Splintra

Hilde Myklebust Samlaget 2022 23 anmeldelser

Sommaren etter tiande klasse ligg fri og utstrekt framfor Mia og vennegjengen hennar. Snart ventar vidaregåande, og dei skal splintrast og fyke i kvar sine retningar. Men dei har denne sommaren i lag, her og no. I løpet av ferien Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Sigrid

Betre, takk!

Skrevet av 13. desember 2022 av Sigrid på Smestad ungdomsskole

Splintra er Hilde Myklebust sin fyrste roman for ungdom. Den handlar om Mia og venegjengen hennar som trer inn i eit nytt kapittel i livet. Livet hennar er ein drøm og kjerleik spirar, heilt til bestekompisen Are blir sjuk.

Aller fyst da eg starta å lese boka tenkte eg «Yes! Denne blir faktisk god.», men da eg fekk lest vidare skjønte eg at det ikkje var heilt sant. Eg synes boka var grei, men eg hadde nokon problemer med ho. For det fyste følte eg at det veldig lenge var altfor perfekt. Heile livet var ein drøm, og veldig urealistisk. Det var perfekt, heilt til Are ble sjuk, og etter det dvela boka på det alt for lenge etter mi meining. Alt var det same og det byrja å bli veldig treigt. Så skjedde det vi alle visste skulle skje: Are døyde og Mia blei saman med Adil. Sjølv om den var ganske repeterende og forutsigbar syntes eg boka var heilt grei. Det var nokon fine augneblink og spennande plassar, så ho var ikkje fæl å lese.

Eg trur det er mange som kunne likt denne boka godt, men eg er ikkje ei av dei.
Terningkast 3, ho bør nok ikkje nominerast til Uprisen.


Splintra

Terningkast 5

Skrevet av 13. desember 2022 av Splintra på Bråtejordet skole

Boka handler om Mia og bestevenninnen Else som skal flytte sammen og begynne på videregående i musikklinja. De blir skilt fra de 3 andre vennene deres. En av dem er Are, og han og Mia har et litt spesielt forhold. Jeg synes denne boka startet litt kjedelig og forfatteren mestret ikke i å fange leseren i starten. Det neste som skjedde i starten var nesten at de bare var ute og koste seg. Det var litt mye av boka som handlet om unødvendige ting. Jeg hadde ikke så lyst til å lese videre da. Men etter at jeg tvang meg selv gjennom den delen var jeg veldig glad for at jeg fortsatte å lese. Etter at Mia og Else flyttet ut og begynte på videregående begynte spenninga. Det var mye følelser Mia kjente på som man kan kjenne seg igjen i når man begynner på ny skole. Etter at Mia var hos Are den dagen og oppdaget noe med låret hans, klarte jeg ikke å stoppe å lese. Det var en stor overaskelse som jeg synes gjorde boka veldig bra. Da begynte handlingen å vende mot trist i stedet. Slutten var svært sørgelig, men fortsatt fin. Så alt i alt likte jeg denne boka veldig godt og jeg gir den 5 i terningkast.


Martina

En gjeng som alltid står sammen uansett hva.

Skrevet av 13. desember 2022 av Martina på Engerdal barne -og ungdomsskole

Jeg har lest boka “Splintra” av Hilde Myklebust. Boken handler om en sammensveisa gjeng på fem som skal begynne på videregående. Mia som er hovedrollen med gjengen sin Are, Jens, Halvor og bestevenninna Else. Det går ikke lang tid før de finner ut at noe er galt med Are. Så går det noen uker, han har kreft. De vet ikke hva de skal gjøre. Mia forelsker meg i en annen gutt, men Are liker henne. Vi får vite at Are kommer til å dø innen kort tid. Og sykepleierne hadde rett. På skolen skal de ha en musikal, og sammen med Else skal Mia ha hovedrollene sammen med sin store forelskelse Adil. Mia vet ikke om hun klarer det, sorgen sitter i henne. Men hun skal prøve å gjennomføre musikalen noe hun også klarer.

Boken er skrevet på nynorsk. Det er et veldig enkelt språk og fin å lese. Boken er godt skrevet, forfatteren er god til å beskrive ulike handlinger. Du kommer deg fort inn i boken og får noen frempek av hvordan det kommer til å gå med Are ganske tidlig i boken. Det er et vendepunkt i boken da man får vite at Are er syk, veldig syk.

