Sting

Therese Garshol Syversen Samlaget 2022 66 anmeldelser

16 år gamle Emma vaknar på sjukehus med eit skotsår i magen. Kva som har hendt, hugsar ho ikkje heilt, men dei seier at det er faren som har skote ho. Som einaste overlevande etter ein familietragedie må Emma flytte Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Emily

Når livet revner

Skrevet av 12. desember 2022 av Emily på Karlsrud skole

Boken "Sting" er en roman der vi møter hovedkarakteren Emma. Hun har en far og mor som blir skilt. Faren hennes er en politi mann og jeger. Han vil ikke miste mammaen til Emma, han vil fortsette med forholdet men det vil ikke hun. Han tvinger ting ut igjennom Emma for å høre hva mammaen hennes gjør nå siden han er borte. Tilslutt så får han hørt nok. Han greier ikke å håndtere følelsene sine og ender opp med å finne en løsning ut av en pistol. Boken er skrevet av Therese Garshol Syversen, der sting er den første romanen hun har skrevet. Boken er skrevet på nynorsk og er ganske så kort. Romanen har mange tunge temaer og følelser som flere kan ha følt, men også ikke. For eksempel at foreldrene dine blir skilt, men også følelsen av å miste begge foreldrene på grunn av dårlige løste hendelser.

Begynnelsen var forvirrende og spennende. Vi fikk et innblikk av Emma og hva hun føler de første dagene etter marerittet hadde hent. Jeg ble veldig dratt inn i de forskjellige karakterene som kommer i fortellingen og hva de føler ovenfor Emma. Jeg likte at vi fikk et nærmere innblikk i hva Emma likte å gjøre før drapet. Hun gikk på skole, og elsket å gå på jakt med faren sin. Det skapte mere forståelse for hvilke type karakterer de er i romanen som engasjerte meg mer til å lese videre.

Det er noen situasjoner som er uforutsigbare, men de fleste er forutsigbare fordi vi fikk vite om hovedtema på starten. Dette likte jeg ikke særlig mye. Jeg likte ikke å lese og vite hva handlingen er.
Jeg ville gjerne ha flere hendelser, som noe sjokkerende eller uventet, dette ville ha skapt mye mere leseglede. Noen ganger så føler jeg at situasjoner ikke kommer så fort til et hovedpoeng. At hendelser tar litt lengere tid enn de trenger. Det blir litt uklart til tider hva Emma egentlig føler. Jeg mener at noen hendelser og valg som Emma tar i romanen ikke er troverdige. Fordi jeg syntes at det ikke er så veldig normalt å gå ut til et vann sent på kvelden for å bade i kulden. Boken bruker dette som et viktig virkemiddel for sinnstilstanden til Emma. Jeg syntes det blir litt kunstig og ikke så normalt for tenåringer i dag, spesielt når du er alene.

Noe jeg liker med boken er at jeg har aldri lest eller hørt om noen lignende. Jeg har bare lest om historier der foreldene skiller seg, men ikke at noe så grusomt som dette. Jeg fikk et helt nytt innblikk i virkeligheten og bare å høre om skytingen var mere enn nok for å skremme meg.
Jeg syntes at det var nyttig å lære om svikt og traumer. Det at alt kan skje på de mest uventete tider.

Boken fikk fram budskapet på en veldig forstårlig måte. For eksempel når du tror kanskje at alt er over eller at ingen er der for deg så er de faktisk det. Emma følte seg helt tom, men hun fikk støtte fra sin mormor, terapeut og sykepleier Beate og nabogutten Hannes. Beate viser mye omsorg og støtte, dette tror jeg ikke Emma tenkte over i øyeblikket men betydde mye etter hvert.
Språket var ikke kjempe vanskelig, men heller ikke lettlest. Det var ikke bruk av banneord, men mere tunge ord som skremmer eller vekker mange følelser.

Denne boken oppsummerer godt tunge temaer flere ungdommer har godt igjennom og vekker en om virkeligheten for hendelser som kan skje. Jeg syntes at forfatteren kunne ha tatt med flere situasjoner under dette temaet. Jeg syntes at denne boken behandler viktige temaer og følelser, men er litt for forutsigbar. Så jeg ville ha gitt boken "Sting" en svak 4er.


Mads

Skuddet i magen...

Skrevet av 12. desember 2022 av Mads på Tjøme ungdomsskole

Anmeldelse

Jeg anbefaler IKKE denne boken. Jeg gir denne boken 2/6 terningkast. Grunnen til at jeg gir den så dårlig terningkast er fordi boken er veldig vanskelig å sette seg inn i. En av grunnene til dette er at den byttet tid, fra fortid til nåtid. Dette ble forvirrende.

