Tankenes rett

Øystein Stene Gyldendal 2022 4 anmeldelser

Den siste boka i serien om Alm. Jenta fra fjordbyen, som var immun mot viruset og nektet å følge flokken. Fjordbyen er ødelagt, alle bebodde innebyer er ødelagt. Tilbake står et lite knippe mennesker som alle, akkurat som Alm, er Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Sienna Gautland Hammer

Tankenes rett

Skrevet av 28. november 2022 av Sienna Gautland Hammer på Fevik skole

Tankenes rett
Boken handler om en jente som drar på en reise for å finne et sted i regnskogen i America hvor hun kan bo, grunnen til dette er fordi hele verden er infisert med et virus så hvis mennesker puster inn luften blir de til noe kalt maper. Denne boken er den tredje boken av en serie og er en Fantasy-bok.
Jeg likte denne boken, grunnen til dette var fordi forfatteren var flink til å skrive med innlevelse og beskrev hendelsene, stedene og personene er troverdig nok, slik at dette kunne skjedd virkeligheten.
Denne boken er treig i starten og er ikke egnet for lesere som har problemer med å starte på litt tunge bøker. I begynnelsen skjedde det lite og var mest forvirrende derfor syntes jeg forfatteren burde gjort det mere forståelsesfullt. Jeg skulle ønske at den ble skrevet sånn at det var litt mindre forklaring i starten og mere rett på handlinger.
Mot slutten av boken begynner den å bli oppslukende, jeg ville leste fordi jeg ikke fikk nok av boken, det var spenningsfullt og jeg gledet meg til lesetimer på skolen. Jeg er ikke kjempeglad i å lese og denne boken tok litt tid spesielt med tanke på at den var for treig i starten. Etter hvert syntes jeg boken ble bra så jeg angrer jeg ikke på at jeg fortsatte å lese, slutten gjorde det verdt å vente.
Jeg anbefaler denne boken for gode og dedikerte lesere, som ikke bryr seg om de må slite litt i starten. Jeg mener også at denne boken er for alderen 12-16år fordi den er litt tung å lese så derfor tror ikke jeg at de under 12år hadde klart det, og om du er over 16år blir det nok litt for oppdiktet for deg.
Min endelige mening for denne boken er at jeg liker den og anbefaler den selv om det er litt opp og ned syntes jeg det er verdt det. Terningkast 5.
Jeg syns boka skal nomineres til Uprisen.


August

Skuffende slutt

Skrevet av 4. november 2022 av August på Apalløkka skole

Tankenes rett er den tredje boka i Alm-serien; jeg har ikke lest de to første bøkene. Jeg ble positivt overrasket over hvor lett det var å forstå hva som foregikk fra begynnelsen selv om jeg ikke har lest resten av serien. Men når to karakterer snakket sammen i begynnelsen av boka var det vanskelig å vite om dette var første gangen de møttes, eller om de kjente hverandre fra før.

Det er vanskelig å bry seg om noen av karakterene, fordi vi ikke får vite noe om dem. Jeg tror dette er fordi forfatteren antar at leseren allerede kjenner karakterene fra de to første bøkene, og derfor synes jeg ikke jeg kan kritisere boka for dette.

Jeg syntes den mest spennende karakteren i boka var Kurz, han er også den karakteren vi får vite mest om. Jeg synes det er litt rart at ingen i boka bryr seg om at Kurz nesten utførte en grusom handling. De fleste kapitelene som handler om Kurz er en slags oppbygging til dette, men så skjer det aldri. Kurz blir «reddet» av en annen person som gjør det Kurz hadde planlagt å gjøre, men Kurz stopper ham. Etter dette blir handlingen som Kurz hadde tenkt å gjøre helt glemt.

Jeg synes det er rart at nesten hver eneste karakter i boka stoler blindt på Gaia Lucia, og sier at hun er mer menneske enn alle mennesker, selv om de vet hva hun egentlig er. Kapitlene om Kurz var spennende frem til de begynte å handle om Gaia Lucia. En av grunnene til at jeg syntes boka var spennende i begynnelsen var at jeg lurte på hva Gaia Lucia egentlig var, men når jeg fant ut svaret ble jeg ganske skuffet. Jeg skjønner ikke helt hvordan Gaia Lucia fungerer. Hvordan kan hun bestemme hva folk drømmer?

En ting jeg syntes var irriterende er at forfatteren har brukt så mange ufullstendige setninger. Setningene er ikke grammatisk feil, men jeg synes de høres rare ut. Disse finnes på nesten hver eneste side i boka.
Her er noen eksempler:
«Står på toppen av et fjell, det er kaldt. Ser meg rundt, lurer på hvordan jeg skal klatre ned igjen.» – side 9. «Må passe på. Har ingen anelse om hvem som kan vite hva her» – side 9. «Må være tyngre for ham enn for de aller fleste av oss.» – side 21.
Jeg skjønner ikke hvorfor forfatteren gjør dette. Jeg reagerer også på setninger som denne: «Folkemassen deler seg, samler seg i hver sin gruppe.» fra side 19. Jeg synes det er rart og unødvendig at forfatteren bytter ut «og» med komma. Dette skjer også gjennomgående i boka.

Etter å ha lest boka føler jeg at jeg sitter igjen med flere spørsmål enn jeg har fått svar på. Tankenes rett er en unødvendig bok, og jeg er ikke fristet til å lese de andre bøkene i serien. 3/6.


Helene

Helene

Skrevet av 27. oktober 2022 av Helene på Lom ungdomsskule

Bra bok
Tankenes rett er den 3. boka i ALM serien. Eg har ikkje lese nokon av dei fyrste bøkane før eg las denna. Eg ambefalar og lese dei fyrste bøkene før du les denna, men det går an og ikkje lese dei.
Eg forsto kva som skjedde jo meire eg las og den var lett å komme inn i for meg.
Slutten var ikkje min favoritt, men eg skal lese dei fyrste bøkane og gleder meg til enda ei bok i serien.
Terningkast 5


Estelle

Spesiell bok

Skrevet av 25. oktober 2022 av Estelle på Steinerskolen i Tromsø

Forfatter: Øystein Stene

Sider: 377

Utgivelsesår: 2022

Denne boka handler om en jente som heter Alm. Alm flytter med mange andre folk til en annen verden hvor de skal leve med balansen mellom mennesker og natur.

I boka har verdenen delt seg opp og ingen lever som vanlig. Boka følger Alm og hennes tanker og følelser i situasjoner.

Jeg synes boka startet treigt og at det var nesten litt stillestående, som at boka fulgte mer Alms tanker enn handlinga selv. I begynnelsen var det litt forvirrende når boka delte seg opp fra Alm til Kurtz. Det tok litt tid før jeg kom inn i boka, men omtrent halvveis følte jeg at jeg kom inn i den og skjønte mer. Herfra var det mer fremdrift i handlinga. En grunn til at jeg ikke kom inn med en gang kan være fordi boka er en serie, og jeg har ikke lest de andre bøkene.

Slutten var veldig spennende men også litt brå. Det skjedde mer på slutten av boka føler jeg, og da kunne det bli litt slitsomt å lese.

Teksten på baksiden av boka beskriver boka på en bra måte. Mye av innholdet i boka blir beskrevet med treffende ord på baksiden.

Jeg synes boka var spesiell på forskjellige måter. En ting jeg synes var spesielt og læringsrikt var hvordan boka forklarte litt hvordan verdenen vår er i dag, jeg kunne finne sammenligninger med for eksempel klimaet, virus, teknologien som vi lever med i dag og hvordan Alm forklarte følelsen av å være innestengt og alene. Dette sammenlignet jeg litt med de siste årene som har verdt, med tanke på temaer som pandemien og slikt. Dette er hva jeg la mest merke til.

Terningkast: 4

Til toppen