Terra Victoris

Asbjørn Rydland Samlaget 2022 7 anmeldelser

Mot slutten av 2000-talet stod menneskeslekta på kanten av stupet. Verdas nasjonar hadde svikta i kampen mot klimaendringane, samtidig som ein ny trussel vaks fram: den første kunstige intelligensen. Men medan verdssamfunnet knela i møtet med den nye fienden, slo Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Siren

terra victoris

Skrevet av 2. desember 2022 av Siren på Høylandet skole

Terra Victoris er en roman basert på framtiden. Terra Victoris er en bok med mye fantasi skrevet av Asbjørn Rydland. Handlingen skjer i år 2193. Det handler om ei jente som heter Ingrid som drar til Istanbul for å finne arkeolog-onkelen sin, men når hun kommer fram blir hun veldig overasket fordi onkelen har havnet i trøbbel, samtidig som den lokale gutten Zeki leter ett ei savnet venninne som heter Ceyda. Jeg syns boka var veldig kjedelig siden det var for mye detaljer i fortellingen og jeg liker ikke Fantasy bøker, hvis man er glad i veldig Fantasy bøker er denne for deg, boka hadde kanskje vært litt bedre hvis det ikke hadde vært så mange detaljer i teksten. Så jeg gir den terning kast 2.


Tsugua Raah Edgor

Ikkje all sanning toler dagens lys

Skrevet av 23. november 2022 av Tsugua Raah Edgor på Åkra ungdomsskole

Terra Victoris er ei bok som ikkje liknar så mykje anna, både på godt og vondt. Den er vanskeleg å få tak på, men er ei til tider spanande bok.

Romanen handler om norske Ingrid, som reiser til framtidas Istanbul for å finne onkelen sin, som har hamna i trøbbel med ein levande datamaskin frå ei anna tid, samtidig som den lokale guten Zeki leitar etter ei sakna veninne. Desse to går først som paralelle historiar, men deira vegar krysses i løpet av boka. I denne framtidsdystopien er staten nedbrutt, og alle deler av samfunnet er eigd av store konsern, eigd av personar som ikkje eksisterer anna enn digitalt. Eg ser på det som ein dystopi, det trur eg også at forfattaren tenkjer.

Det at desse historiane går som kryssløp gjer at boka blir litt uoversiktlig, men eg skjønar kva tanken bak er. Det gir ein ekstra dimensjon til boka, og det gjer at dette punktet der desse forteljingane møtes blir meir spanande. Det er få skildringar, men mange detaljer, det framstår til tider som ei faktabok om fremtiden. Å kutte godt inn til beinet i alle desse tørre skildringane av framtida ville heva boka for min del. Det viktigste er ikkje å pepre lesaren med detaljer om fremtidens bilar, men korleis eg som lesar opplever karakterane og kva følelser teksten set i spel.

Eg tykjer det er ei god bok, men den hadde vore mykje betre viss det hadde vore mindre detaljer og ein enklare historie. Viss du er glad i avanserte sci-fi/fantasy-historiar er nok denne for deg, men eg som aldri har likt denne typen bøker og seriar, vil gi boka terningkast 4.


Sophie

En nokså oppslukende tankevekker

Skrevet av 16. november 2022 av Sophie på Apalløkka skole

Boka Terra Victoris er en godt skrevet roman basert på en tanke om en potensiell fremtid. I romanen møter vi unge Ingrid som reiser på ferie til Istanbul for å møte arkeolog-onkelen sin, men som ankommer byen og blir møtt av hendelser langt fra det hun hadde sett for seg.

Jeg vil si at boken er relativt unik, men jeg har lest andre romaner som fanger oppmerksomheten min på en lignende måte. Fortellingen er bygget opp på en måte som gjør leseren uvitende på enkelte ting som vil skje videre, samtidig som man kan dikte seg frem til mye på egen hånd. Jeg likte godt hoveddelen, da de fleste sidene i denne delen av boka var pageturners som gjorde meg ganske oppslukt i fortellingen.

Hvilken vei skal Ingrid ta i livet sitt? I hvor stor grad blir folket i byen overvåket? Hva er egentlig «Terra Victoris»? Dette er spørsmål du vil stille deg selv i løpet av det farefulle og risikable eventyret Ingrid havner i.

Dessverre vil jeg si at det også er et par ting som senker terningkastet på boka. Som mange andre bøker, varierer høyden på spenningskurven, men det er et par lengre perioder der tempoet er nokså lavt. I tillegg til dette er det få skildringer i store deler av boka, som iblant gjør det litt vanskelig å leve seg inn i handlingen.

Jeg vil gi denne romanen terningkast 4.

