg at slutten var litt brå, da handlingen ble veldig raskt avsluttet og forkortet. Jeg følte at jeg ikke rakk å få med meg og føle på spenningen som skal holdes i slutten av historien, fordi at alt skjedde så fort. Derfor syntes jeg ikke at boken passer til en vurdering stort sterkere eller svakere enn dette, men jeg syntes det var en ganske god leseopplevelse.


Elias Svenøy

Framtidsvekkende, ungdommelig og spennende; noe nytt for meg.

Skrevet av 9. november 2022 av Elias Svenøy på Eide ungdomsskole

“Terra Victoris” er en sci-fi ungdomsroman skrevet av Asbjørn Rydland.

Handlingen skjer i år 2193, hvor Ingrid Diawara fra Norge skal til Istanbul for å være med onkelen sin, Leon Diawara. Når Ingrid kom fram var ikke alt helt som forventet. Leon hadde havnet i trøbbel, noe Ingrid henger seg på. Samtidig blir vi satt inn i en annens liv, lokalgutten Zeki. Han leter også etter noen, nemlig vennen sin Ceyda. Deres reiser vil etter hvert krysses, hvor de vil bli kastet inn i et kappløp der hele verdenssamfunnet står på spill.

Boken ga meg blanda følelser. De første 12 kapitelene (ca. 100 sidene), var veldig kjedelig og ga egentlig ikke helt mening. Når handlingene går att og fram mellom Zeki og Ingrid, blir de samme navnene og plassene nevnt uten noe spesiell sammenheng. Fra side 100 begynner selve hovedhandlingen, herifra blir boka bare bedre og bedre. Jeg synes Rydland har skrevet veldig detaljert med gode skildringer, noe som gjør det lett for meg å leve meg inn i fortellingen. I tillegg synes jeg Rydland har vært flink på å bygge opp spenningen. På toppene av spenningskurvene var det nesten umulig å legge fra seg boka. Et lite ekstra er at boka er skrevet på nynorsk. Når jeg leser nynorsk, synes jeg det er lettere å leve seg inn i boka, siden ordene er mer lydrette.

“Terra Victoris” klarer å holde meg oppslukt, selv om det ikke helt er min type bok. Det at det er mange forvirrende sammenhenger i starten, gjør at boka hadde passet fint for sci-fi interesserte ungdom fra alderen 13-15. Det er mange sterke sider ved denne boka, som for eksempel spenningskurvene eller innlevelsene, men likevel blir vurderingen hardt tråkket ned på grunn av de første 100 sidene. Hadde hovedhandlingen startet litt før hadde boka fått nærmere en 5, men terningkastet mitt ender til slutt opp på en 4. Siden de første 100 sidene ikke var så bra og det at boka er rettet mot en bestemt gruppe ungdom, gjør at jeg ikke synes boka bør nomineres til Uprisen.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Sofia

Originalt og tankevekkende; aldri lest noe som ligner.

Skrevet av 27. september 2022 av Sofia på Hvaler barne -og ungdomsskole

Boken Terra Victoris er en sci-fi roman av Asbjørn Rydland som setter oss inn i hvordan livet kan bli nesten 200 år frem i tid. I denne boken ser vi hva slags konsekvenser og makt den så kalte «kunstige intelligensen» og dagens klimakrise kan få for fremtiden.

Bokens begynnelse blir fortalt gjennom en av to hovedkarakterer, Ingrid Diawara, som er på besøk i det eldgamle Istanbul for å treffe arkeolog-onkelen sin. Samtidig blir vi satt inn i en annen persons liv, nemlig den lokale gutten Zeki som leter etter en savnet venninne som betyr mye for han. Etter hvert som vi kommer inn i boken, møtes deres veier og vi skjønner fort at det er mye som skjuler seg under overflaten. Terra Victoris har mange «plot twists», og man lærer at man aldri kan stole på noen, hvem enn de måtte være.

Siden boken tar sted så langt inn i fremtiden, er det en del ting og hendelser som kan være vanskelig å relatere til (som innebygde datamaskiner i menneskekropper og flyvende biler), men forfatteren har likevel greid å beholde oppførselen til dagens mennesker og problemer som vi enkeltmennesker kan oppleve i år 2022, som gjør at vi kan greie å relatere til karakterene. Som skrevet i tittelen, ligner ikke boken noe jeg har lest før. Dens originalitet gjør det spennende å lese boken. Man vet aldri hva man skal forvente siden situasjonene menneskene opplever er så langt fra vår realitet.

Det er vanskelig å si om jeg ville kalt boken troverdig, fordi dette er en forfatters syn på hvordan verden kommer til å bli påvirket av klimakrisene og teknologien. Jeg tror synet på om boken er troverdig eller ikke avhenger av leseren. Hvis du er en person som lett lar deg leve inn i noe, kan denne boken være ganske spennende. Hvis ikke, tror jeg du vil finne det vanskelig å virkelig tro på det forfatteren prøver å fortelle deg.

Boken er skrevet på Nynorsk, som jeg i begynnelsen opplevde som utfordrende. Men etter ganske kort tid, begynte jeg å forstå sammenhengen mellom ordene og det gikk ganske greit. Jeg mener det er ganske fint at flere som meg har muligheten til å lese flere nynorske bøker. Det lærte i alle fall meg mye mer om språket.

Jeg tror forfatterens baktanke rundt denne boken var å få oss til å tenke, samtidig som å prøve å gripe oss inn i en verden full av spenning. Jeg tenker boken er en veldig fin måte til å få oss ungdommer til å begynne å faktisk lure på hva vi egentlig har å si for fremtiden. Det er opp til oss å forme verden. Dette tenker jeg er en tanke forfatteren greier å skape inne i oss unge gjennom boken hans.

Min sluttmening om boken:
Terra Victoris er ikke helt min type bok, men samtidig så er ingen sci-fi-bok det, så jeg skal ikke la det være avgjørende for anmeldelsen min.
Jeg liker som sagt veldig godt tankevekkeren i boken, og vil anbefale alle som ble nysgjerrige av anmeldelsen å lese boken. Samtidig syns jeg ikke at boken burde bli nominert til u-prisen. Jeg mener at bøkene som bør bli nominert bør inneholde en større felles interesse for ungdommer enn denne boken inneholder.
Mitt terningkast er 5.

Til toppen