Svarttrasta syng om natta

Tone E. Solheim Samlaget 2021 8 anmeldelser

Dette er historia til Edith, som hatar alt og alle. Som gøymer seg i hettegenserar, blir kviskra om i klasserommet, og som mest av alt skulle ønske ho kunne forsvinne heilt og fullt. Men dette er òg historia til Martha, Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Fiona Ayelet Gozzi Tobiassen

Ein bok skrevet av ein fantastisk forfattar (svarttrasta syng om natta)

Skrevet av 16. november 2021 av Fiona Ayelet Gozzi Tobiassen på Mæla ungdomsskole

Vis du er som meg kan du ha nokken dårlege dagar. Det har også Edith, hun har akkurat flytta til ein liten landsby og ho har ikkje akkurat fått nokon venar. Ho liker ikkje skulen, fordi alle i klasserommet kviskrar om henne.

Det er også ei fortelling om Martha, men ho er det motsette av Edith. Ho elskar skulen og har mange vennar. Og når Marta og Edith blei kjent fikk de og kjemi, og det ble noko magisk mellom dei.

Eg synes alle burde lese denne boka, fordi det er ei veldig søt bok og eg kjenner meg veldig igjen. Nokon gangar har eg berre ein dårleg dag og da har eg berre lyst til å gjema meg i hettegenseren. Eg synes forfatteran har skrive på ein bra måte og det er veldig bra gjort. Terningkast 6.


Hanna

Føles ekte!

Skrevet av 5. november 2021 av Hanna på Flåtestad ungdomsskule

Boka "Svarttrasta – syng om natta" er skrevet av Tone E. Solheim. Boka er skrevet på nynorsk og har en parallelhandling. Boka handler om Martha og Edith. De har begge veldig forskjellige liv, men når de starter på videregående møtes de for første gang. Det er første skoledag og Martha og Edith sitter ved siden av hverandre. Martha er en som prøver å se det beste i alle, elsker The Beatles og savner faren sin. Edith derimot hater alt og alle. Hun har gått gjennom mye det siste året og har havnet i feil vennegjeng. Hun vil bare gjemme seg vekk i hettegensere og forsvinne helt. Historien om Martha og Edith er først og fremst en kjærlighetshistorie, men forteller også mye om tillit, håp og ungdomsmiljøet. Skal det virkelig være så lett å være forelsket?!

Boka starter først med at vi møter Edith. I løpet av den første siden har vi fått ett veldig godt innblikk i hvordan Edith er som person. "Gud, som eg hatar denne drittplassen. Hatar den rotne kjellarleiligheta vi har flyttet inn i. Hatar sommaren som aldri kom." Jeg likte veldig godt karakteren Edith. Hun er liksom den personen man føler at man er på en dårlig dag. Man kunne kjenne seg veldig mye igjen i hvordan karakteren tenkte og få veldig mye medfølelse på det som skjer med henne. Jeg begynte å synes synd på Edith ganske med en gang på starten av boka. Jeg fikk så stort inntrykk av hvordan hun egentlig hadde det.

Jeg kjenner meg kanskje litt mer igjen i Martha. Martha er liksom den perfekte jenta som bare har ett uheldig liv. Hun er flink på skolen, har en veldig god venn og gjør egentlig ikke så mye galt. Jeg likte veldig godt, nærmest elsket, hvordan Martha ble introdusert. Det startet med å fortelle om det som skjedde når hun var i bilulykken året før. Jeg elsket hvordan det ble skrevet. Jeg ble skikkelig spent og engasjert i å lese. Jeg liker egentlig veldig godt hvordan karakteren Martha var også. Det var noen visse ting jeg kunne kjenne meg igjen i og det fikk meg bare til å like henne mer. Noen ganger kunne jeg bli veldig irritert på begge karakterene fordi de alltid skulle ødelegge for seg selv.

Skildringene som forfatteren skrev i boka, var det jeg elsket mest. Det føltes ut som du var der akkurat i det hun skrev det. Skildringene var det som fikk meg til å bli dratt inn i historien. Jeg likte veldig godt hvordan forfatteren fikk jentene til å snakke om hverandre på. "På den langerma kjolen, di runde skuldrene. Krøllane. Nakken. Midja. Resten av huset er stille. Ingen foreldre, ingen søsken. Bare Martha og meg." Du følte at i disse skildringene så føltes det så tidløst ut. Som om tiden plutselig bare stoppet og du var der midt i handlingen.

Boka var både trist og følelsesladd. Jeg likte veldig godt at boka var skrevet på nynorsk også. Det fikk boka til å føles mer ekte og at det virkelig var noen som snakket. Hvis boka hadde vært på bokmål tror jeg ikke boka hadde vært like bra. En annen ting som jeg likte veldig godt var det at forfatteren tok med meldinger som de forskjellige sendte til hverandre. Dette fikk også boka til å virke

Jeg syns at slutten var ganske brå. Det du hadde ventet på hele boka skjedde på de fem siste sidene og det ble litt for fort ferdig. Jeg skulle hørt eller fått vite litt mer om forholdet til Martha og Edith istedenfor at det slutter akkurat når de blir sammen. Det tok også en stund før det skjedde så mye mellom dem. Forfatteren lurte oss litt med at det skjedde litt for litt istedenfor med en gang. Boka gikk mye frem og tilbake, men det er vel sånn forhold er i virkeligheten også!?

Jeg gir boka terningkast….. 5!!


Maria T.B.

Vanskelig å legge fra seg

Skrevet av 4. november 2021 av Maria T.B. på Høylandet barne- og ungdomsskole

Svarttrasta syng om natta er en bok om drama og kjærlighet. Den handler om hovedpersonene Edith og Martha, som begge har det litt vanskelig. De blir forelska i hverandre, men problemene deres gjør at de glir fra hverandre igjen.

Jeg synes dette var en veldig spennende bok. Det var vanskelig å legge den fra meg, og det kan være lett å kjenne seg igjen i deler av boka. Dramaet Edith har med venner er veldig realistisk, og det var lett å forstå hvorfor hun gjorde det hun gjorde.

Handlingene i boka var ganske forutsigbare, men den var veldig spennende likevel.

Boka var på nynorsk, men den var veldig enkel å lese, og spenningen gjorde at jeg ikke merket det stort.

Jeg gir boka terningskast 5


Erle Nyrnes

Hver eneste side var like spennende

Skrevet av 3. november 2021 av Erle Nyrnes på Dokka ungdomsskole

Boka handler om ei jente som heter Edith og vennene hennes Veronika og Johanne.
Edith blir kjent med ei jente som heter Martha.
Martha sin bestevenn heter Max, men Edith og Max har ikke akkurat en bra fortid sammen.
Martha og Edith blir bedre og bedre venner, men så skjærer det seg.
Edith får Sivert til å kjøpe alkohol for henne, men ender opp med å skylde han penger, noe som fører til bråk.

Jeg syntes boka passer godt inn i sjangerene drama og romantikk.
Boka har mye av både indre og ytre spenning.
Den var lett å relatere til og derfor også lett å leve seg inn i.
Karakterenes handlinger passer godt med personlighetene deres, spesielt når man begynner å kjenne de litt bedre.
De forskjellige delene i boka passer veldig godt sammen, noe som gjorde boka forståelig og lett å leve seg inn i.
At forfatteren har talent er ikke vanskelig å se siden boka er så godt skrevet.
Det eneste negative jeg har å si er at noen ganger ble det så mye detaljer at poenget eller den viktigste handlingen ble både gjemt og glemt bak alle detaljene.
Man skjønner fort hva karakterenes personlighet og rolle i det sosiale er.
De forskjellige typene personer vi ser her er representert på en god og realistisk måte.

For meg var mye som skjedde ganske forventet, men allikevel var boka både underholdende og spennende.
Helt i starten går det veldig rolig, men det endrer seg raskt og det forblir spennende gjennom hele boka
Boka handler mye om skeiv kjærlighet, noe som er veldig fint siden det ikke er så vanlig I bøker.
I mange bøker kan man se at det blir helt kjedelig på slutten og de 20 siste sidene blir så å si ingenting, men det var absolutt ikke situasjonen her
Karakterenes tankegang er vanligvis lett å forstå, men noen ganger begynner jeg å lure litt..
Jeg vil si at boka var både kreativ og orginal.
Noen ganger var boka altfor vanskelig å legge fra seg.
Boka er Nynorsk og skrevet av Tone E Solheim.
Jeg syntes definitivt denne bør gå videre i U prisen, terningkast 5+.


sivert

For de som liker å tenke

Skrevet av 27. oktober 2021 av sivert på ås ungdomsskole

Svarttrasta syng om natta er en dramabok skrevet av Tone E. Solheim. Boken er utgitt av Samlaget.
Svarttrasta syng om natta er en bok om Edith som hater alle. Edith får stadig høre elever som snakker om henne bak hennes rygg. Første skoledag møter Edith Martha. Etter at første skoledag er over blir Martha fast bestemt på at hun skal bi venn med Edith. Boken foregår i et lite tettsted på vestlandet. Dette er en bok om kjærlighet og vennskap.

Jeg synes det er ganske mye positivt med boken. For det første synes jeg at det er ganske lett å bli revet med, når jeg leser boken. For det andre kjenner jeg meg igjen i noe av det som Martha og Edith gjør. For eksempel kjenner jeg meg igjen i å prøve å drukne følelsene mine i musikk, noe både Martha og Edith gjør. Bokens innledning og slutt henger godt sammen. Karakterenes oppførsel er troverdig. Boken er troverdig fordi det som skjer gir mening etter karakterens beskrivelser. En negativ ting med boken er at den er ganske forutsigbar. Bokens innledning og slutt henger bra sammen. En ting jeg synes var spesielt bra med boken var at følelsene til hovedpersonene kom godt frem.

Jeg føler at boken er litt inspirert fra andre dramabøker. Når jeg leste boken, fikk jeg litt følelsen av å lese en bok fra John Green. Dette er ikke noe negativt synes jeg siden jeg har lest ganske mange John Green bøker og har likt alle sammen. En annen ting jeg liker når jeg leser bøker er at handlingen virker realistisk og at handlingen kan skje i virkeligheten. Og det synes jeg at handlingen i boken er.

Svarttrasta syng om natta er en bok som er skrevet på nynorsk. I starten var jeg litt skeptisk til å lese på nynorsk, men jeg synes at forfatteren skrev veldig bra. Med det mener jeg at det var lett å forstå selv om det var på nynorsk. Jeg har lest noen andre nynorskbøker, og noen av dem har vært ganske vanskelige å forstå, men denne var veldig lett å forstå. Jeg synes at setningene har ganske fin lengde, ikke for lange og ikke for korte.

Svarttrasta syng om natta er den første boken til Tone E. Solheim. Tone E. Solheim skriver at hun alltid har hatt lyst til å skrive en roman. Jeg tipper at Tone er selv glad i å lese romaner. Svarttasta syng om natta er en av de bøkene jeg har lest som har fått meg til å tenke mest. De to jentene er veldig forskjellige, og det er derfor spennende å lese om å forholdet deres. Jeg tror jeg tenkte så mye på akkurat denne boken fordi jeg ble veldig glad i hovedpersonene, noe jeg mener er styrken til Svarttrasta syng om natta. En ting som hadde gjort boken enda litt bedre er hvis den hadde vært litt mindre forutsigbar. Men ellers vil jeg anbefale boken til ungdommer. Du kommer ikke til å angre etter du har lest boken.

Vis flere anmeldelser

Til toppen