Selve handlingen og historien syntes jeg var interessant, og jeg ble ganske tiltrukket til tanker om det som ville skje videre. Man vil revurdere hvilke grupper som er til å stole på, som jeg syntes er et positivt trekk i en roman. Derimot, syntes jeg at slutten var litt brå, da handlingen ble veldig raskt avsluttet og forkortet. Jeg følte at jeg ikke rakk å få med meg og føle på spenningen som skal holdes i slutten av historien, fordi at alt skjedde så fort. Derfor syntes jeg ikke at boken passer til en vurdering stort sterkere eller svakere enn dette, men jeg syntes det var en ganske god leseopplevelse.


Elias Svenøy

Framtidsvekkende, ungdommelig og spennende; noe nytt for meg.

Skrevet av 9. november 2022 av Elias Svenøy på Eide ungdomsskole

“Terra Victoris” er en sci-fi ungdomsroman skrevet av Asbjørn Rydland.

Handlingen skjer i år 2193, hvor Ingrid Diawara fra Norge skal til Istanbul for å være med onkelen sin, Leon Diawara. Når Ingrid kom fram var ikke alt helt som forventet. Leon hadde havnet i trøbbel, noe Ingrid henger seg på. Samtidig blir vi satt inn i en annens liv, lokalgutten Zeki. Han leter også etter noen, nemlig vennen sin Ceyda. Deres reiser vil etter hvert krysses, hvor de vil bli kastet inn i et kappløp der hele verdenssamfunnet står på spill.

Boken ga meg blanda følelser. De første 12 kapitelene (ca. 100 sidene), var veldig kjedelig og ga egentlig ikke helt mening. Når handlingene går att og fram mellom Zeki og Ingrid, blir de samme navnene og plassene nevnt uten noe spesiell sammenheng. Fra side 100 begynner selve hovedhandlingen, herifra blir boka bare bedre og bedre. Jeg synes Rydland har skrevet veldig detaljert med gode skildringer, noe som gjør det lett for meg å leve meg inn i fortellingen. I tillegg synes jeg Rydland har vært flink på å bygge opp spenningen. På toppene av spenningskurvene var det nesten umulig å legge fra seg boka. Et lite ekstra er at boka er skrevet på nynorsk. Når jeg leser nynorsk, synes jeg det er lettere å leve seg inn i boka, siden ordene er mer lydrette.

“Terra Victoris” klarer å holde meg oppslukt, selv om det ikke helt er min type bok. Det at det er mange forvirrende sammenhenger i starten, gjør at boka hadde passet fint for sci-fi interesserte ungdom fra alderen 13-15. Det er mange sterke sider ved denne boka, som for eksempel spenningskurvene eller innlevelsene, men likevel blir vurderingen hardt tråkket ned på grunn av de første 100 sidene. Hadde hovedhandlingen startet litt før hadde boka fått nærmere en 5, men terningkastet mitt ender til slutt opp på en 4. Siden de første 100 sidene ikke var så bra og det at boka er rettet mot en bestemt gruppe ungdom, gjør at jeg ikke synes boka bør nomineres til Uprisen.


Jonatan Huanca Husveg

“Ikke all sannhet blir forkynt til menneskene”

Skrevet av 7. november 2022 av Jonatan Huanca Husveg på Eide ungdomsskole

Terra Victoris er en spennende og innholdsrik roman skrevet av Asbjørn Rydland. Zeki og Ingrid er hovedpersoner. Året er 2193, og Ingrid drar på ferie fra Norge til Istanbul for å være med onkelen sin, Leon. Det viser seg at Leon er i trøbbel, og Ingrid blir dratt med på dette styret. Samtidig, leter Zeki, en gutt fra byen, etter ei forsvunnet venninne. Etter hvert kommer Ingrid og Zeki’s veier nærmere og nærmere hverandre, men er de på samme side, eller er de fiender? Hvem vinner, folket eller styresmaktene? Tar intelligensen over makten? Og henger alt dette sammen med Klimakrisen i slutten av 2000-tallet?

Jeg elsker denne boka! Den har mange skildringer, så jeg lever meg kjempelett inn i boka. I tillegg blir alt mye enklere å forstå jo mer man leser, så man får lyst til å lese mer og mer. Temaet i boka er at ikke all sannhet kommer ut i verden, at de som har makten, holder sannheten som kan prege makten deres, for dem selv. Jeg har ikke fått hørt noe om at slik kan det være i vår verden, men etter at jeg las boka, fikk jeg et helt annet syn på det. Det er noe av det beste med boka, tenker jeg. Jeg er også veldig imponert over hvor godt Asbjørn beskriver fremtiden, for jeg føler at det kan være en mulig fremtid, tenker jeg.

Jeg synes at dette er den beste boka jeg har lest noensinne, så jeg gir den terningkast 6. Det var mange gode skildringer av personene og området rundt den. Jeg anbefaler denne boka til alle ungdommer, både gutter og jenter, Jeg vil veldig gjerne at denne boka blir nominert til u-prisen.

Vis flere anmeldelser

Til toppen