Stupekontroll

Neha Naveen Gyldendal 2015 45 anmeldelser

Chi og Pari er to indisk-norske søstre på 17 år.  De er tvillinger, og de har alltid vært tett på hverandre. Men etter Chis ettårige studieopphold i London har noe har forandret seg i dem begge. I frykt for å Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Vilde

Vilde

Skrevet av 2. desember 2015 av Vilde på Varteig skole

Stupekontroll av Neha Naveen.

Stupekontroll handler om de to indiske tvillingene, Chi og Pari.
Man kan vel si at i boka så blir vennskapet dems satt spill, men hvorfor?
Fordi hemmelighetene dems.

Chi bor i London i et år, mens Pari bor i Oslo i en hybel, men foreldrene dems bor også i Oslo, men ikke så langt ifra Pari. Chi kommer hjem fra London, tilbake til familien og Oslo med negative hemmeligheter, men Pari har også negative hemmeligheter, og dette gjør hverdagen mye vanskeligere for dem.
Begge skjønner at noe er galt, men hva?
De forteller ikke om hva som har skjedd, og de snakker nesten ikke sammen eller noen andre.
Det hadde skjedd en ulykke med Simon i London, Simon som var forelsket i Chi.
Men så har vi også Pari med sine negative hemmeligheter om ex'en hennes.

Hovedpersonene er Chi og Pari.
Chi er den som skal være den tøffeste som får alle guttene, og alle sier at hu er den vakreste også av tvillingene også.
Pari er mer stille, og alle klager på hu at hun ikke har fint langt hår som søsteren hennes, derfor er hu ikke like vakker syntes mange.
Foreldrene dems er hinduismer, mens Chi og Pari ikke bryr seg egentlig så mye om det.

Har jeg lest noe liknende før?
Nei, jeg har ikke det fordi jeg liker mer fantasy bøker.
Det er en god bok, men ikke noe for meg.

Terningkast 4


Juni

Juni

Skrevet av 30. november 2015 av Juni på Hovedgården ungdomsskole

Kan hemmeligheter ødelegge vennskap?
Chi og Pari er to indisk-norske tvillingjenter. De har alltid fortalt alt til hverandre. Men så flytter Chi til London.

Når Chi kommer tilbake fra sitt ettårige studieopphold i London er alt anerledes. Både hun og Pari har opplevd forferdelige ting i året som gikk, men de snakker ikke om det til hverandre, i frykt for at det skal føre dem fra hverandre. Men vil de klare å løse oppi problemene sine på egenhånd? Etter hvert glir de lenger og lenger bort fra hverandre…

”Lyset treffer ham noen sekunder før bussen gjør det. Kjappe, lysende sekunder i den mørkeblå natten”. Sånn starter boka, og det er en fengende start. Man blir umiddelbart revet med. Men etter de første kapitlene avtar spenningen litt.

Boka er skrevet på en sånn måte at man i det ene kapittelet ser det som skjer fra Paris perspektiv, mens man i det neste ser det fra Chis. På denne måten får man god oversikt over hva tvillingene tenker og føler om forskjellige ting. Dette syntes jeg var litt forvirrende i starten, men etterhvert, når jeg forsto det, så syntes jeg det var en bra effekt. Den gjør det lett å leve seg inn i livet til hovedpersonene.

Chi er veldig sosial, og skaffer seg fort venner, mens Pari er litt mer av den rolige, sjenerte sorten. Dermed er det lett å identifisere seg med ihvertfall én av hovedpersonene i boka.

Det jeg likte best ved boka var definitivt starten, som fikk meg til å bli ivrig etter å lese fortsettelsen. Bokas svake punkt er at den er ganske forutsigbar – man skjønner hva som kommer til å skje. Den burde hatt litt flere overraskelser.

Men alt i alt anbefaler jeg å lese den. Den er fint skrevet og den er ganske lærerik, siden den gir god innsikt i hvordan andre tenker og føler.


Synne

Synne

Skrevet av 30. november 2015 av Synne på Dokka ungdomsskole

Stupekontroll er en bok skrevet av Neha Naveen og handler om de to søstrene Chi og Pari. Chi har hatt ett ettårig studieopphold i London og etter dette har søstrene vært redde for å dele ting med hverandre for ikke å miste hverandre.

