Svarte Mathilda III

Tor Arve Røssland Samlaget 2013 15 anmeldelser

Elisabeth og Gry drar til Venezia for å finne ut kva som skjedde med bibliotekaren Viggo. Kva var han på sporet av då han døydde? Lesaren blir også tatt med til 1500-talets Venezia, der Gallo-brørne går i gang med spegelproduksjon. Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Susanna M. Adamsen

Susanna M. Adamsen

Skrevet av 10. desember 2013 av Susanna M. Adamsen på Kråkerøy ungdomsskole

Bokanmeldelse om svarte Mathilda 3
• Forfatter: Tor Arve Røssland
• Sjanger: Grøsser
• Utgitt: 2013
• Forlag: samlaget
• Sider: 185
• Terningkast: 5

Boken jeg valgte å anmelde heter "Svarte Mathilda 3."
«Elisabeth og Gry drar til Venezia for å finne ut kva som skjedde med bibliotekaren Viggo. Kva var han på sporet av då han døydde? Lesaren blir også tatt med til 1500-talets Venezia, der Gallo-brørne går i gang med spegelproduksjon. Dei blir både offer og reiskap for dei demoniske kreftene som seinare skal heimsøkje Hardanger på 1800-talet og notidas Bergen.Her får lesarane som har følgt Svarte-Mathilda frå spegel til spegel endeleg vite den grufulle byrjinga på historia. Eller går den kanskje endå lenger bakover i tid?»
«Svarte Mathilda 3» er en nynorsk grøsser som ble skrevet av den norsk og 41 år gamle forfatteren Tor Arve Røssland som bor i Bergen. Han har en lang utdanning innen film og litteratur bak seg. Dette er den tiende boka hans for barn og unge. «Svarte Mathilda 3» er den siste boken i serien «Svarte Mathilda».
«Svarte Mathilda 3» starter rett inn i handlingen noe som gjør at man bare må fortsette å lese. Det er fordi at man bare må finne ut av konklusjonen. Boken har mange fine virkemidler som for eksempel metaforer og en del skildringer når forfatteren forteller om hvordan et sted eller en person ser ut.
Boka var jo på nynorsk så derfor kunne det være en utfordring lese den. Men jeg oppfordrer alle som liker grøssere til å lese svarte Mathilde 3. Den hadde en spennende handling fordi mange steder hadde den korte setninger som økte tempo, som da gjorde det til en veldig bra bok. Jeg ville gitt boken terningkast 5 fordi boken griper veldig tak i deg så for meg var det utrolig vanskelig å legge den fra meg. Så dette var en utrolig bra bok som jeg oppfordrer alle til å lese.


Andreas

Andreas

Skrevet av 4. desember 2013 av Andreas på Mølladammen skole

Boka sine hovedpersoner blir tydelig vist. Gry og Elisabeth havner i masse trøbbel med Svarte Mathilda og Morbus som ser ut til å stå bak alle disse mordene.
En utrolig god ungdomsbok hvis du liker litt unaturlige og spennende ting. Denne var en bok som jeg ville ha likt enda bedre tror jeg hvis jeg hadde lest den på bokmål i stede for nynorsk, men den var bra for det. Den biten med Morbus da alt var håpløst var utrolig spennende. Jeg leste til langt på natt!
Alt med denne boka var topp og det var ingen kjedelige deler i den. Jeg håper at det er en til for hvis det er det leser jeg den. Jeg kommer til å lese flere bøker av Tor Arve Røssland, det er sikkert. Språket er lett og forstå og jeg stoppet ikke å lese. Jeg forsto alt som stod. Denne boka oppfordrer jeg at alle som er mellom 12 og 15 år skal lese.
Jeg gir den terningkast 6 for en utrolig bra handling.


Kai-Emil G. Dale

Kai-Emil G. Dale

Skrevet av 26. november 2013 av Kai-Emil G. Dale på Fræna ungdomsskole

Tittel: Svarte-Mathilda 3
Sidetall: 187
Forfatter: Tor Arve Røssland
Terningkast: 5
Forlag: Samlaget forlag

GLIMRENDE BOK!
Denne boken handler om venninnene Elisabeth og Gry. De drar til Venezia for å undersøke omstendighetene rundt ulykken da vennen Viggo døde etter et fall fra et høyt tårn. De vil prøver å finne ut hva som skjedde med han og ikke minst hva han var på utkikk etter. Etter hvert får de dagboken hans, men det er et problem. De kan ikke koden for å åpne den. De prøver febrilsk å åpne den og etter hvert får de det til. Etter å ha lest hva som står i dagboka står de ovenfor et mye større problem enn det de hadde fra før. Dette problemet fører helt tilbake til 1500-tallets Venezia.
Der bor speilmakerne Dario og Giovanni Gallo. De aner ingenting om hva det er som skjer rundt dem, så de lever et godt og rikt liv. Etter hvert som omstendighetene tilspisser seg, begynner de å lukte litt snev av fare da flere barn blir drept og demoniske skrik kommer fra himmelen.

Svarte-Mathilda 3 er en meget god bok som er ganske så spennende. Dette er den tredje boka i serien og den er ikke akkurat en skuffelse i forhold til de to andre. Innholdet er godt og beskrivelsene er gode. Det siste øyet på terningen mangler fordi boka hopper litt for mye mellom 1500-tallet og nåtiden på dårlige tidspunkt.


