Stupekontroll

Neha Naveen Gyldendal 2015 45 anmeldelser

Chi og Pari er to indisk-norske søstre på 17 år.  De er tvillinger, og de har alltid vært tett på hverandre. Men etter Chis ettårige studieopphold i London har noe har forandret seg i dem begge. I frykt for å Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Marija

Marija

Skrevet av 13. desember 2015 av Marija på Grim skole

"Stupekontroll"
Forfatter: Neha Naveen
Sjanger: Ungdomsroman

I debutromanen til Naveen følger vi to indisk-norske tvillingsøstre på 17 år. Chi og Pari deler alt og har et veldig nært forhold. Dette endrer seg når Chi flytter til London for sitt studieopphold. Pari blir værende hjemme i Oslo, og søstrene blir splittet av hemmeligheter. Foreldrene tvinger søstrene til å begynne med stuping, og som søstrene viser seg å være flinke i. Chi er den tøffe, selvsikre og modige, mens Pari er mer den beskjedne og urolige.

Det første leseren møter, er en presentasjon av hinduistisk mytologi der navnene kommer på rekke og rad. Jeg synes boka begynner med et høyt spenningsnivå, men etter hvert synker spenningen. Boka er skrevet i autoral synsvinkel, så det er vanskelig å virkelig innleve seg i det man leser. Begge jentene forteller sin versjon av historien i annethvert kapittel. Naveen er flink til å leke med språket og har gode skildringer. Samtidig synes jeg boka har en løs struktur og er ikke stramt komponert.

Jeg synes boka har et utmerket omslag og tittel, som frister ekstra til å lese boka. Den tar opp problemer som dagens ungdommer har; alkohol, røyk og rusmidler. Jeg ville anbefalt denne boka til dem som liker drama, vennskap, sorg og kjærlighet. Personlig mener jeg boka ikke er noe for meg, men uansett er dette en meget god debutroman fra Neha Naveen.

Terningskast: 4


Susann

Susann

Skrevet av 10. desember 2015 av Susann på Stasjonsfjellet skole

Stupekontroll

Stupekontroll handler om tvillingene Chi og Pari. Chi har vært et år på skole i London. I den tiden Chi har vært borte har det oppstått mange problemer mellom dem. Da Chi kommer hjem igjen til Norge er det ingen av dem som vil snakke om det.

Boken er skrevet to synsvinkler hvor den viser både Chi og Pari sin synsvinkel. Dette er for å bli kjent med dem begge, og forstå hva de mener og tenker med en hver sak. Boken er også skrevet i 3. person.

Jeg syntes at boken passer seg fint til dagen hverdag, spessielt ungdommer. Boken ta opp hverdagslige problemer for tenåringer .

Jeg syntes at boken var litt forvirrende, så jeg måtte bla tilbake et par ganger. Jeg syntess også at boken var litt kjedelig i noen perioder, noe jeg ikke er spessielt fan av.

Ellers var dette en meget god bok.

Terningkast: 4


Kevin

Kevin

Skrevet av 9. desember 2015 av Kevin på Orstad skule

Stupe kontroll
Forfatter: Neha Naveen
Forlag: Gyldendal
”Stupe kontroll” handler om to indisk- norske tvillinger, Chi og Pari er ikke bare toeggede tvillingsøstere, men også besteveninner. Chi og Pari har alltid holdt sammen og driver for det meste med de samme tingene, alt dette forandret seg etter at Chi dro på til London for å studere i et år. Mye hadde skjedd det året og søstrene vokser langsomt fra hverandre, de har mange hemmeligheter som de vil fortelle , men frykter at hemmelighetene vil dra dem lenger hverandre.
Boken er skrevet fra to synsvinkler, kapitlene bytter fra synsvinkelen til Chi og Pari. Forfatteren valgte dette for å gjøre oss mer kjent med hovedpersonene, og dette tenker jeg at forfatteren valgte rett fordi jeg kunne føle konfliktene mellom de to søstrene. Boken er skrevet i tredjeperson noe som oftest fører det til at leserne ikke kan leve seg inn i boken, men forfatteren har fått så gode skildringer og beskrivelser slik at det ble like spennede.
Forfatteren har valgt å skrive om mobbing, samliv, ungdom og alkohol, det gjør at boken blir mer rettet mot ungdommer og forfatteren har klart å skrive det slik at det virker troverdig. Jeg synes at forfatteren har fått alle de gode beskrivelsene som preger en ungdoms liv.
Spenningskurven er greit, konflikten bygger seg litt treigt og det var ikke alt som var nødvendig å ha med. Selv vil jeg si at boken er god, men mangel på spenning fører til at jeg gir boken terningkast 4.
Jeg vil anbefale boken for alle som liker drama og kjærlighet.


Lars Hoel Birketvedt

Lars Hoel Birketvedt

Skrevet av 8. desember 2015 av Lars Hoel Birketvedt på Stasjonsfjellet skole

Denne boka var veldig bra!
Boka handler om to indisk-norske søstre på 17 år. De er tvillinger og deler hemmeligheter med hverandre og har opplevd mye sammen gjennom tidene! Men, etter hvert deles opp og er nødt til å klare seg på egen hånd. Og det er først da at dem møter masse motstand og er nødt til å tåle hauger på hauger med motstand.

Boka har veldig mange gode ting, og jeg har ikke noe dårlig å si om den. Den har mange gode skildringer og den har mange gode karakterbeskrivelser – det er veldig lett for leseren å få egne oppfatninger og meninger om karakterene, ettersom man får et klart bilde om hva som er bra med den.
Jeg liker veldig godt at man får oppleve historien fra to perspektiver, og dette gir mye mer liv til handlingen! Det er nesten som å lese to bøker på en gang!

Boka var veldig bra, og jeg nøt hvert eneste øyeblikk av den. Den får helt klart terningkast 6 uten tvil!

Godt jobbet, Neha!


ida

ida

Skrevet av 2. desember 2015 av ida på Dokka ungdomsskole

Forfatter: Neha Naveen
Terningkast: 4
Det handler om tvillingsøstrene Chi og Pari, når Chi kommer hjem til Norge etter hun har vært ett år i London på skole. De har fått mange problemer i mens de har vært borte fra hverandre i ett år, men når Chi kommer tilbake vil ingen av dem prate om hendelser som har skjedd.
Jeg synes at boken var helt grei og den var fint oppbygd, jeg synes boken passer veldig godt til dagens ungdom. Hvis en voksen hadde lest denne boken tipper jeg at dem ikke hadde skjønt så mye av boken.
Men boken kunne være litt forvirrende noen ganger og jeg måtte bla tilbake noen ganger for å få forståelse på hva som skjedde. Noen ganger visste jeg ikke helt hvem sin historie det ble fortalt om, var det Chi eller Pari som fortalte om sitt.
Kan bli litt mye drama av og til, men det er derfor boken blir litt forvirrende synes jeg.

Vis flere anmeldelser

Til toppen