Historien er egentlig original, men likevel følte jeg at jeg kunne forutsi hva som skulle skje. Det er heller ikke den type bok jeg foretrekker. Det kan jo hende at hvis man spør noen andre at de anbefaler den, men jeg anbefaler den ikke. Den er bare generelt dårlig for meg.

Det er en hovedgrunn og det er at den er nynorsk. Det er den største grunnen også er det mange andre småting, som at den er vanskelig å komme inn i. Hver gang jeg åpna boka tenkte jeg bare at jeg ikke ville lese den og at jeg bare gledet meg til å bli ferdig.


Halvor

Skuddet i mørket

Skrevet av 12. desember 2022 av Halvor på Engerdal barne -og ungdomsskole

Jeg har lest boka sting av Therese Garshol Syversen

En kort oppsummering av boka: denne boka handler om Emma som ble skutt i magen av pappaen sin. Emma er egentlig glad i pappaen sin og de deler samme interesse for eksempel jakt. Emma snakker mye med en dame som heter Beate som er psykolog. Psykologen spør Emma hvordan hendelsen var, men Emma forteller ikke helt den sanne versjonen. Her må du lese boka for å finne ut mer om hva hun sier til slutt.

Boka tar opp disse temaene: redsel, siden Emma er mye redd for hva som kan skje. Boka tar også opp familie problemer siden pappaen til Emma skøyt ho og mammaen, og om det å ha skilte foreldre.

Jeg synes boka er litt rotete og går for mye i detalj på hva som skjer. Jeg synes også at det tar lang tid for det blir spenning. Men synes å det var litt spennende nå vi begynte å høre om skuddet

Jeg gir boka terningkast: 3


Aurora

Rotete bok

Skrevet av 12. desember 2022 av Aurora på Grov skole

Denne boken handler om 16 år gamle Emma. Plutselig våkner hun opp på sykehuset. Legene sier at faren hennes har skutt henne i magen. På grunn av dette og mye familiedrama, som at foreldrene krangler, må hun flytte til mormora si, som bor i gokk. Hun møter en nabogutt som heter Hannes, og de blir gode venner og er sammen nesten hver dag.

Jeg syns denne boken er en dramabok og kanskje litt spenning, fordi det skjedde ganske mye rart i boken. Og litt drama skjedde det også.

For meg var boka lett å legge ifra seg, den var vanskelig å forstå og hvis jeg har skjønt hva boken handler om er den litt spennende, men rotete. Jeg skjønte meg ikke på boken, og siden den startet ved at hun våknet opp på sykehuset, så var det vanskelig å skjønne. Jeg skjønte heller ikke hvorfor hun ble skutt.

Når boka starter er det vanskelig å forstå hva som har skjedd, fordi Emma våkner opp på sykehuset og aner ikke hva som har skjedd med henne. Denne boken er også på nynorsk og det gjorde det enda vanskeligere for meg å forstå alt som skjedde.

Det var mye bytting på nåtiden og fortiden i denne boken, og dette gjorde meg forvirret. Det var ikke noen ordentlige kapittel. Jeg skjønte ikke så mye før på slutten av boka, men skjønner fremdeles ikke alt som skjedde.

Jeg syntes ikke denne boka burde vinne U-prisen fordi den var rotete og vanskelig å skjønne, iallfall for meg som ikke bruker å lese så mange bøker. Det var ingen tydelige kapitler, og det var vanskelig å vite hva som skjedde og når det skjedde. Temaet var spennende, men vanskelig å skjønne.

Den får terningkast 2


Ludvik

Godt budskap men lite spenning

Skrevet av 12. desember 2022 av Ludvik på Tjøme ungdomsskole

Sting er en bok om følelser og vonde minner. Boka har et godt budskap, men brukte for mye tid på å forklare hvordan Emma hadde det etter det som skjedde. Jeg forventet en bok med mye spenning, men endte opp med en bok som fokuserte på en vanskelig hendelse. Jeg føler at historien prøver å bygge opp spenning, men får det ikke helt til. Dette gjør at boka blir kjedelig å lese.

Boka forteller mye om tanker, og handler mest om nåtiden av historien. Mye av boka forteller om Emma som ikke klarer å huske hvordan dette skjedde, men jeg skulle ønske at boka kunne fokusert mer på selve hendelsen i stedet for. Historien hopper også fra fortid til nåtid hele tiden, og dette gjorde at det var vanskelig å følge med. Jeg falt ut av boka et par ganger og jeg brukte lang tid fordi den var ganske slitsom å lese.

Boka hadde litt spenning på enkelte sider, men jeg synes det kunne vært mye mer. Jeg er ikke en person som er spesielt glad i å lese, og denne boka gjorde det ikke lettere. Jeg gir boka terningkast 2

Vis flere anmeldelser

Til toppen