Sarah Aanensen

Sarah Aanensen

Skrevet av 12. november 2013 av Sarah Aanensen på Åkra ungdomsskole

Fange i speilet
Tittel: Svarte Mathilda
Forfatter: Tor Arve Røssland
Sjanger: grøsser
Antal sider: 188

Denne boka handler om Elisabeth som blir mer og mer nyskjerrig på hva som virkelig hendte med spøkelset svarte-Mathilda og Marie von Viet. Marie var en jente på samme alder som Elisabeth, 14 år. Jo mere Elisabeth prøver å løse mysteriet, virker det som om det på en måte blir verre og verre. Elisabeth er ivrig etter å lete etter gåter om svarte-Mathilda, og dagboken til Marie.
Elisabeth har to venner som også er interessert i drapet om Marie som bodde i samme leilighet som Elisabeth for 20 år siden. De heter Gry og Phillip, men de er ikke så beskyttet lengre… Elisabeth kunne gått til jordens ende for å vite mer om dette mysteriedrapet, men vil hun gå så langt å risikere hennes eget liv, og ikke minst Gry og Phillip.
Handlingen foregår i en leilighet rett utenfor Bergen i en liten by. Elisabeth høres ut til å trives meget godt på dette stedet, men vil ting forandre seg?

Handlingen er om spøkelset svarte-Mathilda. Svarte-Mathilda er et spøkelse som er fange i skapet i leiligheten Elisabeth bor i. Elisabeth ble herjet med, og det spøkte i hele leiligheten. Kaller man på Mathilda 7 ganger, kommer hun ut av speilet og blir fri. Dreper hun den som kaller på hennes navn, blir hun dratt tilbake til inn i speilet igjen og må vente til noen kaller på hun. Marie kalte på svarte-Mathilda og Mathilda drepte Marie med en kniv. Da Elisabeth og Phillip kalte på Mathilda, kom hun ut av speilet og stakk Elisabeth i armen og skar opp armen hennes. Elisabeth besvimte, men våknet opp igjen. Phillip var borte! Har svarte-Mathila drept Phillip? Da hadde jo Phillip lagt død på toalettgulvet, og svarte-Mathilda dratt inn i speilet igjen.. Har hun tatt han med seg?

Kort fortalt, så drog Elisabeth og Gry til Italia. Der bodde de hos en familie på 3.. eller 4? Da Elisabeth og Gry satte seg ned med familien for å spise middag, hadde de koselige samtaler. Kjempe flott familie. Elisabeth så ut som om hun fikk stirra hele tiden, syntes Gry, Hun så bort på den stolen ingen satt på å smilte. Gry spurte om det var noe grunn eller om hun var lei seg. Elisabeth var den eneste som så spøkelset. Hun lille jenta var egentlig i familien, men "rømte" da hun var veldig liten. Det var da ikke sant. Lydia som var storesøsteren til spøkelset hadde med et uhell falt fra tårnet.

Sivert var en gammel mann i en ung gutt sin kropp. Han fikk overnaturlig langt liv som gave av svarte-Mathilda hvis han kunne skaffe Mathilda offer. Viggo som var en bibliotekar, var også nyskjerrig på dette mysteriet. Dette var et uhell for Viggo. Svarte-Mathilda gjorde mysterier i Venezia, sånn at det skulle tiltrekke Viggo. Viggo ble drept, og det vekte tankene til Elisabeth og Gry. '

Elisabeth gikk i samme fella, og Elisabeth og Gry ble tatt til fange i en gruve. Gruven var sånn at eneste vei å komme ut på var å svømme under et undervannsfjell. Det var ikke mange som klarer å komme ut. Svarte mathilda drepte Phillip og drog rett tilbake i speilet. Sivert levde i grusom forbannelse.

Språket i boka var enkel å forstå. Kanskje ikke i slutten, men etter hvert som jeg forsto den, ble det enklere.

Jeg ville aldri ha lest boka om jeg skulle valgt ifra forsiden. Skulle ønske det hadde vært medaljoner som forside eller noe mer spennende. Bra bok, og veldig gøy og spennende å lese. Litt skummelt på kvelden.
Terningkast: 4


Rikard Eide Ljøen

Rikard Eide Ljøen

Skrevet av 31. oktober 2013 av Rikard Eide Ljøen på Sunnylven Skule

Svarte Mathilda |||

Elisabeth og Gry fer til Venezia for og finne ut kva som skjedde med bibliotekaren Viggo. Vi blir også tatt med tilbake til 1500-talets Venezia, der dei Gallo-brødrane går i gang med spegelproduksjon. Det er siste boka om Svarte-Mathilda.
Eg syntest denne boka var kjedeleg i starten. Det var fordi det dreiv og bytta mellom Elisabeth og Gallo-brødrane på 1500-talet. Eg kom meg heller ikkje inn i forteljinga heller. Det kom litt i slutten. Men utover i boka, vart den MYKJE bedre. Det var drap, og Elisabeth og Gry prøvde å finne ut kva som hadde skjedd. Det gjorde Gallo-brødrane også. Ein av dei to brødrene fikk eit brev der det stod ; Du kan arrestere alle som du trur kan vere mordaren. Så etterpå tok dei ein fyr som kidnappa ei jente midt på natta. Kidnapparen blei straffa på ein skikkelig måte.

Eg anbefaler boka til folk som liker spenning og gode bøker.
Terningkast 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen