Stupekontroll

Neha Naveen Gyldendal 2015 45 anmeldelser

Chi og Pari er to indisk-norske søstre på 17 år.  De er tvillinger, og de har alltid vært tett på hverandre. Men etter Chis ettårige studieopphold i London har noe har forandret seg i dem begge. I frykt for å Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Andreas Tøfte-Furu

Andreas Tøfte-Furu

Skrevet av 15. desember 2015 av Andreas Tøfte-Furu på Stasjonsfjellet skole

Stupekontroll

Boka "Stupekontroll", er skrevet av Neha Naveen

Handlingsreferat:
Boka «stupekontroll» handler om to indisknorske tvillingene Chi og Pari. De har alltid hatt et sterkt bånd mellom hverandre, men etter Chis studieopphold i London ble dette båndet mye svakere. I frykt for å miste det de hadde holder de hemmelighetene for seg selv. Men om de klarer å løse problemene sine alene.

Min mening:
Boken var masse bra, men også noen dårlige. den har gode skildringer og beskrivelsene av karakterene er veldig bra. Boka gjør det lett å få egne oppfatninger og meininger. Du får også et klart bilde om hva som er bra med den. Jeg liker ikke hvordan forfatteren åpner boka, det var litt for overdrevent og lite troverdig. Dette og det at boken er skrevet fra to personers perspektiv ødelegger boka litt for meg.

Oppsumering:
Boka er ganske bra, men starten og skrivestilen ødelegger for min leseglede så denne boka får: Terningkast 4\5


Maria

Maria

Skrevet av 15. desember 2015 av Maria på Stasjonsfjellet skole

STUPEKONTROLL

Forfatter: Neha Naveen

Terningkast: 4

Boken "Stupekontroll" handler om to tvillinger på 17 år. Den ene jenta heter Pari og den andre heter Chi. Noe som er veldig forvirrende er at de bytter synsvinkel i boken, så man begynner å blande sammen. De har et veldig nært bånd mellom den, men det ble litt svekket etter at en av dem dro på utveksling til London. De hender mye i livet til jentene mens de er borte fra hverandre, og de er ikke helt sikre på om de kan åpne opp når de kommer hjem igjen.

Chi er sosial og utadvendt, mens Pari er mer innadvendt. Dette gjør det lettere for leseren å identifisere seg med hvert fall én av dem. Boken er veldig realistisk.

Boken var grei, og også litt kjedelig til tider. Det er skrevet om samliv, ungdom, alkohol og mobbing, som er veldig aktuelle saker for ungdom i dag. Noen detaljer kunne hun ha utelatt, og hun skulle gjerne jobbet litt mer med slutten. Jeg vil anbefale boken til ungdommer som er intressert i kjærlighet og liker drama. Den var fint skrevet og jeg vil gjerne gi den terningkast 4.


Teodor

Teodor

Skrevet av 14. desember 2015 av Teodor på Steinerskolen på Lillehammer

Anbefales IKKE

Denne boka handler om Chi og Pari som er norsk-indiske tvillinger.
De har vokst opp i Oslo og er 16 år når handlingen i boka starter.
Fordi de er tvillinger er det veldig tett knyttet til hverandre og kjenner hverandre godt.

Fortellingen starter i London der Chi har oppholdt seg nesten ett år. Da kjæresten hennes blir påkjørt , hun får sjokk og drar hjem til Norge. Dette forteller hun ikke til noen og det preger henne ut gjennom boken.
I Oslo blir Pari, hennes tvillingsøster, slått av kjæresten sin. Dette holder hun for seg selv og det påvirker henne gjennom historien.
Historien i boka er langtekkelig og uinteressant.
Det blir veldig lite handling, fordi det brukes mye plass på å beskrive andre uviktige ting.
Som beskrivelse av været eller hvordan det ser ut der de er. Nesten hver ny situasjon i boka starter med en lang og kjedelig beskrivelse av været.
Handlingen i boka er bygget opp slik at søstrene har annen hvert kapittel, dette gjør at fokuset i historien blir blandet og vanskelig å følge med på.
Dette var rett og slett en slitsom bok å lese med liten og uinteressant handling
Det blir derfor terningkast to fra meg.


Verena Mesgol

Verena Mesgol

Skrevet av 14. desember 2015 av Verena Mesgol på Gulskogen ungdomsskole

Chi ler høyt, så alle rundt kan høre henne. Pari ler lavt, nesten uten lyd. De er tvillinger, toeggede tvillinger.

De pleide å fortelle hverandre alt, å snakke om det viktige. De hadde ikke hemmeligheter. Nå er det blitt annerledes, etter London har de forandret seg. Ikke bare Chi som var i et annet land, men Pari også. De slutter å snakke om alt og de holder på å miste hverandre.

Chi er sosial, hun har mange venner. Pari er alene og leser tegneseriene sine, det er bare sånn hun endte opp. Jeg vil ikke beskrive Pari som svak. Hun er den som løper fra en kamp, men likevel er hun sterk. Hun holder ut i problemene sine, og hun er modig. Chi er sterk. Men selv om hun er den som velger å bli igjen og slåss har hun ting hun er redd for.

Boka er skrevet fra Chi og Pari sine perspektiv. De er beskrevet på en veldig ekte måte, og forfatteren får til et fint og troverdig ungdomsspråk. De er tvillinger, søstre og bestevenner. Selv om de har mange forskjeller er de veldig like. Begge er redde for å miste den andre, så de holder ting inni seg. Det er lett å være stille, og ikke fortelle om noe, men det er viktig å få det ut, holder man en vekt i vannet synker man fortere.

Denne boken fortjener å vinne u-prisen.
Jeg gir den terningkast: 5

Gulskogen skole-LESDET


Therese Hofstad-Fjellet

Therese Hofstad-Fjellet

Skrevet av 14. desember 2015 av Therese Hofstad-Fjellet på Søvik Oppvekstsenter

«Stupekontroll» av Neha Naveen
Sjanger: Spenningsroman
I denne romanen følger vi de to indiskættede tvillingsøstrene Pari og Chi. Søstrene har alltid holdt sammen og hatt et nært forhold til hverandre. Etter Chis ettårige studieår i London har noe endret seg mellom dem.
I London opplevde Chi en del nye ting, som kom til å følge henne resten av livet. Pari på sin side begynte å føle seg ensom og alene da søsteren reiste vekk. Imens Chi var i London, fikk Pari seg en kjæreste som var litt annerledes enn det hun først trodde. Da Chi kom tilbake til søsteren, var ikke forholdet mellom dem det samme som når hun dro. I frykt for å miste hverandre, velger de holde hemmelighetene for seg selv. Sakte, men sikkert dras i fra hverandre. Det skal bli avgjørende, ikke bare for deres, men også for menneskene rundt dem sin skjebne …
De første seks sidene tenkte jeg at dette var enda en håpløs kjærlighetsfortelling som handler om hvor viktig det er å holde sammen, og aldri miste trua på selv, osv. Ikke det at jeg ikke liker litt «love» her og der, men blir det for mye, blir jeg lei av å lese. Men jo mer jeg leste i boka, jo mer spennende ble det. Begge søstrene viklet seg inn i litt spennende og kritiske situasjoner som virket håpløse, og jeg måtte bare få med meg hvordan det gikk med dem. Jeg likte at det at handlingen var bygd opp på spenningen rundt søstrene, altså hva de drev med og hvem de var med. Boka er også skrevet sånn at man leser fra begge jentenes synspunkt, og det gjør at man blir klistret til historien! Jeg føler at jeg ble godt kjent med karakterene, både hovedkarakterene og de litt mindre karakterene.
Alt dette gjorde «Stupekontroll» til en av de bedre bøkene jeg har lest på lenge, og jeg har lest en del bøker. I tillegg er den en veldig lettlest og tynn bok. Så hvis du ikke er så glad i å lese eller ikke har lest en bok på en stund, ville jeg absolutt anbefalt å lese denne boken.
Jeg gir boken Terningkast 6
Therese Hofstad-Fjellet, 15 år, Søvik Oppvekstsenter.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Kevin

Kevin

Skrevet av 9. desember 2015 av Kevin på Orstad skule

Stupe kontroll
Forfatter: Neha Naveen
Forlag: Gyldendal
”Stupe kontroll” handler om to indisk- norske tvillinger, Chi og Pari er ikke bare toeggede tvillingsøstere, men også besteveninner. Chi og Pari har alltid holdt sammen og driver for det meste med de samme tingene, alt dette forandret seg etter at Chi dro på til London for å studere i et år. Mye hadde skjedd det året og søstrene vokser langsomt fra hverandre, de har mange hemmeligheter som de vil fortelle , men frykter at hemmelighetene vil dra dem lenger hverandre.
Boken er skrevet fra to synsvinkler, kapitlene bytter fra synsvinkelen til Chi og Pari. Forfatteren valgte dette for å gjøre oss mer kjent med hovedpersonene, og dette tenker jeg at forfatteren valgte rett fordi jeg kunne føle konfliktene mellom de to søstrene. Boken er skrevet i tredjeperson noe som oftest fører det til at leserne ikke kan leve seg inn i boken, men forfatteren har fått så gode skildringer og beskrivelser slik at det ble like spennede.
Forfatteren har valgt å skrive om mobbing, samliv, ungdom og alkohol, det gjør at boken blir mer rettet mot ungdommer og forfatteren har klart å skrive det slik at det virker troverdig. Jeg synes at forfatteren har fått alle de gode beskrivelsene som preger en ungdoms liv.
Spenningskurven er greit, konflikten bygger seg litt treigt og det var ikke alt som var nødvendig å ha med. Selv vil jeg si at boken er god, men mangel på spenning fører til at jeg gir boken terningkast 4.
Jeg vil anbefale boken for alle som liker drama og kjærlighet.

Til toppen