Spenningskurven i boka er bra og den er ganske høy og godt oppbygd.

Andre ting som er bra med boka er at den tar for seg mange store temaer blant ungdom i dag. Når vi leser boka fra forskjellige synsvinkler blir historien mer spennende og det er bra. Noen ganger kan det bli litt forvirrende hvem sin synsvinkel vi leser fra så du må følge godt med.

Når du kom litt inni boka blir den vanskeligere og vanskeligere å legge fra seg.
Boka kan være lett å leve seg inn i for ungdom i dag, men vis en voksen skulle lest denne boka hadde ikke den fått noe utbytte av den. Dette er en skikkelig ungdomsbok!

Boka er veldig troverdig fordi hendelsene har stor sjanse til å skje i den virkelige verdenen også.

Språket og historien passer godt sammen og den er skrevet på en ungdommelig måte.
Jeg tror forfatteren har skrevet denne boka litt basert på egne hendelser i ungdomstiden sin og kanskje noen hendelser hun skulle ønske hun fikk oppleve.

Boka sier masse om hvordan det er å være ung i dag og alle hindringene man kan møte. Jeg skulle likevel ønske at de ble satt litt mer på spissen.

Styrken til boka er at den tar for seg hendelser som kan skje i virkeligheten og at ungdommer kan kjenne seg igjen i hendelsene.
Svakheten til boka er at det kan bli mange personer og steder å holde orden på og huske.

Boka kan absolutt bli nominert til u-prisen.

Terningkast: 4


Malin

Malin

Skrevet av 30. november 2015 av Malin på Jevnaker skole

Jeg synes ikke at denne boka var så veldig bra. Den var litt kjedelig og litt forvirrende. På starten så skjønte jeg ikke helt hva som skjedde, så jeg måtte gå tilbake til første side og virkelig lese hva som egentlig skjedde. Den var også vanskelig og tung å lese. Det var litt forvirende fordi det byttet mellom Chi og Pari sin historie. Det var et kapitel som handlet om Chi og neste var om Pari og neste der igjen var om Chi osv. Det var litt forvirende og skille mellom to historier.


Helene Tjemsland

Helene Tjemsland

Skrevet av 29. november 2015 av Helene Tjemsland på Orstad skule

"Stupekontroll" av Neha Naveen

De to indisk-norske tvillingsøstrene, Chi og Pari, har alltid hatt et nært forhold. Chi reiser til London for å studere i ett år, og når hun kommer tilbake har noe forandret seg i dem begge. De holder hemmelighetene sine for seg selv i frykt for å miste hverandre. Men klarer de å løse problemene sine på egen hånd? Eller vil hemmelighetene drive dem enda lengre fra hverandre?

Kapitlene blir vekslet mellom å bli sett på fra de to søstrenes synsvinkel. I det ene kapittelet foreller Chi, mens i det neste forteller Pari, og sånn fortsetter det gjennom hele boken. Dette er en veldig bra måte for å gjøre leseren bedre kjent med hovedpersonene, men etter min mening er ikke dette positivt. Det er forvirrende. Jeg startet å blande Chi og Pari. Jeg ble usikker på hva som skjedde med hvem og dette brukte jeg en del tid på å tenke over.

Boka tar opp mange aktuelle emner blant ungdom i dag: drikking, mobbing, vennskap, kriminalitet osv. Dette gjør at boka er utrolig lett å kjenne seg igjen i. Boka er lettlest, enkel å forstå og består av minimalt med vanskelige ord. Språket i boka var også ganske greit.

Tanken bak boka var utrolig bra, men jeg følte ikke at forfatteren klarte å skrive etter forventingene mine. Denne boka vil jeg si var en skuffelse. Det bestod av enkelte små spenningstopper, men den var veldig langtrukken. Det skjedde for lite etter min mening. Vendepunktene er ikke veldig overaskende, og slutten er ikke vanskelig å forutse. Enkelte ting virket ikke troverdig. Spesielt ikke slutten. Slutten må være en av de verste jeg har lest. Som sagt så var tanken bak boka bra, men forfatteren klarte ikke å skrive etter forventingene jeg hadde.

Vis flere anmeldelser

Til toppen