Forfatteren tar opp viktige temaer som, kjærlighet, vennskap, skole og hvordan det er og være ungdom. Denne boken passer for ungdommer, rundt 13 år og oppover. Boken er sår, men samtidig veldig sterk og viser at du må ta vare på den tiden du har nå. Når du leser boken, er det aldri kjedelig fordi det skjer noe hele tiden.

Jeg synes at det kan være litt uvant at det ikke er en overskrift eller et kapittelnummer når det begynner et nytt kapittel. Uten det blir det litt vanskelig å viten når en ny handling begynner. Det kan også føre til at man blir litt forvirra. Men ellers er det ikke noe og trekk ned på.

Jeg synes at dette er en veldig bra bok, en av de beste bøkene jeg har lest. Jeg synes at denne fortjener å vinne U-prise. I hvertfall topp fem.

Terningkast: 5


Maria Midtstøl

En bok om følelser?

Skrevet av 6. desember 2022 av Maria Midtstøl på Fevik skole

Boka «Splintra» er en bok som handler om en vennegjeng på fem stykker, Mia som er hovedrollen, bestevenninna hennes Else, Halvor, Jens og Are. Når de er ferdige på ungdomsskolen har de hele sommerferien sammen, før alle skal splittes og begynne på forskjellige videregående. I løpet av sommeren oppdager Mia litt andre følelser for Are, men hun finner ikke ut hva det er siden hun flytter.
Da Mia flytta på hybel og begynte på musikklinja med Else i en annen by, fant hun ut at Are var alvorlig syk.
Jeg likte boka godt. Jeg syns den var realistisk og ganske spennende. Vi fulgte hovedpersonens oppturer og nedturer, noe som var med på å gjøre dette til en bra bok. Selv om dette ikke kunne skjedd alle, var det lett å leve seg inn i Mias situasjon. Dette syns jeg forfatteren hadde gjort på en god måte. Jeg syns likevel det var litt lang tid mellom hver gang det skjedde noe, Det gjorde at deler av boka ble litt treig. Selv om det gjorde at jeg noen ganger hadde lyst til å legge boka fra meg.
Boka var på nynorsk, noe som gjorde det litt vanskelig for meg. Det var noen ord jeg ikke forsto, men jeg skjønte likevel sammenhengen. Jeg har hørt boka som lydbok.
Jeg likte slutten på boka. Dette var den beste delen . Her var det vanskelig å legge fra seg boka, fordi jeg ville gjerne vite hva som skjedde videre.
Det er vanskelig å vite hvem som vil like denne boka siden man må sette seg veldig inn i boka og hele tiden forestille seg hva som skjer. Dersom man ikke gjør dette, er det vanskelig å forstå. Boka passer kanskje best for jenter.
Jeg syns kanskje ikke boka skal nomineres til Uprisen.
Jeg gir boka terningkast 4.


Johannes

Splintra, Splintra min hjerne.

Skrevet av 2. desember 2022 av Johannes på Høylandet skole

Splintra er om Mia og hennes vennegjeng som koser seg i sommerferien, hun begynner å føle noe for en av guttene (Are). Men når sommeren slutter må hun flytte, men så blir Are syk.

Det tar fort 100 sider før historien virkelig kommer i gang, og for meg som liker spenning så var ikke starten noe for meg. For meg så så jeg slutten komme, og det ble ikke noen stor overraskelse som gjorde det mindre bra for meg. La oss bare nevne nynorsken, for meg så var den ikke så irriterende som jeg trodde. Jeg bor i Trøndelag så det var ikke så verst, men noen ganger så gjør de en ting på en side og en annen ting på andre siden. Den gikk for fort samtidig som den gikk for sakte.

Dette er ikke en bok for meg, jeg vil ha et mer interessant konsept enn noen som blir forelsket, men så blir en syk etter 100 sider. Alt det treige, kjedelige og raske er et stort problem for meg. Jeg finner ikke så mye positivt i denne, jeg vil bare si at dette er ikke en bok for ungdommer så jeg gir denne boken en terning kast 1.

Vis flere anmeldelser

Til toppen