Stavanger stories 1

Terje Torkildsen Samlaget 2016 24 anmeldelser

I Stavanger stories møter vi søskena Betty, Broremann og Duxen. Betty har eit nærare forhold til mormor enn til mor, Broremann blir sett på den største prøven så langt i livet då han må leggje ut i båt åleine, og Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Stian Bernhardsen

Stian Bernhardsen

Skrevet av 14. desember 2016 av Stian Bernhardsen på Vikhammer ungdomsskole

Litt på kanten

Stavanger Stories 1 er ei ungdomsbok skrevet av Terje Torkilsen. Boka handler om Betty, Duxen og Broremann, som man før høre historier om hva som skjer i livet deres i et helt år. Det er 14 forskjellige historier om dem i boka. Ikke alle er med i hver historie.

Budskapet i boka er at døden viser ingen nåde og at den kan komme når som helst. Jeg føler ikke at budskapet i boka handler så mye om boka i det heletatt. Det starter med et dødsfall, men ellers er det ikke noe mer enn det som kan handle om døden. Alt virker så lystig og morsomt i boka. Det er ikke så mye som skjer angående døden.

Jeg synes ikke boka var så veldig bra. Noen få av historiene i boka av helt greie, men de fleste var ganske dårlig. Det er ikke en sånn type bok som jeg liker å lese, men jeg kan se at denne boka faller i smak for noen. Jeg levde meg ikke inn i boka, fordi jeg kunne ikke kjenne meg igjen i noen av handlingene og personene. Boka hadde en haug med skildringer, noe som gjorde det mulig for meg å se for meg hvordan ting så ut i boka.

Stavanger Stories 1 kan være ekte. Mange av historiene er såpass realistiske at jeg kan ha trodd at de faktisk var ekte, men noen av de var litt på kanten i følge meg. Noe som fikk meg til å lese mer var at boka ikke hadde den samme handlingen lengere inn i boka. Ved at boka ble splittet i historier istedenfor kapitler fikk det meg til å lure på hva den neste historien ville handle om. Dette overrasket meg, fordi noen av historiene var, som jeg sa, litt på kanten. Det var mange ting som jeg ikke hadde trodd kunne være i ei bok som sto i boka. For eksempel noen som springer naken over bybroa og inn i en barnehage. Det føler jeg at forfatteren kunne ha droppet.

Jeg tenker at forfatteren gjorde en god jobb med å lage en bok med gode skildringer. Jeg føler at forfatteren satte inn mange skittene høydepunkt i historiene hans. Dette kan jo selvfølgelig falle i smak til noen, men jeg vil helst ikke ha dette i ei bok. Forfatteren tenkte sikkert at boka ville bli en slager, fordi det finner ungdommer som er opptatt av slikt.

Noe som fikk meg til å nesten hate boka var at den var på nynorsk. Jeg er ikke særlig flink i nynorsk og jeg slet noen ganger med å forstå hva det sto. Av og til i boka sto ting på engelsk også, men jeg fikk til å lese det ganske lett. Det er ikke vanskelige ord på engelsk, og jeg tenker at det passer fint inn i boka, fordi det var ungdommer som sa det. Og ungdommer i dag sier mange engelske ord når de snakker.

Jeg gir Stavanger Stories 1 terningkast 3, fordi den var litt på kanten og det var en del nynorske ord som jeg ikke skjønte, og da ødela det opplevelsen min med boka.


Kjell Olav

Kjell Olav

Skrevet av 14. desember 2016 av Kjell Olav på Sandnes skule

Tittel: Stavanger Stories

Forfattar: Terje Torkildsen

Sidetal: 159

Den handle om ei jente som heite Betty som er sint på mora si fordi ho ikkje vill kjøra ho til bestemora henna. Deretter tar ho bussen til bestemora og er der ei stund til ho heim. Men så dør bestemora og dei går i begravelsen henna. Men bestefaren er dement så han veit ikkje kor han er eller kven han er med. Etterpå handle det om ein gut som heite Broremann som skal kasta boss på kaien så miste han telefonen sin i boss konteinaren. Så veit han ikkje kva han skal gjera. Og ein uteliggjar finn den og gjer den til han. Den handlar og om ein ungdom som heite Duxen som blir tatt av politiet for å ha sprunge naken i barnehagen. Deretter finn dei ut at han er russ og gjorde det for å få russeknute. Og Broremann og vennen hans spele fotball så kjem nokon bøller så går Broremann og venen hans. Deretter tar noko folk å stel sjampanje frå faren til ein av dei. Og så spele Duxen og kjærasten hans badminton. Deretter er det ein fyr som heite Eric og kjærasten som skal ha sex. Og så er det ein doctor som heiter Bagge som er sint på dottera si. Og så går Bagge og Broremann på jakte og dei og skyt ein freda fugl. Det er og ein butikkmann som ber ein fyr flyta bilen. Deretter blir han fengsla fordi han som han sa flytta seg sølte kaffien då Butikkmanen kjefta på han og han var politi.
Eg syns boka var ganske uinteressant. Eg gjer boka terningkast 2. Laga av Kjell Olav Torsvik Bauge Sandnes skule


Daniel Kabre

Daniel Kabre

Skrevet av 7. desember 2016 av Daniel Kabre på Håvåsen skole

Daniel Kabre
Stavanger Stories 1
For å være heilt ærlig hate jeg å lese. Første gang i år jeg holdt en lesebok, var når vi fikk denne bokanmeldelse oppgaven. Gjennom all tvil leste jeg ferdig boken og dette er min anmeldelse.
Boken består av 14 kapitler som er 14 uavhengige historier om en familie. De fire historiene går gjennom 4 årstider i store, vesle, vakre, stygge Stavanger. Mange av de 14 historiene er familiens nærme møter med døden. De andre er om viktige hendelser i livene deres som de kommer til å ta med seg i lang tid. F.eks. Mobbing.
Jeg hadde elsket historiene om de var på film. Uheldigvis var de ikke det. Derfor måtte jeg lese meg gjennom 158 sider. Det hater jeg. Jeg kjedet meg sånn gjennom boken, at jeg hoppet over det 13 kapittelet. Sorry, men det ble altfor kjedelig. Når jeg begynte å lese. Leste jeg 30 sider, før jeg stoppet. Så tenkte jeg, hva har jeg lest nå så lite interessant. Jeg ble nødt til å skumlese meg gjennom boken.
Med tanke på at jeg ikke leser bøker. Så gir jeg Stavanger Stories 1 et terningkast 3.


Simenn Høsttmællingenn

Simenn Høsttmællingenn

Skrevet av 30. november 2016 av Simenn Høsttmællingenn på Åretta ungdomsskole

Bra historiesamling
Stavanger stories er en bok med en interessant ide. Det står mange korte fortellinger i den som har lite sammenheng med hverandre. De fleste fortellingene er spennende. Og siden det alltid er nye fortellinger skjer det alltid nye ting. Språket til forfatteren er lett å lese selv om det står på nynorsk, fordi ordene er enkle å forstå og det er et klart budskap.
Jeg gir boken terningkast 5


Vilde Gjesdal Solberg

Vilde Gjesdal Solberg

Skrevet av 29. november 2016 av Vilde Gjesdal Solberg på Åretta ungdomsskole

Stavanger Stories: 1
Forfatter: Terje Torkildsen
Sjanger: Novellekrans
Skrevet av: Vilde Gjesdal Solberg, 9D, Åretta Ungdomsskole
Dette er ei bok med 14 ulike kapitler. I hvert kapittel er det fokus på en av søsknene (Betty, Brormann eller Duxen) som opplever noen farlig situasjoner gjennom deres hverdag. Hver «novelle» eller kapittel, er bygd slik at det binder sammen historier om de tre familiemedlemmene. Mye av boken handler om hvordan søsknene ser på livet, døden, sorg, mobbing, diverse tanker og følelser fra sine egne synsvinkler. Alt dette skjer i Stavanger på sentrale plasser.
Jeg syntes boka begynte veldig bra og ga et godt innblikk. Den starter in media res (altså midt i handlingen) og den virker spennende. Lett å lese og få vanskelige ord. Etter noen kapitler ble boken litt kjedelig og tung. Det skjedde ikke så mye og ting var forvirrende. Dessuten så dukket det flere bipersoner opp som man ikke fikk vite mye særlig om. Det positive var at språket er veldig variert og når man først forstår spenningen blir det lettere å følge med. I tillegg er den troverdig. Slutten er bra og annerledes og jeg kunne godt anbefalt boken til noen andre. Likevel syntes jeg dessverre den ikke er spennende nok til å bli U-prisen nominert.
Terningkast: 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen